Українська мова витісняється російською з українського інтернету

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
09 груд. 2015 21:52 #103946 від Dj Os
Станіслав Свідлов зробив дослідження стану української мови на українських сайтах. Для аналізу Станіслав користувався рейтингами top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru.

Результати по кожному з цих рейтингів дещо відрізняються, але висновки щодо загальних тенденцій на їх основі робити можна. За рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40%, за liveinternet.ru – 8,80% сайтів.

По російській мові top.bigmir.net та top.i.ua показують майже однакову частку сайтів 59,60% та 59,20% відповідно, а liveinternet.ru демонструє 66,80%.

Серед тематичних категорій українська мова домінує лише серед державних, освітніх та літературних сайтів. В усіх інших сферах домінує російська мова. Особливістю українських двомовних сайтах є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І часто вона є якісно та функціонально неповноцінною.
В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів інтернету. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів.

Для порівняння, в країнах зі схожими з Україною мовними пропорціями, Естонію та Латвією, національні мови займають в інтернеті домінуюче положення.

Детальніше тут
Частина повідомлення прихована від гостей. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь, щоб побачити її.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
12 груд. 2015 13:47 #104002 від butterfly
По-моєму, заголовок вибрано не зовсім вірно - українська мова не витісняється, раніше її було ще менше, зараз кількість україномовних сайтів зростає, але занадто повільно. Причина дуже проста - використання російської мови значно розширює цільову аудиторію сайту.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
12 груд. 2015 14:02 #104003 від Dj Os
Ну за своїми спостереженнями також з тобою згідний. Але тут аналізують статистику, тому фіг його знає. Можливий також варіант, що україномовні сайти більше юзають статистику гугла, як от для прикладу цей сайт.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.132 секунд
0
репостів
0
репостів