Що таке еквайринг простими словами та навіщо він потрібен бізнесу

Безготівкові розрахунки давно та міцно увійшли в буденне життя. Вже важко уявити магазин, де не можна розрахуватися карткою. Тому еквайринг є важливим для будь-якого типу бізнесу. А якщо казати про інтернет-магазини та інші онлайн компанії, то для них це є необхідністю.

Що таке еквайринг простими словами

Еквайринг — це можливість платити за покупки та послуги, не використовуючи готівку. Тобто коли покупець прикладає до термінала картку або мобільний пристрій, відбувається безготівковий розрахунок. Теж саме стосується оплати товарів на сайтах інтернет-магазинів, коли вводяться процедура відбувається за пару секунд. Тому такий спосіб розрахунків сприймається, як дещо зовсім просте. Важко уявити, яка кількість операцій виконується за цей малий час, та скільки сторін залучені в процесі.

В еквайрингу беруть участь:

  1. Компанія-продавець (мерчант). Фірма, яка реалізує товари та послуги, отримуючи за них оплату за допомогою еквайрингу.
  2. Еквайр. Банк або фірма посередник, з яким укладено договір. Він забезпечує проведення платежів та обслуговування розрахункового рахунку мерчанта. А також здійснює технічне обслуговування.
  3. Клієнт (покупець). Людина, що здійснює покупку.
  4. Емітент. Банк, в якому випущено карту клієнта, та який займається її обслуговуванням. Також він контролює наявність грошей на рахунку для переводу вказаної суми, нараховує кешбек та бонуси.
  5. Платіжна система. Займається передачею інформації між учасниками процесу.

Як працює еквайринг

Перш за все, продавцю необхідно укласти договір з банком на відкриття та обслуговування розрахункового рахунку. Надалі підбирається найвигідніша та надійна платіжна система. Вона надає програмне забезпечення або обладнання для використання еквайрингу.

Надалі процедура виглядає наступним чином:

  1. Інформація про здійснення платежу через застосунок або POS-термінал передається банку-еквайру.
  2. Там її обробляють, перевіряючи на знаходження в стоп-листах, наявність блокування або інші негаразди.
  3. Якщо все добре, запит надається банку емітенту.
  4. Той миттєво перевіряє наявність необхідних коштів на рахунку, перевищення лімітів та ознаки шахрайства.
  5. При вдалій перевірці дані передаються назад банку-еквайру та платіжній системі.
  6. Платіжна система надсилає у відповідь підтвердження про проведення оплати.
  7. Банк емітент знімає необхідну суму з рахунка клієнта та передає еквайру.
  8. Той своєю чергою зараховує гроші на рахунок продавця.

Не зважаючи на те, що процес складається з багатьох етапів, він триває не більше пари секунд. Затримка може статися тільки при проблемах з інтернетом.

Але варто зазначити, що на рахунок продавця кошти можуть потрапити через декілька днів. Цей термін вказується при складанні договору.

Чому бізнесу потрібен еквайринг

Перш за все, це вимога законодавства. Адже встановлено, що кожен підприємець має використовувати в роботі РРО. Таким чином наявність можливості безготівкової оплати є обов'язковою.

Крім того, еквайринг надає чимало переваг для підприємства. Одна з них — це збільшення прибутків. Мало хто з покупців носить із собою всі свої гроші. Зазвичай їх зберігають на картці. Таким чином у покупця може не вистачити кількості готівки. Тоді він може звернутися до банківського рахунку одразу на місці.

В інтернет-магазинах це значно спрощує процес продажу. Адже клієнт може одразу розрахуватися за обрані товари. Те саме стосується й компаній, що пропонують онлайн-освіту чи інші послуги.

На збільшення прибутковості впливає і психологічний фактор. Доведено, що гроші легше витрачати, якщо їх не бачиш. Покупцю набагато комфортніше розраховуватися без застосування готівки, тому наявність еквайрингу підвищує їх лояльність до компанії.

Розрахунки з клієнтами значно пришвидшуються за відсутності необхідності працювати з готівкою. А для компанії знижується відсоток роботи з інкасацією. Адже гроші відразу попадають до банку.

Значно підвищується рівень безпеки при здійсненні операцій. Відсутній ризик отримання фальшивих купюр. Також знижується можливість застосування різноманітних шахрайських схем.

Не менш важливо розширення географічного охоплення. Використовуючи еквайринг, не обов'язково обмежуватись клієнтами, що мешкають в регіоні розташування торговельної точки. Продажі через інтернет значно підвищують прибутки.

Як під'єднати еквайринг

Процес підключення починається з обрання надійної платіжної системи. Найбільшими недоліками еквайрингу вважаються технічні збої та затримки платежів. Але маючи гарну систему, можна значно знизити ризики виникнення проблем. Зазвичай при використанні платіжної системи вірогідність збоїв в роботі мінімальна. Крім того, технічна підтримка здатна усунути їх за декілька хвилин.

Одна з найнадійніших платіжних систем в Україні та світі — це Tranzzo. Вона надає можливість приймати платежі онлайн максимально зручно та безпечно. Декілька рівнів захисту, індивідуальні умови для кожного клієнта та цілодобова підтримка консультантів роблять платформу все популярнішою серед підприємців всіх рівнів.

0
репостів
0
репостів