Розділ Культура

Знайомство з Шепетівщиною: гідрологічний заказник “Гнилий Ріг”

Автор 03 березня 2024, 14:54

“Гнилий Ріг” — це гідрологічний заказник місцевого значення в Україні, об’єкт природно-заповідного фонду Хмельницької області. Розташований у межах Ізяславської міської громади Шепетівського району Хмельницької області, на схід від села Комини.

Заказник був створений 2000 року з метою збереження в природному стані лісового урочища з типовим для північної частини Малого Полісся екотопом, місць оселення рідкісних і червонокнижних видів флори і фауни, а також підтримки гідрологічного балансу регіону. Він є однією з найбільших природно-заповідних територій У Хмельницькій області.

Тут охороняється характерний для Малого Полісся комплекс соснових і вільхово-березових лісів та боліт у долинах річки Гнилий Ріг та її правої притоки. У заказнику зростають типові для вологих лісів види рослин – калган, плаун булавовидний, веснівка дволиста, білоус стиснутий, а також і регіонально рідкісні – осока кульконосна та ситник розчепірений.

Ця територія особливо цінна також і великою кількістю локалітетів червонокнижних представників флори: підсніжника звичайного, цибулі ведмежої та болотних орхідей – пальчатокорінників.

Фауна басейна річки Гнилий Ріг та її берегів відносно різноманітна. Із копитних тут часто зустрічаються лосі звичайні, кабани, козулі, з інших ссавців – лисиці, зайці-русаки, лісові куниці, білки, кроти, ондатри, які селяться в норах по берегах річки, а також бобри. Найпоширенішими хребетними є птахи – більше 20 видів. Із земноводних зустрічаються різні види жаб, гадюка, вуж, тритон та інші.

То ж даний природний комплекс безумовно є цінним осередком охорони біорізноманіття Малого Полісся та має важливе природоохоронне, наукове, гідрологічне і водорегулююче значення.

0
репостів
0
репостів