Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (311 words)

Навіщо Вам потрібна вища освіта?

Вступна кампанія набирає обертів. От-от нарешті повноцінно запрацює система електронний вступ. На днях міністерство ОНМС обіцяє таки оприлюднити дані про держзамовлення у вузах на цей рік. Їздять по Україні та намагаються подати документи абітурієнти - з батьками та самостійно. Більшу частину їх думок займає тема вступної кампанії. Але особливо цікаво мені, чого абітурієнти очікують від вищої освіти, якими вони себе бачать через десяток років після її здобуття, для чого їм взагалі вища освіта.

Ви зараз почнете казати, що мовляв і так ясно, навіщо вища освіта: без неї не влаштуєшся на роботу, це візитівка освіченої людини, без неї нереальна кар'єра і висока зарплата. Я ж Вам відповім: брехня. Вища освіта не гарантує роботи, тим паче її  високої оплати і кар'єри, не гарантує мінімального освітнього й морального рівня, не дає достатніх професійних навичок (а на деяких спеціальностях взагалі ніяких затребуваних - прогрес надто стрімкий, щоб вчитись на позаторішніх підручниках), біля 95% відсотків дипломів просто куплено (за хабарі, на контракті, а то і просто в переході).

Жоден український ВНЗ не ввійшов у 500 найякісніших вузів Європи. Мало які наші дипломи визнаються за кордоном, та і у нас, бо роботодавці краще знають, як у нас

здобуваються дипломи. Тому теза, що без вищої освіти  не обійтись, не витримує критики. Тим паче, що засновники середніх підприємств частіше самі не мають вищої освіти,а коли й мають, то куплену.

Ще одна реалія, яка викликає питання, навіщо здобувати вищу освіту, особливо дівчатам, коли одразу після університету  вони  виходять заміж і сидять дома, народжуючи та виховуючи дітей. Для чого вони її отримували? В такому випадку в нагоді стане хіба що педагогічна освіта.

Не секрет, що по спеціальності йдуть працювати  дуже мало молоді, і це скоріше схоже на статистичну похибку.

Звідси і виникає питання: кому тепер потрібна  ваша вища освіта? Відповідаю: Вам самим і вашим батькам для морального задоволення і ще тим, хто отримав ліцензію на підготовку і випуск «спеціалістів» вищої кваліфікації.

Чому в Шепетівці погані дороги та тротуари?
Фотоекскурсія залізничим вокзалом Шепетівки

Читайте також:

 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Понеділок, 06 травня 2024

0
репостів
0
репостів