Розділ Суспільство

Переселенці з Барвінкового створили у Плесні сімейний “кухонний батальйон”

Автор Столбова Ірина 31 серпня 2022, 12:25

Юлія Тисевич разом зі своєю численною ріднею у квітні евакуювалася з міста Барвінкового (Ізюмський район Харківська область) у село Плесна, що поблизу Шепетівки. Їх велика родина — Юля, мама, тітка, 80-річний дідусь, семеро дітей — розмістилася у будиночку, який безкоштовно надала місцева жителька Надія Пащенко. А облаштувати побут у ньому барвінківчанам допомогли місцеві волонтери Руслана та Олександр.

У Шепетівській громаді переселенці створили сімейний «кухонний батальйон»

— Ці добрі люди приїхали до нас з повним бусом речей. Привезли продукти харчування, засоби гігієни, посуд, постіль, рушники, стільці, шафи для одягу, для дітей іграшки та смаколики, — розповідає Юлія. — Відтоді ми й подружилися із гуманітарним центром «Від людини до людини», який створила шепетівчанка Руслана Ребекевша-Дем’яненко.

У цьому волонтерському хабі щодня вирує активна діяльність — для дітей влаштовуються різні майстер-класи, проводяться цікаві творчі заходи. А дорослі організовують гуманітарні десанти — накопичують банк вживаних речей, роздають їх тим, хто цього потребує. Ось так — від людини до людини й надходить допомога внутрішньо переміщеним особам, які шукають прихисток від війни на Шепетівщині.

— Ми не звикли сидіти без діла, — говорить Юля. — Довго не розмірковували чим зайнятися на новому місці проживання. Ідея прийшла сама по собі — треба включатися в сезон заготовок. Захисникам на передову ой як потрібна буде домашня смакота. Вирішили — зробили. Кинули заклик місцевим городникам — у кого є залишки врожаю з присадибних ділянок нести їх до гуманітарного центру. І люди відгукнулися.

Процес пішов. Огірки, помідори, перець, цибуля, кабачки, морква, часник, банки, спеції, цукор, олія — всім цим ділилися небайдужі громадяни з волонтерами.

— А наша домашня кухня перетворилася на міні-цех з консервування. За вже перевіреними домашніми рецептами закривали різну смакоту для тих, хто боронить нашу країну, — каже Юля Тисевич. — Ми працювали всією родиною. Дітвора також залюбки долучалась до роботи — мили овочі, різали, сортували. Тільки за останні кілька днів наша сім’я видала на-гора більше ста банок овочевих салатів, маринованих огірків, помідорів, кабачків. А для банок придумали, намалювали, роздрукували і наклеїли кольорові етикетки, де зазначили, що це продукт від барвінківчан. Хай смакують вояки. Крім того, я із дівчатами у центрі ще більше 150 банок закруток зробила. Втомлююся, звичайно, але роблю це з душею, бажанням.

— Ось такі баночки незабаром поїдуть до наших захисників, — анонсувала керівниця гуманітарного центру пані Руслана.

Кожна банка — унікальна. На кожній — посилання. Від роботящих рук і від щирого серця. З величезною любов’ю, вірою та надією.

Праця панянок із Барвінкового вельми надихнула інших переселенців, які знайшли прихисток на Шепетівщині. Охочих стати до лав продовольчого фронту щодня більшає.

Хтось назвав дівчат “кухонним батальоном”. А нам і сподобалось. Бо битва зараз на всіх фронтах. І ціль у нас у всіх одна - ПЕРЕМОГА! А свій внесок у перемогу може зробити кожен. І фронт у кожного сьогодні може бути різний.

Ось велика дружина родина із Барвінкового навіть на чужині долучилася до на менш важливого фронту - продовольчого. Такі вони, неймовірні барвінківчани.

Столбова Ірина, Барвінкове info

Останнє редагування 31 серпня 2022, 12:37
0
репостів
0
репостів