Розділ Культура

Мінкульт виключив пам'ятник Островському з переліку пам'яток місцевого значення

Автор 05 жовтня 2022, 12:57

Міністерство культури та інформаційної політики України видало наказ щодо виключення пам'ятника Островського у Шепетівці з переліку пам'яток місцевого значення. Про це повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Відповідно до статей 5 та 14 Закону України «Про охорону культурної спадщини», Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», в межах повноважень, визначених Положенням про Міністерство культури та інформаційної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2019 р. № 885, враховуючи пункт 2 розділу IX Порядку обліку об'єктів культурної спадщини, затверджений наказом Міністерства культури України від 11 березня 2013 р. № 158 (у редакції наказу Міністерства культури України від 27 червня 2019 р. № 501), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01 квітня 2013 р. за № 528/23060, на підставі подання Хмельницької обласної військової адміністрації від 15.07.2022 № 58/35-30-4458/2022,

НАКАЗУЮ:

  1. Визнати такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України пам'ятку монументального мистецтва місцевого значення «Пам'ятник М.О. Островському» по вул. Островського, 2 у м. Шепетівці Хмельницької області у зв'язку з невідповідністю критеріям, визначеним абзацами третім і четвертим етапі 1 та статтею 2 Закону України «Про охорону культурної спадщини», та ознакам, визначеним Порядком визначення категорій пам’яток, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 р. № 452.
  2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Чуєву К.Є.

Міністр Олександр ТКАЧЕНКО

Нагадаємо, кілька місяців тому Хмельницька обласна рада вирішила «декомунізували» пам’ятник Миколі Островському в Шепетівці. На його знесення керівництву Музею пропаганди дали часу до кінця червня. Однак щоб його демонтувати, не порушуючи чинного законодавства, його спершу потрібно було виключити з державного реєстру. Для цього департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики.

Після демонтажу пам’ятник планують передати львівському музею тоталітарних режимів «Територія терору». Наразі тривають перемовини.

Нагадаємо, Микола Островський був не лише письменником, а й учасником встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом. Зокрема, намагався дискредитувати українську визвольну боротьбу 1917-1921 років. Тож у різних містах країни комуністичний режим встановлював йому пам’ятники. Зокрема, у Шепетівці він з’явився у 1966 році.

Після завершення Революції Гідності пам’ятники Островському почали демонтувати. Натомість у Шепетівці він й досі залишається на своєму місці. Навіть після декомунізації у 2020 році однойменного музею та перетворення його у Музей пропаганди. 

0
репостів
0
репостів