Завершився обласний етап Всеукраїнської гри “Сокіл”-“Джура-2018”

Обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) проходив з 16 по 20 червня у смт. Вовковинці Деражнянського району. Організатори гри – Департамент освіти і науки, управління молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді – подбали про високий рівень підготовки заходу.

Учасники “Джури” – 25 роїв з 10 районів, 9 ОТГ та 6 міст області – таборувались з на території Вовковинецької школи-інтернату І-ІІІ ступенів. На урочисте відкриття завітали голова обласної ради Михайло Загородний, заступник керівника апарату обласної держадміністрації Андрій Дикий, начальник управління молоді та спорту обласної державної адміністрації Володимир Клімов, керівництво району, начальник відділу ювенальної превенції УПД Головного управління поліції в Хмельницькій області Сергій Цимбалюк, представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, учасники АТО, представники духовенства, громадських організацій та інші запрошені.

Подарунком усім став виступ дитячої студії при Державному академічному ансамблі пісні і танцю “Козаки Поділля”.

Працівники кінологічного центру та спецпідрозділ роти поліції особливого призначення Головного управління національної поліції в Хмельницькій області показали елементи свого вишколу. Своє вміння в козацькому бойовому мистецтві продемонстрували і члени громадської організації “Козацьке товариство “Вовковинецька Січ”.

Програма гри складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування: “Впоряд” (стройова підготовка), “Стрільба” (з пневматичної гвинтівки), “Неповне розбирання та збирання автомату АК-74”, “Смуга перешкод” – подолання перешкод на пересіченій місцевості, “Теренова гра” – тактична гра на місцевості із елементами топографії та орієнтування, “Рятівник” – змагання з надання першої долікарської допомоги, “Квест” – комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра, призначена для активізації знань, умінь та набуття комунікативних звичок в екстремальних умовах. А ще конкурси – “Відун” (на знання історії України доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України), “Бівак” з оцінюванням таборування, “Ватра” (творчо-мистецьке представлення рою), конкурс презентацій звітів про виконання завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Служити Богові, Батьківщині, ближнім” під гаслом “Добре діло”.

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, козацькі забави, майстер-класи і збірки та вишкіл роїв.

Вперше для організаторів гри І етапу була проведена обласна практична школа, основною метою якої було ознайомлення з практикою проведення обласного етапу, а також можливість таборуватись разом із роєм – представником своєї адміністративної одиниці.

Одним із основних елементів проведення ІІ етапу гри, як і в минулому році, було дитяче самоврядування в таборі – обрані похідний отаман, осавул і писар. На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі.

Всі види та конкурси були командні. Але у конкурсі “Стрільба” визначалися особисті результати. Найкращі особисті результати у “Стрільбі” показали Владислав Рижук (рій “Нащадки козаків”, м. Славута), Діана Удод (рій “Характерники”, Старосинявський р-н) та Марина Жолобняк (рій “Сокіл”, Ярмолинецький р-н). Вони посіли відповідно 1, 2 і 3 місця. Товариство сприяння обороні України, представники якого проводили цей вид, нагородили своїми дипломами і медалями трьох кращих і серед хлопців, і серед дівчат. Їхні відзнаки були вручені також Ярославу Горячому (рій “Чемеровецькі сіроманці”), Дмитру Івахову (рій “Січовики”, м.Хмельницький) та Діані Захаровій (рій “Шахівські сердюки”, м. Старокостянтинів). У командному заліку 1 місце посів рій “Характерники” з Старосинявської ОТГ, 2-ге – “Нащадки козаків” з м. Славути, 3-тє – “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну.

У конкурсі “Перетягування линви” переможцем як і минулого року став рій “Характерники” з Старосинявської ОТГ, другий результат у рою “Скажені Вовкулаки” з Судилківської ОТГ, третій – у “Характерників” із Красилівської ОТГ.

Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у військово-спортивному виді “Впоряд”. Найкраще із завданнями впорався рій “Несамовиті орли” з м. Шепетівки. Друге і третє місця – у роїв “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну та “Шахівські сердюки” з м. Старокостянтинова.

“Теренова гра” традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – “синіх” і “малинових”. Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору (синій або малиновий), визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір “противника” і спробувати захопити їх прапор. У цій грі перемогли “малинові”. Після гри один із учасників поділився враженнями: “Теренова гра наближена до реальних подій, було схоже на справжні військові дії”.

Цікаво пройшов “Квест”, який складався із 2-х завдань: у першому – пошук частин зашифрованого слова та ключа до нього по карті зі спортивного орієнтування, у другому – розшифрування слова. Найкраще і найшвидше впоралися із завданнями – “Січовики” (м. Хмельницький), за ними “Козацькі звитяги” (Віньковецький р-н) та “Полонська сотня” (Полонська ОТГ).

Смугу перешкод на пересіченій місцевості швидко і з найменшими штрафами подолав і виборов перше місце рій “Полонська сотня” (Полонська ОТГ). Друге і третє місця посіли рої “Характерники” з Старосинявської ОТГ і “Несамовиті орли” (м. Шепетівка). А у виді “Рятівник” найкращі навички з надання долікарської допомоги показали “Шахівські сердюки” з м. Старокостянтинова, “Характерники” з Старосинявської ОТГ та “Скажені Вовкулаки” з Судилківської ОТГ.

У конкурсі “Ватра” оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. Рій “Шахівські сердюки” з м. Старокостянтинова був визнаний кращим. Друге місце посів рій “Юнь Поділля” (Ізяславський р-н), третіми стали “Косаки” (Деражнянський р-н).

Найкраще звіти про завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Добре діло” презентували рої “Косаки” (Деражнянський р-н), “Скажені Вовкулаки” (Судилківська ОТГ) та “Січовики” (м. Хмельницький).

В інтелектуальній вікторині “Відун”, що включала питання з історії України та доби козаччини переможцем став рій “Характерники” (Красилівська ОТГ), друге і третє місця посіли “Нащадки козаків” (м. Славута) і “Джерело” (Славутський р-н).

Швидко промайнули 5 днів джурівського таборування. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, дипломи, грамоти та медалі.

У своїй анкеті джуровець з рою “Воковинецька січ” (Воковинецька ОТГ) висловив свою думку про гру “Джура” та її значення для України: “”Джура” – це дуже захоплива та цікава гра, я впевнений, що всім дітям сподобалось, і вони захочуть приїхати на наступний рік. На мою думку, ця гра дуже корисна для підлітків, адже ми тут не тільки змагаємось і вчимось чомусь новому – завдяки цій грі ми стали сильніші і морально, і фізично. Для України “Джура має велике значення, тому що на цій грі дітей вчать бути чесними патріотами. Ця гра розповідає нам про історію нашої країни, про всіх козаків і патріотів, які захищали нас у важкі часи. Я вдячний організаторам гри, адже ми б не знали, наскільки наші козаки мужні, а Україна сильна. І я буду йти до своєї мети, щоб стати справжнім козаком”. 

За матеріалами ХОЦТКУМ

Відео

0
репостів
0
репостів