Розділ Суспільство

Хмельниччина очолила антирейтинг безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю

Автор 03 березня 2024, 14:42

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України склало антирейтинг обласних, Київської міської військових адміністрацій за ступенем безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю (за результатами моніторингу 2022 року).

Рейтинг складено на виконання пункту 14 Порядку проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 р. № 537, відповідно до даних про результати моніторингу, проведеного у 2022 році, Міністерством сформовано рейтинг обласних військових адміністрацій за ступенем безбар’єрності об’єктів.

На початку року Міністерством разом з громадськими організаціями було визначено перелік із 5 типів об’єктів, що підлягали моніторингу у 2022 році, до якого було включено:

  • будівлі для розміщення евакуйованих осіб (гуртожитки, модульні містечка тощо);
  • адміністративні будівлі;
  • будівлі надавачів соціальних послуг;
  • центри зайнятості;
  • фінансові установи (банки, поштові відділення, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, інвестиційні фонди).

Слід зауважити, що у 2022 році в умовах воєнного стану, проведення обстеження об’єктів у регіонах України було значно ускладнено або взагалі неможливо.

Зокрема, у зв’язку з об’єктивними обставинами, пов’язаними з активними бойовими діями та тимчасовою окупацією деяких районів територій Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей проведення зазначеної роботи було значно ускладнено або неможливо. Водночас, не зважаючи на складні обставини, оцінку ступеня безбар’єрності було проведено у більшості областей України.

Обстежено близько 13000 об’єктів у 957 територіальних громадах. При цьому, до моніторингу долучилися всі громади у Чернігівській, Хмельницькій, Тернопільській, Кіровоградській, Київській та Житомирській областях та у м. Києві. Менш активно моніторинг проходив у Чернівецькій та Запорізькій областях, де до його проведення долучилися 25% та 18 % громад відповідно.

Найбільше об’єктів, серед визначених типів, було обстежено в Київській області – 1353 об’єкти, Дніпропетровській області - 1077 об’єктів та в Хмельницькій області – 1007 об’єктів.

За результатами обстежень доступності та безбар’єрності, Хмельницька область набрала 156 балів із 625 можливих. Це – найгірший результат серед аналізованих регіонів.

Окрім нашої області, низький ступінь безбар’єрності мають Херсонщина, Донеччина, Чернівеччина, Полтавщина.

Найкращий рівень доступності у Львівської області, а також Волині, Черкащини,Чернігівщини, Вінничини.

Останнє редагування 03 березня 2024, 14:49
0
репостів
0
репостів