Розділ Суспільство

Після ракетного удару: як шепетівчани відновлюють власні оселі

Автор Катерина Шевчук, Світлана Поробок 25 серпня 2022, 22:42

Дві російські ракети ввечері 24 серпня поцілили в об’єкти інфраструктури Шепетівського району, де від ударної хвилі пошкоджені житлові будинки, школа й заклад охорони здоров’я. Вранці 25 серпня жителі трьох найближчих до місця влучення російських ракет багатоповерхівок виносять із квартир віконні рами та бите скло.

Алла Колодій каже: ні дерев’яні, ні пластикові вікна не витримали вибухової хвилі.

«Ми з дитиною сховалися в кімнату, на іншу сторону будинку, і воно як «бабахнуло». Дитина так злякалася, внучка. У квартирі було багато скла, дитина трусилася і казала: «бабусю, вивези мене куди-небудь звідси». То ми поїхали до свахи, завезли її в село. Позабивали вікна фанерою і ночували в друзів. Ну а зараз треба наводити порядок», - розповіла Алла.

Її сусід Олександр розповів, що знайшов друзки ракети біля свого сараю.

«Вони були за метрів 25-30 від нашого будинку. Були такі куски кілограм до десяти. І це Божа воля, що ніяка дитина і нічого там не було. Тому, що це все летіло», - говорить чоловік.

За словами Алли Колодій, на подвір’ї її будинку від ранку прибирають і комунальники, заходили газівники та комісія з міської ради.

«За скло ніби записували. Ходили вчора хлопці, запитували в кого що постраждало. Ми не знаємо, чи склити вікна своїм коштом, чи чекати», - додає жінка.

Мешканка сусіднього будинку Ольга розповідає: під час повітряної тривоги жильці виходили з квартир на вулицю та стояли біля входу в підвал. Та цього разу вийти не вдалося: заклинило двері.

«Як «шарахнуло» оце перший раз, повилітали вікна. Дочка прийшла тільки з роботи, і зразу все. Боже, вона як почала кричати. Все повилітало, я злякалася. Ми не могли відкрити, вона подзвонила, прийшли два хлопці, і вибивали двері, бо це дубові двері», - каже Ольга.

Вибуховою хвилею вибило скло в вікнах чотирьох корпусів місцевої школи. Технічні працівники й вчителі прибирають.

«Постраждав корпус старшої школи. 32 вікна пластикових були вибиті. У початковій школі були ще деякі старі дерев’яні вікна, також все скло повилітало. Крім того, спортивна зала - це окремий корпус в нас, вікна всі теж повилітали. Ще зачепило деякий шматок шпаклівки, але, слава Богу, влада оперативно спрацювала, ми вже отримали плівку, де своїми силами будемо закривати вже, принаймні, доступ з вулиці. Наразі робляться заміри на пластикові вікна, працює бригада», - розповіла директорка школи Наталія Щур.

Голова громади Віталій Бузиль каже: першочергово усувають пошкодження закладів освіти та охорони здоров’я.

«В закладі охорони здоров’я суттєво пошкоджена покрівля, на сьогодні ми працюємо по усуненню цих аварійних пошкоджень. По лікарні працює комунальна техніка, здійснюється ремонт покрівлі. В освітніх закладах комунальної власності вже заміряні всі вікна і зроблено замовлення на металопластикові вікна. Все це ми будемо фінансувати з міського бюджету, з резервного фонду», - говорить очільник громади.

З його слів, в міську раду та до нього особисто від учора звертаються жителі Шепетівки з проханнями допомогти засклити або ж затулити плівкою вибиті вікна й двері, і їм допомагатимуть.

«Багато зверталось і багато ще будуть звертатись, тому що масштаби - немалі. В мережі Фейсбук, в тому числі на своїй сторінці, я оприлюднив інформацію з алгоритмом дій, як необхідно вчиняти, створені відповідні комісії в міській раді, за кожним зверненням будуть проведені обстеження, складені відповідні акти та максимально з матеріального резерву ми будемо людям допомагати», - сказав Віталій Бузиль.

Коли ж власних коштів бракуватиме, каже голова громади, звернуться до Хмельницької обласної військової адміністрації по допомогу.

Суспільне Хмельницький

Відео

0
репостів
0
репостів