Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (529 words)

Як працюватиме Ваш організм, якщо ви будете голодувати

    

Без  їжі  ми можемо протягнути  до 70 днів! Чому це можливо? Відповідь полягає в серії фізіологічних і метаболічних процесів, які працюють, щоб залишити нас в живих як можна довше. Те, що Ви голодуєте, не означає, що Ви стаєте безпорадним. Ось що Ваш організм робить, щоб зберегти активність в той час, як Ви позбавлені  їжі, і дати Вам шанс таки добути їжу.

Перші  6 годин після останнього прийому їжі

Незабаром після того, як Ви поїли, Ваше тіло починає руйнувати глікоген - полісахарид, що містить глюкозу - для виробництва глюкози. Коли Ви харчуєтеся нормально, глюкоза виступає основним постачальником енергії. Глікоген ж відіграє роль «резервного запасу» в той час, як надходження глюкози ззовні припиняється.

6-72 години після останнього прийому їжі

У цей період  Ви живете як жили за винятком того, що мозок не може використовувати жирні кислоти в якості джерела енергії. Тому в перші 24-48 годин голодування мозок буде споживати залишки запасів глюкози, в той час як решта тіла вже перейшла в режим кетоза. Кетоз, це період коли при нестачі вуглеводних, проходить спалювання жирів з виділенням у кров кетонових тіл. Цей стан визначають по запаху ацетону із рота та сечі. Проблема в тому, що мозку потрібно щодоби 120 г глюкози. Значить, глюкози Вам буде катастрофічно не вистачати. По ідеї, мозок повинен буде померти. Але цього не відбудеться, оскільки Ваш організм зробить  все, щоб вижити.

І ось тепер Ви вже по-справжньому  голодуєте і тому входите в стан кетозу. Ваші запаси глікогену вичерпані, і тілу нічого більше не залишається, окрім як добувати енергію з жирового запасу. Це перший значний метаболічний фазовий зсув з тих пір, як Ви перестали приймати їжу.

Більше 72 годин після останнього прийому їжі

Тим не менш Вашому мозку як і раніше не вистачає близько 120 г глюкози на добу. І взяти її більше нізвідки, окрім як з білків Вашого ж організму. На цьому етапі голодовки білок у клітинах тіла почне руйнуватися, розпадаючись на амінокислоти. Ці амінокислоти в печінці перетворюються в глюкозу, і мозок знову щасливий.

Але не Ваше тіло. Ви вступили в фазу - самопожирання. Це не означає, що Вас тягне відгризти собі кінцівку для виживання. Це означає, що Ваша м'язова маса стрімко руйнується. На щастя, організм здатний збалансувати цей процес, вибірково руйнуючи менш значущі для життєдіяльності  клітини і підтримуючи більш важливі.

Смерть

Зрозуміло, що, незважаючи на всі ці маневри, Ваше тіло далеко не в порядку. Голод зводить нанівець роботу імунної  системи, в основному, за рахунок дефіциту вітамінів і мінералів. Теоретично Ви в будь-який момент можете померти  від  захворювань пов'язаних з порушенням імунітету.

Але більш імовірно, що Ви таки будете продовжувати жити у вищеописаному режимі до тих пір, поки ресурси організму - глюкоза, жири, клітини м'язів - не виявляться повністю вичерпаними. Кінцевий етап голодування буде супроводжуватися двома захворюваннями: маразм і важка дистрофія на тлі нестачі білків.

Маразм почнеться внаслідок крайнього дефіциту енергії  через недостатню кількість білка і калорій. Це призведе до набряку і збільшення печінки, за рахунок чого Ваш живіт вздуєтся, як у голодуючих дітей на моторошних фотографіях в неблагополучних районах планети. Збільшений живіт створить відчуття розтягнення, і Ви всупереч логіці почнете відчувати себе ситим.

Заключний етап тривалого голодування - смерть - буде викликана  серцевим нападом або аритмією через крайню  деградації тканин, а також через серйозний  дисбаланс  електролітів.

10 заповідей молодим дівчатам
Антисептики і антибіотики
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 17 травня 2024

0
репостів
0
репостів