Розділ Суспільство

Кремлеботи. Проплачені коментарі. Як їх вираховувати та боротись?

У зв'язку із загостренням ситуації на Сході України в останній час дуже сильно активізувались кремлеботи - люди, які за гроші пишуть коментарі в соціальних мережах та сайтах. Головна їх мета -  це перекручення фактів та маніпулювання читачами, які прочитавши той чи інший матеріал, хочуть дізнатись думку інших читачів. Але нерви вже не витримують навіть у них, за останній тиждень в інтернеті вже з'явилось декілька відвертих зізнань, де вони зливають всі схеми своєї діяльності. При чому це стосується не лише ботів проплачених Кремлем, але кишенькових коментаторів українських олігархів, як ось для прикладу в цій статті. В цьому ж матеріалі я також згадаю за локальних шепетівських ботів-коментаторів, совість яких ще не настільки їх догризла, щоб вони тут зізнались у своїх діяннях.
Взагалі проблема набагато серйозніша ніж комусь здається. В опитуванні, яке проводилось у нас на форумі, більшість користувачів голосували за те, щоб не банити ботів, ніби таким чином на сайті стає веселіше і їм цікаво почитати дурню, яку пишуть ватні коментатори. Але не всі усвідомлюють, який вплив ці коментарі мають на людей, які недавно долучились до інтернет-спільности і сприймають подану інформацію за чисту монету.

Показовим є випадок, який стався в нашій групі у соціальній мережі "Вконтактє".

Спершу я був подумав, що це черговий бот робить вброс в інформаційне поле нашого міста, але коли поспілкувався з ним, то виявилось, що все набагато трагічніше. 

Вивчивши ситуацію і перевіривши персону коментатора, з 90% впевненістю можна сказати, що чоловік дійсно має відношення до Шепетівки. Більше того хлопець брав участь в АТО.  Я з ним поспілкувався і спробував перевірити наведену ним інформацію.

Не буду переповідати всієї нашої розмови, але головною суттю є те, що він не зміг назвати конкретних людей чи призвіщ, про яких він згадував у власному записі. Були лише незрозумілі відмазки типу "вони бояться говорити". То питається навіщо тоді писати і збурювати народ?

Але якщо прослідкувати ланцюжок, то стає зрозуміло, що його батько прочитав десь дурню про кастрованих і нафантазувавши переповів це своєму сину. А він, учасник АТО, який має враження про війну з власних спостережень, все одно піддався на цю маніпуляцію. 

Після цього всього ви ще думаєте, що проплачені коментарі такі безпечні і що нашого міста вони не стосуються? А кремлеботи працюють далі, ось вам ще один яскравий приклад.

Як вираховувати проплачені коментарі та як з ними боротись?

Особисто я вже давно взагалі перестав читати коментарі на сайтах. Виключення становлять лише коментарі на цьому сайті, і то лише тому, що я являюсь модератором, а також ветераном сайту і можу без проблем вичислити автора. 

Якщо ви постійний відвідувач сайту, то для вас також можуть бути очевидними прості речі: як правило, проплачені коментарі пишуться або від анонінмів, або від акаунтів, яким немає і року. Вони рідко коментують пости, які не стосуються їх безпосередніх проплачених інтересів. Вони часто переходять на особистості і образи, не вміють вести аргументовану дискусію і намагаються перевести розмову в нове русло.

Не думайте, що на шепетівський сайт заходять лише кремлеботи, у нас є приклади і локальних проплачених коментарів. Багато їх завжди під час виборчих кампаній, а прикладом останніх є навала ботів "Шепетівка Енергоінвест". Є також приклади, коли корупціонери та чиновники самі коментують під анонімними аккаунтами, намагаючись нівелювати викривальні статті про них. 

І багато людей радо "ведуться" на них, бо виникає враження, що таку думку сповідує більшість, грає ефект стада. В наш час щирих коментарів від незацікавлених людей дуже мало, більшості ліньки навіть натиснути "лайк" під статтею. Сайт відвідує близько 2000 чоловік в день, але коментують одиниці. От і виходить що співвідношення реальних коментаторів до проплачених, не на користь перших.

Самим дієвим способом позбутися впливу маніпуляцій - це просто перестати читати коментарі взагалі, а лишати власні лише стосовно матеріалу. На жаль щось дієвішого ще не придумали.

Так само якщо якийсь сайт чи ЗМІ починає маніпулювати та доносити неправдиву інформацію, то його можна перестати читати. Саме тому, чим довше існує сайт з позитивною динамікою відвідуваності, тим більше йому можна довіряти. Люди рано чи пізно відрізняють брехню від правди, і як правило, маніпулятивні ЗМІ існують не більше кількох років.

Тому не лінуйтесь, пишіть коментарі частіше, не читайте коментарів від однодневок та поширюйте данний матеріал в соціальних мережах за допомогою іконок знизу.
0
репостів
0
репостів