Перед судом постануть шахраї, які брали передоплату з волонтерів та зникали

Автор 21 березня 2023, 18:02

Перед судом за шахрайство з продажем автомобілів з-за кордону постануть учасники злочинного угрупування. Слідчі СУ ГУНП в Хмельницькій області завершили розслідування та за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури скерували до суду кримінальне провадження стосовно трьох членів організованої злочинної групи, які створили шахрайську схему з продажу неіснуючих автомобілів.

Організатором афери став 54-річний хмельничанин, який залучив до злочинної діяльності ще двох виконавців.

Зловмисники розміщували в Інтернет-мережі фейкові оголошення, у яких пропонували пригнати з-за кордону автомобіль під замовлення, але обов’язковою умовою надання послуги була передоплата.

Як тільки кошти від потерпілого заходили на карту шахраїв, вони одразу видаляли оголошення з сайтів та зникали зі зв’язку.

Загалом слідчі задокументували 9 епізодів їх злочинної діяльності. Серед потерпілих від таких шахрайських дій опинились і волонтери, які хотіли придбати транспорт для потреб військових на передовій.  Розмір заподіяних збитків становить майже 100 тис грн. 

За результатами проведення санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів працівники поліції вилучили мобільні телефони, десятки сім-карт різних операторів мобільного зв’язку, чорнові записи, грошові кошти та 5 автомобілів.

Оперативний супровід розслідування здійснювали працівники Управління карного розшуку ГУНП в області.

Санкція ч. 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), за якою пред’явили обвинувачення усім трьом зловмисникам, передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

0
репостів
0
репостів