Розділ Події

Прикордонники, воєнний госпіталь, представлення начальника ОВА: президент відвідав Хмельниччину

Сьогодні, 3 травня, Хмельниччину з робочим візитом відвідав Президент України Володимир Зеленський. Провів нараду щодо безпекової та соціально-економічної ситуації, відвідав Національну академіїю Державної прикордонної служби, відвідав госпіталь у Хмельницькому, де надають спеціалізовану допомогу військовослужбовцям Сил оборони.

Призначення начальника Хмельницької ОВА та нарада

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової та соціально-економічної ситуації у Хмельницькій області.

Президент представив нового голову Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Тюріна, який із березня 2023 року виконував обов’язки начальника ОВА. Володимир Зеленський подякував йому за виконану протягом цього часу роботу.

«На сьогодні найголовніше – безпека Хмельниччини та її людей. Звичайно, допомога нашим військовим, пораненим, особливо реабілітаційна», – зазначив Володимир Зеленський.

Командувач оперативного командування «Захід», бригадний генерал Володимир Шведюк і командувач угруповання сил і засобів територіальної оборони «Захід» доповіли Главі держави про оперативну ситуацію на Хмельниччині. Зокрема про захист об’єктів критичної інфраструктури.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував про заходи для охорони й захисту Хмельницької АЕС – використання мобільних вогневих груп та засобів РЕБ.

Командувач повітряного командування «Захід» Борис Генов доповів про протиповітряну оборону в західних областях та засоби захисту газової інфраструктури Львівщини.

Міністр енергетики Герман Галущенко ознайомив із програмою добудови енергоблоків ХАЕС, концепцією розвитку та збільшення електрогенерації станції.

Начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін доповів про ліквідацію наслідків російських обстрілів, відновлення пошкоджених будинків та енергообʼєктів. Він поінформував про підтримку релокованих підприємств й освітніх закладів, а також внутрішньо переміщених осіб. Крім того, Хмельниччина активно надає допомогу Херсонщині в межах програми «Пліч-о-пліч».

Зроблено в Україні

Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Хмельницького взяв участь у презентації економічної платформи «Зроблено в Україні».

«Для мене є дуже важливим створення нашої платформи Made in Ukraine для того, щоб знати в обличчя вітчизняних виробників. Особливо тих, хто працює з початку війни, хто повернувся додому, дає робочі місця та силу нашому бюджету, який потім повністю йде на наших воїнів. Без пафосу, так воно і є: ви та ваш регіон максимально допомагаєте», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський також наголосив на важливості забезпечення стабільної роботи енергосистеми області та захисту цивільного населення від ракетних атак.

«Для нас важливо, щоб люди жили, мали роботу, школи працювали, щоби були бомбосховища, щоби збивалися ракети і дрони», – підкреслив він.

Перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що регулярні зустрічі в регіонах із бізнесом є важливою складовою політики «Зроблено в Україні». Завдяки їм вдається долати як точкові проблеми бізнесу, так і виклики для цілих галузей.

«Візьмімо за приклад Харківщину: область потерпає від російських обстрілів. Щоби підтримати її, майже одразу після спільної з урядовцями наради місцевій владі дозволили звільнити бізнес від регіональних податків, а ми ці кошти компенсуємо. Згодом зробили знижку в 30% на залізничні перевезення для аграріїв регіону, удвічі розширили мікрогранти. І такі приклади маємо в різних областях», – додала Юлія Свириденко.

Вона також зазначила, що цього року в межах платформи «Зроблено в Україні» для Хмельниччини передбачили щонайменше 1,45 млрд грн. Утім, ця сума не остаточна: що активніше бізнеси регіону подаватимуться на програми допомоги, то більше коштів зможуть отримати.

Нагородження прикордонників високими державними відзнаками

Глава держави під час робочої поїздки до Хмельницької області зустрівся з прикордонниками та вручив їм нагороди.

Володимир Зеленський привітав їх із Днем Державної прикордонної служби, який Україна відзначала цього тижня, і подякував за захист рубежів і силу, виявлену в боях із російськими окупантами.

«Дякую кожному підрозділу, кожному солдатові та командирові Державної прикордонної служби України за те, що ви є справді міцною опорою для нашої держави. Саме так має залишатись і надалі: ми всі очікуємо від вас точно не меншої фаховості і не меншої здатності примножувати український досвід стійкості й перемог у боях проти окупанта», – наголосив Президент.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих захисників і захисниць України.

