Розмір шрифту: +
1 minute reading time (239 words)

Соціальна нерівність України

agrarnoe obshestvo 3

Чому в Україні така велика соціальна нерівність?

Виявляється, вся причина уструктурі нашого суспільства. Не секрет – Україна, це аграрна країна, і до цього статусу за останні 2 роки вони наблизилась ще більше, оскільки втратила велику частину промислових потужностей. Причому тут нерівність?

Ще багато років тому, відомий американський соціолог Джерард Ленскі, вивів цікаву залежність між структурою суспільства, і соціальною нерівністю у ньому.

Отже, згідно його дослідження маємо такий цікавий «хіт-парад»:

1. Найменша соціальна нерівність спостерігається у суспільствах мисливців та збирачів (наприклад, папуасів острову Каваї).

2. У суспільствах садівників, де найбільшими авторитетами є політичний лідер, купець та священник (тобто вони не тільки є, але і користуються справжньою повагою громадян), ступінь нерівності дещо більша, але теж доволі низька.

3. Найбільше нерівність виражена саме в аграрних суспільствах, де процвітає рабство (байдуже як воно називається – хай навіть «затримка у зарплатні»)

4. У промислових суспільствах нерівність теж є доволі яскравою, але меншою ніж в аграрних. Так само, там є меншою концентрація влади у руках однієї, чи групи людей.

Ми, нажаль, все ж підходимо під 3-ій пункт :(

Звичайно, ми у цьому плані далеко не такі безнадійні. Серце багатьох патріорів потішить те, що у Росії справи куди гірші. Але і нам, до якихось особливих перемін на краще готуватись не варт. Принаймні, якщо вірити американській соціології :)

На закусу, можна звернути увагу на т.зв. коефіцієнт Джині. Згідно нього, Україна, знову ж таки 2 роки назад, перед всім відомими подіями, була майже як Німеччина. Зайве казати, що зараз справи уже не такі веселі :(



1380098845
Історія одного пабліку або як людей продали ніби б...
Як так можна перекривати дорогу?
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 26 квітня 2024

0
репостів
0
репостів