У Шепетівці схвалено нову планову мережу закладів освіти та контингенту учнів

Автор 06 червня 2018, 16:27

У 2018 році відбулась низка змін в законодавстві освітньої галузі та бюджетного процесу, зокрема прийнято закони України «Про освіту», «Про Державний бюджет України на 2018 рік», внесено зміни до Бюджетного кодексу України. Уряд прийняв низку рішень, які вплинули на рівень життя учительства. На розширеному  засіданні керівників закладів освіти Шепетівки було схвалено нову планову мережу закладів освіти та контингенту  учнів на  2018 – 2019 навчальний  рік.

У ході засідання заступник начальника управління освіти  Тетяна Музика повідомила присутнім, що планових мереж на 2018 – 2019 н.р. було складено дві.

Вони  відрізняються  кількістю класів та контингентом учнів. Проте, через нову формулу обрахунку державних трансфертів (освітньої субвенції) на фінансування галузі «Освіта» виник дефіцит коштів на виплату заробітної плати педагогічним працівникам. Нова формула не предбачає поділу класів при вивченні окремих предметів, навчання учнів у гімназійних та ліцейних класах, а також індивідуального навчання учнів. У зв’язку з цим виникла потреба внести зміни в складену у 2017 році планову мережу.

Тому на виконання розпорядження голови Хмельницької  обласної державної адміністрації від 16 лютого 2018 року «Про заходи щодо наповнення місцевих бюджетів, дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів у 2018 році», рішення спільної наради при міському голові представників управління освіти та управління фінансів та листа Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації керівниками загальноосвітніх закладів середньої освіти були розроблені та затверджені управлінням освіти заходи щодо наповнення місцевого бюджету й зменшення дефіциту коштів.

У процесі розроблення заходів була оптимізована планова мережа  навчальних закладів та контингентів учнів на 2018-2019 н.р. , недопущено скорочення педагогічних працівників,   дотримано вимог щодо наповнюваності класів при їхньому формуванні та потребі поділу класів при вивченні окремих предметів у класах, де наповнюваність є вищою норми.

Так, відповідно до внесених змін, у Шепетівці предбачено функціонування 220 класів для 5683 учнів, що на 2 класи і 161 учня більше в порівнянні з 2017-2018 н.р. Зокрема, планується навчання 122 учнів у 9 класах з польською мовою навчання, 20 учнів — у 10 класах інклюзивного навчання, 17 дітей – у двох спеціальних класах. За формулою освітньої субвенції наповнюваність по місту має становити 25 учнів на один клас. У цілому, наповнюваність класів у Шепетівці становить – 25,8 учнів.

Прийнята освітянами планова мережа закладів освіти і контингенту  учнів та спільні заходи щодо жорсткого режиму економії бюджетних коштів зменшать дефіцит коштів та сприятимуть фінансовому забезпеченню трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів освіти в умовах запровадження Закону України «Про освіту» у 2018 році та недопустить звуження існуючих прав та гарантій освітян.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської міської ради

0
репостів
0
репостів