Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 13 липня 2022 року

Автор 13 липня 2022, 09:27
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 13 липня 2022 року Фото: Dogukan Keskinkılıç

Розпочалася сто сорокова доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 13 липня.

На Волинському та Поліському напрямках у підрозділах збройних сил республіки білорусь, що виконують завдання з посилення охорони білорусько-українського кордону, проведено ротацію частини особового складу та техніки.

Триває перевірка штабу військ територіальної оборони Жлобинського району Гомельської області республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку склад та положення ворожих військ без особливих змін. Окупанти обстріляли позиції наших військ із мінометів в районі Вовківки Сумської області.

На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного та Східного військових округів. Основні зусилля зосереджує на обороні.
Ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії місто Харків та населені пункти Соснівка, Дементіївка, Микільське, Руські та Черкаські Тишки, Питомник, Слатине, Прудянка, Нове, Іванівка та Залиман.

На Слов’янському напрямку ворог не припиняє артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Адамівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля, Хрестище, Довгеньке та Маяк.

Штурм в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина українські захисники успішно відбили. Не виключається продовження ведення противником штурмових дій для покращення тактичного положення та створення сприятливих умов для ведення наступу в напрямку Ізюм – Слов’янськ.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів, здійснював обстріли із ствольної артилерії та мінометів в районах населених пунктів Тетянівка, Миколаївка, Крива Лука, Сіверськ, Серебрянка, Спірне. Завдав авіаційного удару неподалік Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали райони Берестового, Білогорівки, Соледара, Покровського, Бахмута, Опитного, Веселої Долини, Вершини, Травневого, Кодеми, Торецька і Шумів. Завдав ракетно-авіаційних ударів по Торецьку та Райському та авіаударів неподалік Берестового. Вів повітряну розвідку з БпЛА типу “Орлан-10” та задіював диверсійно-розвідувальні групи.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування наших військ, ворог вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Авдіївка (Коксохімічний завод), Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлівка, Причистівка, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Камʼянське. Завдав авіаційних ударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку, щоб завадити перегрупуванню наших військ, агресор вів артилерійський вогонь по районах населених пунктів Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Котляреве, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Миколаїв і Кульбакине. Для корегування вогню задіяв БпЛА.

В Чорноморській та Азовській морській зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. У готовності до завдання ракетних ударів утримується чотири носії крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Окупанти скаржаться на неефективність своїх атак на українські позиції.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та Київщині.

Російська окупаційна армія не припиняє обстрілювати населені пункти Донеччини. За ніч збито над Нікопольським районом два ворожих безпілотники. Про це йдеться у зведенні обласних військових адміністрацій, повідомляє «Главком».

Дніпропетровщина

За ніч збито над Нікопольським районом два ворожих безпілотники. Також ворог двічі за ніч обстріляв з РСЗВ Нікопольський район – саме місто Нікополь, Червоногригорівську та Мирівську громади.

У Мирівській пошкоджено заклад соціальної інфраструктури, у Червоногригорівській – лінію електропередач. Без світла кілька тисяч людей. Зараз на місці працюють аварійні бригади електриків. Попередньо, під час обстрілів ніхто не постраждав.

Харків

Вночі зафіксували ракети, спрацювало ПВО, постраждалих немає. Протягом доби окупанти нанесли удари із РСЗВ по Індустріальному району Харкова, п’ятеро поранених.

По області росіяни обстрілювали Харківський, Богодухівський, Ізюмський райони. Зруйновані приватні будинки, господарчі споруди, виникали пожежі на відкритих територіях. По області є поранені: в Золочівській громаді – одна людина, Харківський р-н, Дергачівська громада, смт Слатине – дві людини, в Ізюмському районі – дві людини. Загинула одна людина у Слатиному.

Луганщина

Ворог не припиняє авіаційний та артилерійський тиск в районах адміністративних меж областей. Зокрема, по Верхньокам’янському та Білогорівці. Загалом за добу завдано чотири ракетних та два авіаційних удари.

Артилерія окупантів теж не припиняє руйнування цих та прилеглих населених пунктів – 13 разів застосовували цей вид зброї у бік мирних помешкань. Зросла активність ворожих ДРГ.

На окупованих територіях продовжуються «кадрові призначення»: «прокуратуру Сєвєродонецька» очолив зрадник України, колишній адвокат Саркисян.

Донеччина

Російська окупаційна армія не припиняє обстрілювати населені пункти Донеччини – Авдіївку (житловий сектор, район церкви, садового товариства та Будинку культури), Красногорівку (житловий сектор), Торецьк (житловий сектор), Бахмут (житловий сектор).

Зранку – ракетні удари по Костянтинівці, Краматорську, Нью-Йорку. Зруйновані житлові будинки та інфраструктура, є поранені серед цивільних, інформація уточнюється. За добу пр області – четверо загиблих, восьмеро поранених.

Миколаївщина

Вночі – обстріли околиць села Новоолександрівка Інгульської громади. Пошкоджень та постраждалих немає.

Сьогодні зранку було обстріляно с. Широке Широківської громади, обстріли були переважно поза межами населеного пункту. Постраждалих немає.

Ворог продовжує обстріли населених пунктів Березнегуватської громади по лінії розмежування. Також під обстрілами опинилися території поблизу смт Березнегувате, с. Кавказ, с. Семенівка та с. Висунськ.

Також вранці обстрілів зазнало смт Березнегувате. Інформація щодо пошкоджень та можливих постраждалих уточнюється.

Херсонщина

Напружена ситуація по всій області. Після вибухів у Новій Каховці пошкоджено багато об’єктів інфраструктури та будинків місцевих мешканців. Також було знищено багато техніки окупантів, зокрема ракет і боєприпасів.

Обстріли та вибухи тривають і у районах. Внаслідок боїв у Бериславському районі є загиблі та ранені.

Продовжують надходити повідомлення про викрадення людей. У Херсоні побільшало російських патрульних поліцейських.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 37570 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1649 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3832 (+3) од,
  • артилерійських систем – 839 (+1) од,
  • РСЗВ – 247 од,
  • засоби ППО – 109 од,
  • літаків – 217 од,
  • гелікоптерів – 188 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 678 (+2),
  • крилаті ракети – 155,
  • кораблі /катери – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2704 (+5) од,
  • спеціальна техніка – 67 (+1).

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 13 липня 2022, 10:00
0
репостів
0
репостів