Шепетівчанин у колонії організував шахрайське угруповання: працювали по трьох схемах

Автор 08 березня 2024, 12:22

Вінницький міський суд виніс вирок чотирьом зловмисникам, які відбували покарання у Вінницькій колонії, телефонували звідти на мобільні різним людям та ошукувати їх під виглядом представників ПриватБанку. Розповідаємо деталі справи.

Уродженець міста Шепетівка Хмельницької області, який в листопаді 2021 року відбував покарання у «Вінницькій виправній колонії № 86», став організатором і керівником злочинної групи. Він запропонував ще трьом увʼязненим, з якими він товаришував, шахрайську схему.

Шепетівчанин розробив план, згідно з яким вони телефонували потерпілим, підбираючи цифри номерів телефонів та представлялись працівниками служби безпеки ПриватБанку та служби гарячої лінії ПриватБанку з вигаданими іменами. Шахраї повідомляли людям, що з їх банківської картки нібито намагаються несанкціоновано зняти грошові кошти шляхом розрахунку в інтернет-магазині Rozetka, а для уникнення вказаного, потрібно підійти до термінала (банкомату) та виконати певні дії.

Для того, щоб у потерпілих не виникало ніяких сумнівів, після дзвінка фейкового працівника служби безпеки ПриватБанку, вони пропонували звернутись на гарячу лінію ПриватБанку за номером 3700, та одразу перетелефоновували з іншого номеру та вже спілкувалися від імені служби підтримки (гарячої лінії) ПриватБанку.

Було декілька шахрайських схем для заволодіння грошовими коштами потерпілих:

  • Перший варіант — зняти готівкові кошти та перерахувати їх на вказаний ними номер мобільного телефону, виманюючи під приводом скасування перерахунку грошових коштів з банківського рахунку потерпілих конфіденційну інформацію, а саме номер банківської картки, термін її дії та СVV-код.
  • Другий варіант — отримані дані потерпілого (всі дані банківської картки) вводили на відкритій вкладці сайту Parimatch та запрошували код, який приходив на мобільний телефон потерпілого. Після того, як потерпілий повідомляв код, зловмисники вводили його на сайті та грошові кошти знімались з його мобільного телефону та переходили на електронний гаманець сайту Parimatch, після чого їх частково можна було вивести на картковий рахунок. Або перераховували кошти з картки потерпілого на номер мобільного телефону шахраїв чи інших осіб, які мали до цього відношення, оскільки потім їх можна було використовувати для розрахунку на різних інтернет-платформах.
  • Третій варіант — перерахунок коштів на електронні гаманці обвинувачених.

У кожного з увʼязнених було по два мобільних телефони, які вони не мали права мати.

Правоохоронці довели кілька епізодів, під час яких зловмисники ошукали принаймні шість людей на суму понад 50 000 грн.

Вінницький міський суд звинуватив всіх чотирьох увʼязнених у шахрайстві, за вказаними епізодами вони отримають по пʼять років увʼязнення кожний.

0
репостів
0
репостів