Глава держави вручив ордени «Золота Зірка» із присвоєнням звання Герой України двом військовослужбовцям:

Підполковник Дмитро Олексюк. На війні з 2014 року. З початку повномасштабного російського вторгнення самостійно організував та провів бойову підготовку особового складу. Здійснив евакуацію з поля бою 34 загиблих та 105 тяжкопоранених побратимів, попри щільний вогонь російських окупантів, мінування та постійну роботу ударних дронів.

Майстер-сержант Олег Пришневський. На службі в ДПСУ майже 30 років. У січні 2024-го на Авдіївському напрямку віддав наказ підлеглим винести до укриття поранених побратимів, а сам прикривав їхній відхід вогнем із кулемета, продовжуючи знищувати російських окупантів.

Також двоє прикордонників отримали відзнаки Президента «Хрест бойових заслуг»:

Полковник Андрій Біжик. Його особовий склад мужньо тримав оборону в районі Водяного, Вугледара, Новомихайлівки, Авдіївки та Красногорівки. Підрозділи під його керівництвом знищили 43 одиниці бронетехніки, близько 300 окупантів та російський Су-25.

Штаб-сержант Дмитро Швець. Відбивав ворожі атаки на Донеччині. Під час виконання одного з бойових завдань дістав поранення, але, попри це, надав допомогу пораненим побратимам й евакуював їх до укриття.

Ще шістьом військовослужбовцям Президент вручив ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та дев'ятьом – ордени «За мужність» ІІІ ступеня.

Відзнаку «За мужність та відвагу» отримали три підрозділи: 15-й мобільний прикордонний загін, 7-й прикордонний Карпатський загін та Управління розвідки Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Зустріч в Національній академії Державної прикордонної служби

Президент Володимир Зеленський відвідав Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Глава держави ознайомився зі змінами в роботі закладу після початку повномасштабного російського вторгнення. Ректор, генерал-майор Олександр Луцький підкреслив, що академія посилила військову підготовку.

У розмові з ліцеїстами, курсантами та викладачами закладу Володимир Зеленський зазначив, що у зв’язку з війною функції ДПСУ суттєво розширилися. Прикордонники не лише захищають українські рубежі, але й опановують різні види техніки та виконують бойові завдання на передовій. Зокрема, оператори дронів показали ефективний результат на фронті.

«Прикордонники проявили себе на найвищому рівні. Вони виконували всі бойові завдання абсолютно сміливо та професійно. Прикордонна служба розширює свої навички через війну. Безумовно, коли закінчиться війна, усі ці навички нікуди не подінуться. І така кількість операторів систем РЕБ і дронів, усі ці спеціалісти повинні залишитися й займатися сучасним кордоном України вже в мирний час», – сказав Президент.

Володимир Зеленський також оглянув техніку, яку сьогодні використовують українські прикордонники. Це броньовані машини, РСЗВ, артилерія, дрони, засоби РЕБ.

З початку війни на базі академії створили 9 зведених загонів, які виконували бойові завдання в районі Києва, Гостомеля, Бучі, Мощуна, а також на східному кордоні нашої країни.

За проявлені мужність та героїзм 234 військовослужбовці академії були відзначені державними нагородами, 10 випускників отримали звання Герой України із врученням ордена «Золота Зірка», із них 7 – посмертно.

Відвідини госпіталю

Володимир Зеленський відвідав госпіталь у Хмельницькому, де надають спеціалізовану допомогу військовослужбовцям Сил оборони.

Главі держави розповіли, що з початку повномасштабного вторгнення РФ у цьому закладі надали допомогу близько восьми тисячам українських захисників. Зокрема, запровадили комплексне лікування ран із використанням апаратів, які вдвічі скорочують час лікування, малотравматичне видалення осколків, а також методи, які пришвидшують загоєння ран та зберігають функції кінцівок.

Володимир Зеленський відвідав поранених військовослужбовців, поцікавився станом їхнього здоров’я та умовами лікування.

Президент вручив ордени «За мужність» ІІІ ступеня та медалі «За військову службу Україні» військовослужбовцям ЗСУ та Державної прикордонної служби, які зазнали поранень на сході, зокрема під час оборони Авдіївки, Мар’їнки та Часового Яру, на Бахмутському напрямку.

«Дякую за все, що ви робите для нашої держави. Приємно бути тут і нагородити вас. Дякую за те, що захистили Україну. Одужуйте та повертайтеся додому. Бажаю всім вам і всім нам перемоги», – сказав Глава держави.

Також Володимир Зеленський нагородив медалями «За врятоване життя» військових медиків.

«Насамперед бажаю вам усім, вашим рідним та близьким міцного здоров’я. Ви повертаєте до життя наших воїнів. Хочу подякувати вам за вашу щоденну сумлінну працю. Високо цінуємо це», – зазначив він.

Останнє редагування 03 травня 2024, 23:11

Відео

0
репостів
0
репостів