Розділ Суспільство

Нарешті демонтували комуністичну символіку із Меморіалу славутчанам, полеглим у Другій світовій війні

Автор 27 вересня 2023, 15:48

Відповідно до рішення виконавчого комітету Славутської міської ради від 21.09.2023 р. №254 “Про демонтаж елементів комуністичної символіки та заміну написів на пам’ятках історії місцевого значення” та з урахуванням Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України й Українського інституту національної пам’яті, наразі здійснюється демонтаж елементів комуністичної символіки та заміна напису на Меморіалі славутчанам, полеглим у Другій світовій війні.

Як обіцяє місцева влада Славути, процеси щодо позбавлення від наслідків комуністичного та імперського минулого на території нашої громади триватимуть й надалі. Хоча ще нещодавно, посадовці шукали всілякі відмовки щоб не позбуватися радянської символіки.

382802891 700361022135429 2985830011556090172 n середнє

Меморіал знаходиться прямо в середмісті, поруч з міською радою за адресою вулиця Соборності, 14. На його плитах викарбувані прізвища 718 славутчан, загиблих на фронтах Другої світової війни, учасників партизанського руху та підпільників.

Над списками була розташована плита з радянським орденом “Перемоги” та напис “Пам’яті полеглих воїнів-славутчан”. 

На такий відверто радянський вигляд меморіалу звернув увагу депутат Славутської міської ради Анатолій Казіміров. Славутчанин вирішив домогтися зміни напису на об’єкті. У зв’язку із цим у 2021 році подав депутатський запит, у якому акцентував увагу: Друга світова для славутчан почалася у 1939 році: 130 жителів тергромади загинули або зникли під час радянсько-фінської війни.

“У 2021 році їхав Вінниччиною і побачив, що там вже у написах на пам’ятниках число 39. Шукав, хто був там ініціатором заміни, але не знайшов. Тому у себе робив це самостійно: попросив замінити написи “1941–1945” на “1939-1945” на всіх обелісках, монументах та меморіальних плитах Славутської тергромади. Адже саме цей історичний період охоплює Другу світову війну, а не велику вітчизняну”, — пояснює депутат.

Ініціативу Анатолія Казімірова підтримали інші депутати міськради. А запит спрямували на розгляд міського управління культури та у Славутський історичний музей.

Проте домогтися заміни напису тоді не вдалося, адже намагання загрузло в океані бюрократії. 

Уже в червні 2023 року Анатолій Казіміров зробив ще один депутатський запит. Цього разу просив не лише замінити назву, а й демонтувати такі радянські символи:

  • зображення п’ятикутних зірок — 2 штуки;
  • зображення ордена у вигляді п’ятикутної зірки з написом “ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ВОЙНА” — 4 штуки;
  • зображення у вигляді п’ятикутної зірки з написом “СССР ПОБЕДА”

17 червня 2023 року питання винесли на розгляд під час чергового засідання сесії Славутської міської ради. Зрештою з 27 депутатів рішення підтримали лише семеро. Десятеро, включно з міським головою Василем Сидором, вирішили формально відсторонитися, обравши опцію “утримався”, дев’ятеро взагалі не голосували. Один депутат — Юрій Галій від партії “За конкретні справи” — наважився проголосувати “проти”. Таким чином проєкт рішення місцеві обранці не підтримали.

Детальніше про перепетії з цього питання читайте у матеріалі “Червона” Славута: як у місті позбуваються радянської символіки"

0
репостів
0
репостів