Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (547 words)

Управа на ДАІ

 

Державтоінспекція опинилася в незручному становищі: правозахисники від влади навчили водіїв, як уникнути спірних штрафів.

В українських автолюбителів з'явилася можливість вивести вирішення спірних питань з інспекторами ДАІ при оформленні протоколів про порушення Правил дорожнього руху на якісно новий рівень. Точніше, така можливість передбачена законодавством вже досить давно, але в силу певних обставин нею практично ніхто не користувався. Допомога водіям прийшла з несподіваного боку - з офісу омбудсмена.

Про можливість знайти управу на інспекторів заявила прес-служба уповноваженого Верховної Ради з прав людини - на підставі виявлених омбудсменом Валерією Лутковською "системних проблем і порушень в роботі ДАІ, пов'язаних з необізнаністю громадян про свої права".

Виявляється, інспектор ДАІ не має права оштрафувати водія на місці зупинки, якщо останній побажав скористатися правовою допомогою. Як зазначили у омбудсмена, в Державтоінспекції нехтують цією нормою законодавства. Не в останню чергу тому, що більшості водіїв про це просто не відомо. Хоча даішник при складанні протоколу зобов'язаний повідомити водієві про це його право.

На практиці рекомендація омбудсмена означає, що у випадках, коли інспектор ДАІ зупинив автомобіль і збирається винести на місці адміністративне постанову про штраф за порушення водієм ПДР, автолюбитель має право в протоколі (в графі, передбаченої для написання пояснень) письмово зазначити, що при винесенні постанови він хоче скористатися юридичною допомогою адвоката. При наявності такого запису в протоколі співробітник ДАІ не має права приймати рішення по адміністративній справі прямо на дорозі. Він зобов'язаний призначити водієві час і місце для розгляду справи за участю обраного особою адвоката або іншого фахівця в галузі права.

Іншими словами, якщо водій в протоколі про адміністративне правопорушення зробив запис про своє бажання скористатися юридичною допомогою, а працівник ДАІ, проігнорувавши таке бажання, виніс постанову про накладення штрафу на місці зупинки, така постанова підлягає скасуванню. "Така постанова про штраф порушує право особи на правову допомогу, гарантовану національним законодавством і міжнародними нормами права", - резюмували у омбудсмена.

Що це означає?

Як правило, суперечка на дорозі інспектора ДАІ і незгодного з його звинуваченнями автомобіліста закінчується оформленням протоколу та штрафом. Серед більшості автолюбителів побутує думка, що накладення штрафу інспектором ДАІ на місці зупинки - явище безальтернативне, і заперечити його можна лише в судовому порядку.

Оскільки судитися з ДАІ готові одиниці, переважна більшість водіїв, які вважають, що їх оштрафували незаслужено, змушені сплатити штраф в 15-денний термін, як про це і нагадує із завидною постійністю Департамент ДАІ МВС України. При цьому пояснення водія в протоколі про те, що він не згоден з рішенням інспектора, так і залишається особистим і нічого не вартим думкою автовласника.

Норма, про яку говорить омбудсмен, все радикально змінює.

 По-перше, якщо водій не згоден з претензіями інспектора і бажає довести свою правоту, ні про який штраф  мова йти не може. Водій отримує час для відстоювання своєї позиції і можливість уникнути незаслуженого покарання.

По-друге, у водія з'являється можливість "поторгуватися". Згідно ст.33 КпАП, при стягненні за адміністративне правопорушення враховуються характер вчиненого порушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність. Іншими словами, штраф за перевищення швидкості складає від 255 до 340 грн., Але конкретну "суму провини" визначає на свій розсуд інспектор ДАІ. У цьому випадку можна спробувати мінімізувати фінансові втрати за допомогою довідки про доходи, наданої після заяви даїшнику про своє бажання скористатися правовою допомогою.

По-третє, у разі неадекватного або неправомірної поведінки інспектора водій отримує можливість з'ясувати ситуацію пізніше - не на дорозі, а у відділенні ДАІ, з участю свідків і правовою підтримкою.

Брєд сивої кобили
Вартість закордонного паспорта - 170 грн.
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 04 травня 2024

0
репостів
0
репостів