Хворих на COVID-19 з Шепетівщини тимчасово доправлятимуть в Ізяслав

Автор 16 березня 2021, 18:12

Сьогодні керівник обласного оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Габрикевич Микола Іванович на брифінгу Хмельницької ОДА розповів про ситуацію, яка склалась на території Хмельниччини по COVID-19 та чому так швидко збільшується кількість хворих.

"Станом на сьогодні область має 53 113 випадків захворювань на коронавірус і ця цифра постійно збільшується. Якщо в лютому Хмельниччина мала показник 4 206 випадків, то на 14 березня маємо вже 4 625, тобто за останній період цього місяця захворюваність практично збільшилась вдвічі. Крім того, знизилась питома вага по віковій структурі. Так, від 30 до 69 років у нас зараз складає 75%. Також маємо 3 місце по областях по захворюваності медичних працівників. - розповів Микола Іванович.

Днями на Хмельниччині відкрили електронний запис на залишкові дози вакцини від COVID-19 окремим категоріям населення. За даними Хмельницької ОДА в базу станом на 15:00 16 березня внесено 60 осіб з Білогірського, Дунаєвецького району, Красилівського (село Западинці), міст Кам'янець-Подільськ, Славута, Хмельницький та Шепетівка. Дані автоматично надходять до ПМСД, які здійснюють вакцинацію. Тобто, коли буде інформація, що є залишкові дози вакцини, то з центру дзвонять на мобільний номер зареєстрованої людини про можливість проведення щеплення.

Посилилась діагностика, тобто почали робити більше тестувань як експрес-тестами, так і ПЛР. Кількість останніх тестувань сягає 1,5 тисячі і трохи більше швидких тестів.

Так, за інформацією Шепетівського міськміжрайонного відділ ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» у Шепетівці забір біоматеріалу населення здійснюється на базі міського та районного центрів ПМСД, Шепетівської багатопрофільної лікарні та медичного центру "Сіліцея" з наступним відправленням у вірусологічну лабораторію обласного лабораторного центру. Щодня тільки з Шепетівщини в область відправляють близько 110-120 зразків. Цікаво, що від усієї кількості проб за останні 2 тижні "позитивних" з діагнозом COVID-19 виявляють не менше 60%.

За словами очільника обласного штабу, нещодавно область відправила 20 зразків проб в одну з європейських лабораторій для дослідження на наявність так званого британського штаму коронавірусу, і хоча даних поки немає, та все ж по Україні та межуючим областям є випадки циркуляції вірусу, а також виявлення мутуючих штамів. Оскільки британський штам має більшу заразність, менший інкубаційний період, це може пояснювати стрімке збільшення хворих.

Оскільки зростає кількість важких хворих на коронавірус та з підозрою, збільшується відсоток завантаження ліжок із кисневим забезпеченням. Так, на 13 березня цей показник був 44,8%, 14 березня - 46,5%, а 15 березня вже 48%. І ці дані щоденно збільшуються на 2-3 відсотки. 

Найгірша ситуація зараз із киснем у місті Славута:

"Питання повинно було вирішуватись у міру закінчення запасів кисню керівниками закладів та їх власниками. Попри збільшення кількості хворих, інші райони виходять з положення. Дефіцит склався тільки з деяких причин, які зараз вивчаються комісією у Славутській лікарні. Звичайно, він не міг виникнути раптово, керівники закладу мали про це знати й передбачити таку ситуацію." - резюмував керівник штабу.

По приросту хворих на кількість населення Шепетівка зараз займає друге місце по області, а кількість ліжкомісць для приймання хворих з діагнозом COVID-19 у Шепетівській багатопрофільній лікарні мала б складати 160. Однак через пожежу 10 березня у хірургічному відділені, де мали розгорнути додаткові місця, ситуація поки важка. Наразі змінено маршрут направлення хворих із коронавірусом із сусідніх територій, тому частину таких пацієнтів із Шепетівського району візьме на себе Ізяславська багатопрофільна лікарня. Це зроблено тимчасово, доки лікарня у Шепетівці не налагодить систему та не забезпечить ліжкомісця для таких хворих.

На питання чи будуть школи Хмельниччини переходити на дистанційну форму навчання у зв'язку з ситуацією по захворюваності та останніми рекомендаціями Сергія Шкарлета, Микола Іванович відповів:

"На засіданні комісії ТЕБ та НС розглядали пропозицію зміщення весняних канікул, а також перехід на дистанційну форму навчання". 

45 закладів освіти по області на сьогодні або на дистанційному навчанні, або мають закриті класи. Всього по області станом на 15 березня офіційно хворіє 27 вчителів, 11 учнів, 2 працівники обслуговуючого персоналу.

"Ситуація ускладнилась, ми дійсно наближаємось до "червоної" зони. Тому я прошу всіх громадян дотримуватись карантинних заходів, по можливості не ходити у місця скупчення людей - кафе, ресторани. В транспорті дотримуватись дистанції, маскового режиму" - підсумував брифінг Габрикевич Микола Іванович.

Останнє редагування 16 березня 2021, 21:41
0
репостів
0
репостів