Якщо горло болить та запалене: як виникає тонзиліт

Мало хто знає, що мигдалини у задній частині горла є частиною нашої імунної системи. Вони відповідають за вироблення антитіл, лейкоцитів, які атакують мікроби у ротовій порожнині, однак іноді вони можуть запалюватися, викликаючи тонзиліт. Що таке тонзиліт? Це захворювання, спричинене бактеріальною чи вірусною інфекцією і характеризується набряком мигдалин. Чому воно виникає та як зрозуміти, що виник тонзиліт, про це далі у статті.

Причини виникнення тонзиліту

Захворювання може виникати як у дітей, так і людей старшого віку, однак найчастіше на запалення гланд страждають діти старше 2-х років. При цьому сам тонзиліт не заразний, а от бактерії чи віруси, які його провокують - так.

Провокує захворювання вірусна інфекція, бактерії, тож симптоми можуть посилюватися протягом 2-3 днів. Особливо важко воно проходить в осіб, які мають ослаблений імунітет. В такому випадку дієвими є комплексна терапія, профілактика з включенням препарату Фурацилін-Віола для полоскання порожнини рота, а також дотримання особистої гігієни: часте миття рук стримує поширення інфекції.

Бактеріальний тонзиліт або ангіна спричиняється бактеріями Streptococcus, а вірусний - у більшої частини хворіючих внаслідок вірусів від застуди або грипу. Крім того, останній можуть провокувати аденовіруси, вірус герпесу, кору, цитомегаловірус.

Симптоми захворювання

KHronicheskiy tonzillit 450x350Зазвичай тонзиліт проявляється утрудненим ковтанням, болем у горлі, лімфатичних вузлах і у деяких випадках зникає сам по собі, при дотриманні постільного режиму, вживанням великої кількості рідини. Якщо ж захворювання прогресує - потрібна медична допомога.

Крім того, до симптомів запалення піднебінних мигдаликів відносять:

  • набрякання, почервоніння гланд з характерною зміною кольору на жовтий, білий чи сірий;
  • наявність пухирців, виразок на горлі;
  • виникнення неприємного запаху з ротової порожнини;
  • хропіння під час сну;
  • зниження чи втрата апетиту;
  • втрата сил, озноб та лихоманка.

Ускладнення захворювання, як правило, супроводжується накопиченням гною навколо мигдалин і також має ряд наслідків, наприклад, зникає голос, важко відкривати рот, гострий біль в області горла. 

Для встановлення діагнозу тонзиліт варто звернутися до сімейного лікаря та провести усі необхідні дослідження, аби уникнути ускладнень та визначити тактику лікування.

Таким чином, тонзиліт може бути як бактеріальним, так і вірусним. В залежності від типу захворювання симптоми та лікування може відрізнятися. У будь-якому разі під час занедужання варто дотримуватися постільного режиму та виконувати рекомендації лікаря для швидкого одужання.

0
репостів
0
репостів