Розділ Суспільство

Ленковецька громада матиме власний герб і прапор

Автор 04 лютого 2020, 16:56

На офіційній сторінці в соціальній мережі Ленковецька об'єднана територіальна громада оприлюднила ескізи власного Герба та Прапора.

У дописі також розмістили для ознайомлення проект Положення про зміст, опис та порядок використання символіки Ленковецької сільської ради.

84788790 651040202372962 8437370559007817728 o

Положення про зміст, опис та порядок використання символіки Ленковецької сільської ради

1. Загальні положення

Це положення розроблено у відповідності до ст. 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з урахуванням геральдичних, історичних, культурних, соціально-економічних та інших місцевих особливостей і традицій. Воно визначає зміст, опис та порядок використання Герба і Прапора Ленковецької сільської ради. Герб та Прапор Ленковецької сільської ради (далі Герб та Прапор) є офіційним символом її територіальної громади.

2. Опис, символіка, тлумачення Герба та Прапора

Основою герба є геральдичний щит іспанського типу закруглений нижньою частиною, форма якого є типовою для гербів українських населених пунктів ХVІІ – XVІІІ ст.
Щит вписаний у золотий картуш, увінчаний золотим тризубом та доповнений внизу синьою девізною стрічкою із золотим написом назви громади. Щит розділений срібним рівностороннім хрестом на чотири частини, що символізує розташування населених пунктів громади по різні боки перехрестя.
Кольори герба:
- золотий – символ знатності, могутності, багатства , справедливості, благородства, милосердя;
- срібний - символ благородства, чистоти, щирості;
- синій – символ краси, величі, вірності, символ водних багатств громади;
- зелений – символ надії, достатку, свободи, твердості і стійкості.
Справа зверху на синьому фоні зображене сонце жовтого кольору, символ істини, провидіння, багатства і достатку. Його розміщення символізує схід, початок всього нового. 17 променів сонця символізують 17 населених пунктів Ленковецької сільської ради.
Зліва зверху на синьому фоні зображений бик жовтого кольору, як символ праці і терпіння, родючості й скотарства.
Справа внизу на зеленому фоні зображена підкова жовтого кольору – символ щастя та удачі.
Зліва внизу на зеленому фоні зображено колос, який символізує землеробство, багатство землі, сільськогосподарську галузь – основу економічного розвитку громади.

Прапор - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і зеленого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини становить 2:3.
Кольори прапора:
- синій – символ краси, величі, вірності, честі, слави, щирості, символ водних багатств громади;
- зелений – символ надії на злагоду, мир і спокій, стабільності, родючості землі та добробуту, символ природного ландшафту території.

3. Порядок використання Герба і Прапора

3.1. Герб і Прапор після їх затвердження на сесії сільської ради набувають легітимності і є виключно власністю Ленковецької сільської ради.
3.2. Описи та еталонні зображення Герба і Прапора зберігаються у сільській раді, яка здійснює контроль за виконанням пунктів «Положення про зміст, опис та порядок використання символіки Ленковецької сільської ради».
3.3. Репродукція та тиражування Прапора і Герба здійснюються:
- довільною технікою виконання та з різноманітних матеріалів;
- довільних (з дотриманням пропорцій) розмірів та із всіх елементів фігур.
3.4. Зображення Герба можуть встановлюватись:
- на головному фасаді будинку сільської ради та виконавчого комітету;
- у залі, в якому проводяться сесії сільської ради;
- у службових кабінетах сільського голови та секретаря сільської ради, старост;
- на знаках при в’їзді на територію сіл Ленковецької сільської ради;
- на бланках організаційно-розпорядчих документів сільської ради;
- на дошках пошани, бланках грамот та подяк сільської ради, рекламних щитах, в оформленні при проведенні свят, фестивалів, військово-спортивних змагань, виставок, у декоративному оздобленні архітектурних споруд.
3.5. Зображення Герба також може бути використане при виготовленні різного виду друкованої та рекламно-сувенірної продукції: почесних грамот, листів подяки, вітальних листівок, конвертів, запрошень, бланків, проспектів та інших видів друкованої продукції, сувенірів, виготовлених у різній техніці рекламної продукції товаровиробників.
3.6. Поза щитом, на додаткових планках чи стрічках при використанні Герба на значках, в'їзних знаках, вимпелах, сувенірах тощо може вкомпоновуватися назва громади.
3.7. Прапор піднімається на фасаді приміщення сільської ради (або в іншому відведеному місці):
- в дні державних свят України та дні жалоби (з чорною стрічкою);
- під час проведення сесій сільської ради;
- у дні прийому офіційних делегацій;
- під час всіх урочистих церемоній та свят.
За обставин, коли здійснюється одночасне підняття Державного прапору України, прапорів області, району та прапора Ленковецької сільської ради, останній не може перевищувати за розмірами Державний прапор України, прапор області і розміщується праворуч від них (з боку глядача).
У випадку одночасного підняття прапора Ленковецької сільської ради та прапора організації, фірми, установи (якщо вони розташовані поруч) прапор організації не повинен перевищувати розміри прапора громади і розташовуватися праворуч від нього (з боку глядача).
3.8. Прапор може бути піднятий під час церемоній та інших урочистих заходів, які проводять представництва окремих державних структур та виконавчих органів влади, громадські об'єднання, підприємства, установи та громадсько-культурні організації, фірми, промислові підприємства, незалежно від форм власності.
3.9. Прапор використовується:
- як елемент святкового оформлення під час урочистих церемоній та свят (День села, фестивалі, виставки та ін..);
- під час урочистої церемонії присяги новообраного сільського голови, старости;
- під час проведення організаціями регіональних, господарських, політичних, культурних, спортивних та інших заходів;
Всі підприємства, установи, організації та фізичні особи можуть використовувати тільки затверджені зображення Прапора і Герба, а з комерційною метою (реклама товару, фірми, послуги, виготовлення сувенірної продукції та товарів на експорт тощо) - виключно з дозволу сільської ради, на підставі угоди з нею.
3.10. Дозвіл (або письмово оформлена відмова із зазначенням її причини) видається протягом одного місяця з моменту подання заяви. Термін дії дозволу – один рік. Після закінчення терміну його дії необхідно отримати дозвіл на наступний період.
3.11. Дозвіл на користування зображеннями Прапора і Герба передбачає моральну відповідальність користувача за якість товару, на якому він зображений. У разі втрати популярності товару через погіршення якості, сільська рада має право розірвати угоду з фірмою-виробником. Дія даного пункту Положення не поширюється на культурно-освітні та навчальні заклади, підрозділи та установи Збройних Сил України, юридичних та фізичних осіб, що використовують зображення Прапора і Герба з метою національно-патріотичного, гуманістичного виховання молоді та формування національної самосвідомості громадян України.

4. Виключні права на використання Прапора і Герба належать Ленковецькій сільській раді.

5. Не дозволяється без спеціального дозволу і письмового погодження з сільською радою використання Прапора і Герба у випадках, не передбачених цим Положенням.

6. Контроль за виконанням даного Положення покладається на сільського голову.

7. У разі порушення юридичними та фізичними особами цього Положення вони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Адміністрація Ленковецької сільської ради запрошує мешканців громади до обговорення ескізів.

За інформацією Ленковецької ОТГ

Останнє редагування 04 лютого 2020, 17:30
0
репостів
0
репостів