У Шепетівці долучились до відзначення Дня безпеки пацієнтів

Автор 18 вересня 2019, 01:13

Вчора в Україні вперше відзначали День безпеки пацієнтів, який був встановлений Указом Президента 4 вересня 2019 року на підтримку рішення 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я. Долучились до відзначення і в Шепетівці.

Медичні працівники Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги в цей день проводили не тільки звичайний прийом пацієнтів. Було проведено додатково всім бажаючим виміри артеріального тиску, рівня глюкози в крові, тести на наявність вірусів гепатитів, була можливість навіть пройти безкоштовно тестування на наявність ВІЧ інфекції. Черговий стоматолог проводив поверховий огляд пацієнтів і в разі потреби направляв їх до місцевих клінік чи навіть на імплантацію зубів в Київ, де вони могли собі встановити найсучасніші протези.

Також в центрі створені всі умови для покращення сервісу надання медичної допомоги: електронна черга, зони очікування, придбано сучасне обладнання, є можливість для пацієнтів за допомогою QR-кодів надавати пропозиції щодо вдосконалення рівня надання медичної документації. 

Довідково. У травні 2019 року на засіданні Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я держави-члени взяли на себе зобов'язання визнавати безпеку пацієнтів як одне з пріоритетних завдань охорони здоров'я і вжити усі необхідні дії для зменшення шкоди, що завдається пацієнтам в медичних установах. Окрім того, Всесвітня асамблея охорони здоров'я схвалила встановлення Всесвітнього дня забезпечення безпеки пацієнтів, що буде відзначатись 17 вересня.

Як зазначають у ВООЗ, заподіяння шкоди пацієнтам є однією з провідних причин смертності та інвалідності в світі. Щорічно в стаціонарних медичних установах країн з низьким і середнім рівнями доходу відбувається 134 мільйони несприятливих подій, які стають супутніми чинниками 2,6 мільйона випадків смерті, а в країнах з високим рівнем доходу шкода при наданні стаціонарної допомоги наноситься кожному десятому пацієнту.

За словами начальника Департаменту з питань охорони здоров'я Офісу Президента Ігоря Луріна, указ про відзначення Дня безпеки пацієнтів був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським на початку вересня.

 

Останнє редагування 28 жовтня 2019, 01:43
0
репостів
0
репостів