Громади Шепетівщини отримали субвенцію для осіб з особливими освітніми потребами

Автор 22 квітня 2024, 13:34

У 2024 році протягом трьох місяців особи з особливими освітніми потребами не отримували підтримки з боку держави, а органи місцевого самоврядування були вимушені призупинити надання освітньо-корекційних послуг. Також існували заборгованості по виплаті заробітної плати спеціалістам, які надають такі послуги. Наразі відбувся розподіл такої субвенції. Кошти отримали і громади Хмельниччини.

Консультант із бюджетних питань Асоціації міст України в Хмельницькій області Юрій Гриневич повідомив, що АМУ зверталась до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням невідкладно забезпечити надходження коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами до бюджетів територіальних громад і забезпечити перерахунок та збільшення обсягу цієї субвенції відповідно до зросту кількості таких дітей.

«9 квітня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 396 «Деякі питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2024 році», згідно якої відбувся розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами в обсязі 203 000 000 гривень між громадами», - інформує фахівець.

Згідно із ним, з держбюджету на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами обласному бюджету Хмельниччини виділено 10 537 400 гривень.

«ОВА здійснюють розподіл субвенції та її залишків між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад у порядку, визначеному обласними військовими адміністраціями, відповідно до кількості осіб з особливими освітніми потребами, зазначених у пункті 3 цих Порядку та умов, які здобувають освіту у відповідних закладах освіти, та з урахуванням потреб таких осіб», - пояснює Юрій Гриневич.

Хмельницька ОВА розподілила 12 067 500 грн (отримана субвенція та залишок коштів, що утворився на початок бюджетного періоду) між 56 місцевими бюджетами (12 057 000 грн) та обласним бюджетом 9 700 грн (Кам’янець-Подільський ліцей «Славутинка»).

Субвенцію отримали громади:

  • Хмельницька міська – 4 200 000 грн,
  • Кам’янець-Подільська міська – 1 900 000 грн,
  • Нетішинська міська – 542 100 грн,
  • Полонська міська – 411 400 грн,
  • Шепетівська міська – 396 900 грн;
  • Славутська міська 343 700 грн;
  • Теофіпольська, Деражнянська, Віньковецька, Білогірська, Старосинявська, Волочиська – майже по 200 000 грн.

З сільських громад субвенцію отримали:

  • Ганнопільська і Гвардійська по 58 000 грн,
  • Розсошанська – 106 500 грн,
  • Судилківська – 67 800 грн.;
  • Крупецька – 33 900 гривень.

За інформацією консультанта із бюджетних питань АМУ, субвенція спрямовується на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту в закладах дошкільної освіти, будинків дитини, закладів дошкільної освіти (дитячих будинків) інтернатного типу), закладах загальної середньої освіти, закладах професійно-технічної освіти державної та комунальної власності, а саме дітям сліпим та із зниженим зором, глухим та із зниженим слухом, з тяжкими порушеннями мовлення, із затримкою психічного розвитку, з порушеннями опорно-рухового апарату, з порушенням інтелектуального розвитку, із складними порушеннями розвитку (у тому числі з розладами аутичного спектру).

За рахунок субвенції здійснюється оплата таких видатків:

  • проведення додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять;
  • придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, що дають змогу опанувати навчальну програму. На придбання таких засобів використовується не більш як 35 відсотків загального обсягу субвенції. Типовий перелік спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку для осіб з особливими освітніми потребами затверджується наказом МОН.

«За результатами аналізу ефективності використання коштів субвенції в першому півріччі 2024 року, у вересні 2024 року Кабінетом Міністрів України будуть розподілені додатково 101 500 000 гривень з урахуванням учнів з особливими освітніми потребами, які розпочнуть навчання з нового року», - додав фахівець.

Хмельницьке регіональне відділення Асоціації міст України

Останнє редагування 22 квітня 2024, 13:51
0
репостів
0
репостів