Розділ Суспільство

Сергій Лабазюк відхрещувався від статків дружини: ВАКС обирав запобіжний захід нардепу

Автор 24 листопада 2023, 21:22

Сьогодні, 24 листопада, Вищий антикорупційний суд розглядав клопотання прокуратури про застосування запобіжного заходу народному депутату від Хмельниччини Сергію Лабазюку. Прокуратура просила арештувати народного депутата Сергія Лабазюка, якого викрито на наданні хабаря одному з міністрів, із можливістю внести заставу у розмірі 100 млн грн.

Адвокати Лабазюка спочатку попросили суд надати час для ознайомлення з клопотанням державного обвинувача. Приблизно 1-1,5 години.

Водночас захисники виступили проти того, що прокуратура долучила до матеріалів справи документи про майновий стан дружини нардепа, голови Хмельницької облради Віолети Лабазюк. На їхню думку, це не стосується предмету розгляду.

Прокурор заявила клопотання про арешт народного депутата. Також прокуратура просила застосувати грошову заставу як альтернативу. На думку сторони обвинувачення, це має бути 100 млн грн. 

Адвокат просив суд призначити покарання, не пов’язано з арештом. Наприклад, застосувати електронний браслет і забрати закордонні паспорти нардепа. Також заявив, що особистих заощаджень обранця назбирається на суму близько 2 млн грн. Тому просить суд призначити справедливий розмір застави, зокрема, 1,5 млн грн і не садити Лабазюка у слідчий ізолятор.

«Бо це катування і насильство», – поскаржився адвокат на умови тримання у СІЗО.

Суд відклав до понеділка, 27 листопада розгляд справи нардепа Сергія Лабазюка.

Адвокати політика постійно звертали увагу слідчого судді на презумпцію невинуватості клієнта, а також на те, що, якщо суд ухвалить рішення про арешт нардепа, то вихідні він проведе у СІЗО і не зможе внести застави.

Водночас прокурори наголосили: КПК відводить 72 години на розгляд клопотання про міру запобіжного заходу. Цей час вичерпується у суботу об 15.00.

Суддя саркастично сказав, що кілька вилучених брендових годинників у Лабазюка, вистачить на грошову заставу. 

Вищий антикорупційний суд розгляне клопотання прокуратури про арешт активів підозрюваного нардепа Сергія Лабазюка у понеділок, 27 листопада о 15 год. Про це сьогодні заявив слідчий суддя ВАКС.

Запобіжний захід спільнику

Разом з тим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід спільнику народного депутата Сергія Лабазюка у справі про підкуп топпосадовців у сфері відновлення. Йому призначили тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 12 мільйонів гривень. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Йдеться про керівника компанії, який, за даними слідства, разом з Лабазюком хотів заплатити гроші главі Міністерства відновлення Олександру Кубракову й очільнику Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі-Масі Найєму.

Підозрюваного взяли під варту до 21 січня 2024 року з правом внести заставу розміром 12 078 млн грн. Крім того, за рішенням суду він повинен:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися з Хмельницького без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України;
  • носити електронний засіб контролю.

Також САП розповіла, що у ВАКС триває розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу Лабазюку.

Більше про справу

За даними слідства, у серпні 2023 року народний депутат від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк, який також володіє будівельним та аграрним бізнесом, звернувся до високопосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 млрд гривень. За це він пообіцяв «винагороду» у 3-5% від вартості кожного підряду.

Для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора компанії, вказують правоохоронці.

Уже після надходження 50 млн гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат через довірену людину намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток, зазначили правоохоронці. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Тепер депутата та його спільника підозрюють за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років увʼязнення з конфіскацією майна або без неї.

Відео

0
репостів
0
репостів