Розділ Бізнес

Коли відновлять Київстар та як залишатися на зв'язку до відновлення

Автор 12 грудня 2023, 20:17

Сьогодні темою дня став масштабний збій зв'язку у оператора Київстар. Проблеми стосуються не лише мобільного зв'язку, але й стаціонарного інтернету. Крім того виникли проблеми з деякими банкоматами та терміналами у магазинах. Спробували розібратись як довго очікувати відновлення та що можна зробити вже зараз.

Терміни відновлення

Гендиректор мобільного оператора "Київстар" Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі.

"Війна з Росією має багато вимірів і один з них - у кіберпросторі. На жаль, сьогодні вранці Київстар став ціллю надвотужної хакерської атаки в результаті якої тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступ до інтернету. Поки що терміни відновлення сервісів остаточно незрозумілі", - зазначив бізнесмен.

Водночас в ефірі телеканалу «Ми-Україна» Комаров сказав, що хакерська атака була дуже потужною. Частина віртуальної ІТ-інфраструктури зруйнована — це означає втрату доступу до деяких систем компанії.

У бік Київстару могла бути застосована атака на програмне забезпечення за допомогою механізму шифрування, вважає Олександр Федієнко, нардеп, голова правління Інтернет-асоціації України.

"Треба чітко розробити глибину проникнення цієї атаки, – каже фахівець. – Можливо, що Київстар застосував протокол безпеки, вимкнувши мережу самостійно. Це нормальна практика". Оператор може точково вимикати сегменти мережі для того, щоб розібратися, який інфікований, який варто локалізувати та "лікувати".

У Держспецзвʼязку згодні з тим, що наразі зарано робити висновки.

"Триває розслідування інциденту, що спричинив технічний збій у роботі оператора, внаслідок якого тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет, фахівцями відповідних служб. Серед інших до цієї роботи залучені й фахівці Урядової команди реагування на надзвичайні комп’ютерні події CERT-UA

Український військовослужбовець, інженер і волонтер Сергій Флеш прокоментував масштабну хакерську атаку на «Київстар» і дав оцінку термінам, за які компанія може відновити роботу своїх сервісів.

«Того, що сталося, не було ніде і ніколи (за масштабом) за всю історію мобільного зв’язку і не тільки в Україні. Моя оцінка виправлення ситуації — доба з моменту початку робіт. За хорошим прогнозом», — написав Флеш у своєму Telegram.

Деякі кіберфахівці припускають, що хакери атакували «Київстар» за схожим принципом, що й «Укртелеком» навесні минулого року. За даними «Української правди», ту атаку здійснювали з нещодавно тимчасово окупованої росіянами української території. Хакери використовували для розвідки скомпрометований обліковий запис співробітника компанії. На першому етапі вони намагалися скомпрометувати й інші акаунти співробітників.

Тому, якщо атака мала такі ж ознаки, то дублювальні системи «Київстар» можуть запустити в найближчі 2–3 години. А от повне відновлення займе не один день.

Стан мережі на 20:00 12 грудня 2023 року

Спеціалісти компанії частково відновили роботу послуг фіксованого зв`язку. Зараз спеціалісти компанії працюють над відновленням інших послуг і зроблять все можливе, аби остаточно завершити цю роботу протягом 13 грудня 2023 року.

Відновлення сервісів може відбуватись поступово, про що ми повідомлятимемо додатково. Ми висловлюємо подяку правоохоронним органам та державним службам за миттєву реакцію і професійну допомогу в вирішенні цієї безпрецедентної ситуації.

Після стабілізації роботи мережі усі абоненти і корпоративні клієнти, які внаслідок хакерської атаки не могли скористатись сервісами компанії, обов`язково отримають компенсації. Вся команда Київстар висловлює вдячність абонентам, колегам по телеком ринку, корпоративним клієнтам за розуміння і підтримку.

Зараз у різних месенджерах активізувались шахраї, тому ми просимо вас довіряти тільки офіційній інформації. Новини про компенсації та терміни відновлення мережі надходитимуть виключно з офіційних сторінок компанії. Застерігаємо вас не ділитися номерами телефонів та особистими даними з підозрілими людьми, вони можуть виявитись шахраями.

Реакція правоохоронців

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар» одразу за вісьмома статтями:

  • несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;
  • створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їхнє розповсюдження або збут;
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • державна зрада;
  • диверсія;
  • планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни;
  • порушення законів та звичаїв війни;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

В СБУ не виключають, що за атакою можуть стояти російські спецслужби. Одразу після інциденту в офіс «Київстару» прибула слідчо-оперативна група.

Кіберфахівці СБУ допомагають співробітникам компанії та координують зусилля всіх держустанов, щоб якнайшвидше відновити роботу мережі.

Що не працює крім оператора

Хакерська атака на «Київстар» вплинула на роботу банків. За даними «Суспільного», атака на «Київстар» призвела до тимчасової непрацездатності частини банкоматів, POS-терміналів та інформативно-платіжних терміналів (ІПТ) Ощадбанку. В установі зазначили, що повне відновлення відбудеться після ліквідації несправностей мобільного оператора.

Деякі термінали та банкомати ПриватБанку також можуть працювати нестабільно через відсутність зв’язку «Київстару».

Разом з тим у Хмельницькій ОВА зазначили, що збій у роботі "Київстару" не впливає на роботу системи оповіщення про повітряну тривогу.

