Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (602 words)

Треба їсти і запивати, а не пити і заїдати

 

На Новий рік, Різдво люди люблять пригощатися вином. Адже воно корисне і хворій, і здоровій людині, якщо, зрозуміло, вживати його помірно. Людина мусить дивитися на вино як на продукт, що у невеликих дозах доповнює різні продукти харчування. — Біле сухе може стати додатком не лише до салатів, пісного та світлого м’яса, фруктів чи цукерок, а і до гарячих супів: юшки, бульйонів з курки або іншої птиці. До речі, білі столові вина можна вживати як за підвищеної, так і за низької кислотності, оскільки воно збалансовує її.

А ось сухе червоне вино так і проситься до жирних сортів м’яса. При цьому не забувайте головне правило споживання будь-якого вина: трапезу починаємо з їжі, а потім поступово приєднуємо до неї напій.

Що стосується вибору фаворита до святкового столу, то найкраще з цим завданням впорається брют — сухе біле вино, в якому вміст цукру не перевищує 1–3%. До речі, цей напій універсальний: він поєднується абсолютно з усіма стравами.

Для його виготовлення використовують найкраще виноградне вино. — Важливо знати, чим гірше вино, тим більше в нього додають цукру, оскільки за рахунок солодкого присмаку ховають недоліки. Зауважу, що серед класичного шампанського напівсухе — найсолодше. На відміну від світлого, червоні ігристі вина гарні, коли містять цукор, але не більш як 5–8%.

Шампанське традиційно смакує із фруктами, шоколадом, смаженим мигдалем, морозивом, сиром.

Проте отримуючи насолоду від смаколиків і правильно поєднаних із ними горілкою, коньяком чи вином, не забувайте головного: в центрі святкового застілля повинні бути не алкогольні напої і велика кількість їжі, а веселощі, танці, музика, жарти, ігри.

— Як обрати вино до святкового столу? Це питання непросте, адже в нас нема ні спеціальних журналів, ані брошур, які б виступали порадниками у виборі напою. Тому потрапляючи у відділи магазинів, де воно продається, людина розгублюється від великої кількості пропозицій.

Коли обираєте вино, то, по-перше, шукайте сортові сухі та напівсухі столові вина виробників, у якості яких ви впевнені і які мають багаторічну історію існування — не менш як 20—30 років. Зауважу, що сортовими вважають лише вина, вироблені переважно з одного сорту винограду: аліготе, совіньон, ркацителі, каберне, рислінг. Можливе поєднання двох сортів, наприклад мерло-каберне.

Напівсухі вина, як правило, створюють із кількох сортів винограду.

Обов’язково звертайте увагу на місце походження вина та його назву. Найкраще, коли в ньому використовується назва сорту та місце вироблення: «Аліготе Коктебель», «Рислінг Кримський», «Мерло Коблеве». Щоправда, іноді трапляється, що назва не прив’язана ні до сорту, ні до місця виготовлення. Тоді звертайте увагу на те, де і хто виробляє. Поза сумнівом, найкраще купувати напої у фірмових магазинах.

 

І насамкінець: відмовтесь від вина з назвами «Приморське», «Слов’янське», «Біле міцне», «Рожеве міцне», «Портвейн 777», «Десертне» тощо.

АЗИ ДЕГУСТАЦІЇ

Перший крок — оцінювання вина на вигляд. Звертайте увагу на колір та густоту напою, яка визначається тоді, як ви похитаєте бокал з вином. Якщо продукт якісний, то стінками скляного келиха повинні стікати, як кажуть сомельє, слізки та ніжки.

17-2(1)

Другий крок — оцінювання запаху, тобто букета вина. Спочатку ви підносите келих до носа на відстані 3–4 сантиметрів і вдихаєте аромат. Потім бокал з вином збовтуєте, щоб наситити напій киснем, бо саме тоді його аромат розкривається найбільше. Якщо вино гарне, то його букет від етапу до етапу повинен розвиватися.

Наступне — це смакова оцінка напою. Перший ковток повинен бути дуже маленьким і лише для того, щоб освіжити наші рецептори. Під час другого ковтка, який називається аерація, ви набираєте в рот трохи вина і поступово починаєте всмоктувати в себе повітря для надходження до напою кисню. У цей момент відразу відчуєте його смакові зміни. І третій ковток оцінює післясмак вина — це найсильніше відчуття. Якщо це гарне вино, то післясмак відчуватиметься довше.

Останній етап дегустації — аромат порожнього бокала. Якщо він триваліший та різноманітніший, то краще вино.

Січневі народні прикмети
Про кіно
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Субота, 04 травня 2024

0
репостів
0
репостів