agrarnoe obshestvo 3

Чому в Україні така велика соціальна нерівність?

Виявляється, вся причина уструктурі нашого суспільства. Не секрет – Україна, це аграрна країна, і до цього статусу за останні 2 роки вони наблизилась ще більше, оскільки втратила велику частину промислових потужностей. Причому тут нерівність?

Ще багато років тому, відомий американський соціолог Джерард Ленскі, вивів цікаву залежність між структурою суспільства, і соціальною нерівністю у ньому.

Отже, згідно його дослідження маємо такий цікавий «хіт-парад»:

1. Найменша соціальна нерівність спостерігається у суспільствах мисливців та збирачів (наприклад, папуасів острову Каваї).

2. У суспільствах садівників, де найбільшими авторитетами є політичний лідер, купець та священник (тобто вони не тільки є, але і користуються справжньою повагою громадян), ступінь нерівності дещо більша, але теж доволі низька.

3. Найбільше нерівність виражена саме в аграрних суспільствах, де процвітає рабство (байдуже як воно називається – хай навіть «затримка у зарплатні»)

4. У промислових суспільствах нерівність теж є доволі яскравою, але меншою ніж в аграрних. Так само, там є меншою концентрація влади у руках однієї, чи групи людей.

Ми, нажаль, все ж підходимо під 3-ій пункт :(

Звичайно, ми у цьому плані далеко не такі безнадійні. Серце багатьох патріорів потішить те, що у Росії справи куди гірші. Але і нам, до якихось особливих перемін на краще готуватись не варт. Принаймні, якщо вірити американській соціології :)

На закусу, можна звернути увагу на т.зв. коефіцієнт Джині. Згідно нього, Україна, знову ж таки 2 роки назад, перед всім відомими подіями, була майже як Німеччина. Зайве казати, що зараз справи уже не такі веселі :(



1380098845