Переваги та особливості електронних книг з матрицею E-Ink

Електронні книги стали частиною нашої сучасності поряд зі смартфонами та ноутбуками. Вони легкі, вміщують велику кількість інформації та мають довгий час автономності, поступово замінюючи традиційні паперові книги. У портативних книгах найбільш важливим є вибір зручного для читання дисплея. Так, електронна книга Амазон має матрицю E-Ink Carta - одну з провідних технологій, за якою виготовляють такі пристрої. Чому варто на ній зупинитися, про це розкажемо далі.

Чим відрізняється матриця E-Ink Carta від TFT, IPS?

Матриці TFT, IPS та E-Ink - це ті технології, які використовують при виробництві електронних книг. Усі три матриці кардинально відрізняються між собою і якщо E-Ink не потребує постійного живлення для підсвічування екрана, то TFT, IPS - так.

TFT використовується у бюджетних моделях, є одним із типів РК матриці та має низьку яскравість, менш насичене кольоропередавання. IPS має широкий кут огляду, на відміну від TFT, а також чудово передачу кольору та реалістичності картинки. Однак ці дві матриці суттєво відрізняються від матриці E-Ink, де використовується технологія імітування звичайного чорнила на папері, а це суттєва деталь для тих, хто багато читає.

До переваг E-Ink у електронних книгах можна віднести:

  • економне споживання енергії, адже така матриця не потребує підсвічування зображення. Це дозволяє отримати значно подовжений час автономної роботи;
  • сонце для читання не завада, адже зберігає читабельність навіть при прямому попаданні променів сонця на екран. Матриця не відбиває світло та не має блиску, як у TFT, IPS;
  • точне копіювання вигляду чорнила на папері, звичайної сторінки книги, що не втомлює очі при тривалому читанні;
  • мінімальна ціна експлуатації, адже одного заряду для пристрою вистачає надовго (понад 1 місяць), а сам пристрій не вимагає постійного живлення для підтримки зображення;
  • відсутність підсвічування дає можливість робити пристрої тонкими і значно легшими за аналоги.

Які пристрої мають матрицю E-Ink?

Є декілька світових брендів, які спеціалізуються на виробництві електронних книг з використанням такої матриці. Перш за все це американська компанія Amazon - найпопулярніший виробник портативних книг, який випускає лінійку Kindle на основі технології E-Ink, включаючи Carta.

Більш доступний, але не менш цікавий для поціновувачів бренд PocketBook є спеціалістом в області виготовлення е-книг за технологією E-Ink та має у своєму асортименті моделі різні за розмірами, кольором та функціями.

Канадський виробник Kobo також пропонує такі книги та використовує у виробництві високоякісні матриці типу E-Ink Carta. А от китайський Onyx Boox більше використовуються у навчальних центрах, професійному читанні та має матрицю E-Ink Kaleido, тобто окрім чорно-білої панелі дисплей має спеціальний RGB-фільтр для відображення кольорів та відтінків. При цьому усі функції та властивості матриця зберігає, а. значить енергію так само як і раніше потрібно лише для перегортання сторінок та деяких додаткових функцій.

Таким чином, не зважаючи на кращі кольори, високу швидкість оновлення матриці TFT і IPS не є конкурентом для E-Ink. Ця технологія спеціально створена для електронних книг та вважається найбільш вдалою для постійного читання та подовженої автономності. Не так давно з'явились і кольорові чорнила, що ще більше покращило процес читання, тож унікальні переваги та комфорт при перегляді інформації це те, що вигідно виділяє пристрої з матрицею E-Ink.

0
репостів
0
репостів