Розділ Культура

В честь ювілею показали експозицію подарунків музею М. Островського

Автор 27 грудня 2016, 22:57
22 грудня 2016 року виповнилось 70 років з дня відкриття музею М. Островського у Шепетівці. В 1946 р. в день пам'яті М.Островського було відкрито літературно-меморіальний музей письменника в приміщенні краєзнавчого музею. Серед колекцій музею однією з найбільш цікавих є колекція подарунків, про них музейники розповіли на своїй сторінці.
Подарунки дарували, зазвичай, до дня створення музею, так і на згадку. Дарувальниками були різні музеї та організації, видатні діячі мистецтва, літератури, науковці, політики, спортсмени, космонавти, туристи, студенти, школярі та звичайні відвідувачі. Загальна кількість предметів подарункового фонду складає понад 800 одиниць. Упродовж півстоліття, відколи колекція зберігається в нашому музеї, вона систематизована і постійно використовується.

Найчисельнішою групою є предмети декоративно-прикладного мистецтва. Сюди входять поробки з металу, фаянсу та порцеляни, ткацькі вироби, різноманітна обробка дерева: різьблення, випалювання, інкрустація і т. і. Слід зауважити, що майже всі дарунки належать до так званого тріумфального стилю з характерною для нього радянською символікою.

Світ подарунків відображає не тільки особисті якості і смак дарувальника, але й багато інших характеристик: рівень суспільної свідомості, конкретну соціально-політичну ситуацію. Тому всі підношення розкривають напрямки формування особистості усіма можливими ідеологічними засобами. Цим пояснюється присутність майже на кожному предметі портрету М.О. Островського. Десятикратно, анфас і в профіль, тиражирується образ М. О. Островського, як людини-легенди, символу епохи. Наприклад, всі без винятку вази, незважаючи на матеріал з якого вони виготовлені, супроводжуються портретом Островського, символікою та іншими атрибутами політичної системи того часу.

Серед декоративно-прикладних виробів велику групу складають сувеніри різного призначення: настінні і настільні, прикраси, макети виробничих агрегатів, пам’ятні медалі та знаки. Кожний дарунок розглядається, насамперед, як певний знаковий символ. Так, щоб підкреслити письменницькі досягнення Островського, часто зображується книга, а сам Островський в образі героя – червоноармійця.
0
репостів
0
репостів