Система оповіщення населення в області працюватиме незалежно від роботи мобільного зв'язку та інтернету. Тобто:

  • Автоматичні сирени регіональної системи оповіщення працюють не залежно від мобільного зв'язку.
  • Сирени ручного запуску - запускаються відповідно вручну.
  • Сирени, які запускаються за допомогою сигналів через мобільний інтернет, можуть бути включені й вручну персоналом, що і буде зроблено.

Крім того, в разі потреби, населення про повітряну тривогу оповіщуватимуть чергові служби поліції та ДСНС.
Номери телефонів екстрених служб (101, 102, 103) працюють у штатному режимі, проте телефонувати на них потрібно з будь-якого іншого оператора мобільного зв'язку, крім Київстару.

Як залишатися на зв'язку

Люди зараз масово купуюсь стартові пакети інших операторів. У супермаркетах та спеціалізованих магазинах вже розпродали практично всі сім карти, але на щастя є інші шляхи підключення. Якщо ви не встигли придбати сімку, то перевірте чи ваш телефон підтримує eSIM.

Vodafone

Lifecell

Apple:
iPhone 11/12/13/14/15/XR/XS
iPhone 11 Pro/12 Pro/13 Pro/14 Pro/15 Pro
iPhone 11 Pro Max/12 Pro Max/13 Pro Max/ 14 Pro Max/ 15 Pro Max
iPhone 14/15 Plus
iPhone XS Max
iPhone 12 mini/13 mini
iPhone SE 2/SE 3 (2022)
iPad mini – 5, 6 generation
iPad – 7, 8, 9 generation
iPad Air – 3, 4, 5 generation
iPad Pro 11” – 1, 2, 3 generation
iPad Pro 12.9” – 3, 4, 5 generation

Google:
Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL
Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, 5а
Pixel 5
Pixel 6, Pixel 6 Pro
Pixel 7, Pixel 7 Pro Google Pixel 7a
Google Pixel 6a

Samsung:
Galaxy S23, Galaxy S23 Plus, Galaxy S23 Ultra
Galaxy S22, Galaxy S22 Plus, Galaxy S22 Ultra
Galaxy S21, Galaxy S21 Plus, Galaxy S21 Ultra
Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra
Galaxy Note 20/Note 20 Ultra
Galaxy Fold, Galaxy Z Fold 2, Galaxy Z Flip
Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3
Galaxy Fold4, Galaxy Flip4

Motorola:
Razr
Razr 5G

Huawei:
P40, P40 Pro
Mate 40, Mate 40 Pro
Mate Xs

Others:
Microsoft Surface Duo
Xiaomi 12T Pro Xiaomi 13T Xiaomi 13T Pro
Xiaomi 13 Lite
Xiaomi 13
Xiaomi 13 Pro (глобальні версії)
Nokia G60
Apple смартфони
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11 / 11 Pro/ 11 Pro Max
  • iPhone SE 2020 / SE 2022
  • iPhone 12 / 12 Pro/ 12 Pro Max
  • iPhone 13 / 13 Pro/ 13 Pro Max
  • iPhone 14 / 14 Pro/ 14 Pro Max
Samsung смартфони
  • Galaxy S20 / S20+ / S20 Ultra
  • Galaxy S21 / S21+ / S21 Ultra
  • Galaxy S22 / S22+ / S22 Ultra
  • Galaxy S23 / S23+ / S23 Ultra
  • Galaxy Note20 / Note20 Ultra
  • Galaxy Fold / Fold2 / Fold3 / Fold4
  • Galaxy Z Flip / Z Flip3 / Z Flip4
Google смартфони
  • Google Pixel 3 / Pixel 3 XL
  • Google Pixel 4 / Pixel 4 XL
  • Google Pixel 5 / Pixel 5a
  • Google Pixel 6 / Pixel 6 Pro / Pixel 6a
  • Google Pixel 7 / Pixel 7 Pro
Cмартфони інших брендів
  • Xiaomi 12T Pro
  • Huawei P40 / P40 Pro
  • Microsoft Surface Pro
  • Motorola RAZR 2019 / 2022

Щоб підключитись до Vodafone, то скористайтесь цим посиланням https://www.vodafone.ua/services/esim

Щоб підключитись до Lifecell то скористайтесь цим посиланням https://shop.lifecell.ua/uk/catalog/esim/225/

Також можна підключити eSIM через Монобанк monobank.ua. Якщо ви маєте застосунок Monobank, натисніть кнопку "Ще" у нижньому правому куті, далі оберіть "Мобільний звʼязок", "Купити SIM-картку" та оберіть оператора. Застосунок пропонує lifecell та Vodafone. 

Зважайте на те, що eSim можуть бути відсутні в обраного оператора. Також потрібно перевірити наявність самої функції eSim у вашому смартфоні.

У чому проблема — не всі телефони підтримують цю функцію. Сайти мобільних операторів, вочевидь, через ажіотаж, працюють із перебоями — тому часто підвисають уже на етапі покупки.

Щодо стаціонарного інтернету вдома, то для того, щоб перестрахуватися, бажано підключити резервного провайдера. Це може бути оптоволоконний інтернет, який, до речі, має працювати й без світла, якщо роутер працюватиме від павербанка чи зарядної станції. Підключення буде нешвидким, але ви точно будете захищені від наступних блекаутів.

У Шепетівці по цій технології працюють Winet - winet.com.ua/ та Фрінет - shepetivka.o3.ua

Останнє редагування 13 грудня 2023, 14:09
0
репостів
0
репостів