Колонкове буріння свердловин: технології і нюанси

Саме колонковий спосіб буріння свердловин на воду серед майстрів вважається найшвидшим та найпростішим. Його також часто застосовують у процесі формування гірничих виробок, під час розвідки та вивчення родовищ, в інженерній геології. Головна особливість цього методу – можливість ефективного буріння свердловин на воду по граніту, базальту та іншим гірським породам високої міцності. При цьому саме колонковий метод дозволяє максимально точно визначити глибину розташування верхньої та нижньої межі кожного з підземних шарів та відстань, на якій знаходяться ґрунтові води (глибинна позначка дзеркала ґрунтових вод).

Де застосовують колонковий спосіб буріння

Колонковий спосіб буріння застосовується в кількох напрямках, зокрема це стосується:

  • галузі водопостачання, як на приватних ділянках для індивідуального споживання, так і в промислових масштабах (його ефективність зумовлена можливістю працювати майже на будь-яку глибину розташування водоносних горизонтів, а також здатністю підняти на поверхню зруйновані тверді породи будь-якої структури, окрім гальки, гравію та піску);
  • геологорозвідки в гірничодобувній промисловості, де є можливість здійснювати точковий вплив на ґрунтові породи виключно в межах радіусу роботи, не руйнуючи системи загалом;
  • галузі будівництва та під час інженерно-геологічних досліджень з метою вивчення властивостей та стану порід (наприклад, відібрати проби рідини для визначення ступеню їх впливу на бетон).

Однією з важливих особливостей цього способу буріння є можливість швидко досягти потрібного результату, не пошкоджуючи циліндричним отвором міцність та цілісність порід. Якщо замовника цікавить якісна артезіанська свердловина, якщо її потрібно бурити на ділянці з гранітом або іншими твердими міцними породами, колонковий метод вважається єдиним можливим.

Переваги та недоліки застосування колонкового способу буріння

Завдяки тому, що коронка бурової установки діє точково, процес забезпечує максимально обережне (акуратне) вирізання отвору з винесенням на поверхню цілісного керна. До того ж, таким способом можна проводити як буріння, як перпендикулярно, так і під кутом.

Серед недоліків варто відмітити, що в роботі з твердими породами коронка може перегріватися та прихоплюватися, через що швидше затуплюється. Щоб цього уникнути фахівці використовують охолоджувальну рідину та знижують швидкість буріння. 

Особливості технології проведення робіт та обладнання

Майстри найчастіше користуються двома методами використання колонкових бурів: з подаванням бурового розчину на забій та без нього (на суху). Другий варіант актуальний, якщо роботи проводитимуться на ділянках з незв’язними ґрунтами, що достатньо просякнуті природною вологою, а також на плиннопластичних, м’якопластичних і туго пластичних суглинках (глині), твердих і пластичних піщаних ділянках. При роботі з скелястими і гранітними основами застосування бурового розчину є обов’язковим. У цьому випадку роботи стають більш тривалими за часом, вимагають додатковим навичок від майстрів, а також супроводжується ризиком передчасного виходу з ладу бурової коронки, тому ціна свердловини під ключ в такому випадку може бути дещо вищою.

Принципи колонкового способу буріння свердловини

За функціональністю головним елементом бурильної системи є спеціальна руйнівна ріжуча деталь, яку фіксують внизу колонкової труби, її називають коронкою. Якщо потрібне буріння на скелястих породах, фахівці використовують спеціальні коронки з алмазними різцями. Це забезпечує майже безперешкодну роботу установки при створенні глибоких свердловин до найчистіших джерел води (на вапняк).

0
репостів
0
репостів