Розділ Культура

Знайомство з Шепетівщиною: Костел Святого Вікентія де Поля у Білогір’ї

Автор 10 березня 2024, 12:04

Костел Святого Вікентія де Поля розташований в селищі Білогір’я Шепетівського району. Крім релігійної цінності, він є пам’яткою архітектури цього краю. Тут часто фотографуються і прогулюються місцеві жителі та туристи.

Будівництво костелу Святого Вікентія де Поля розпочалося в 1612 році. Поруч з ним звели Домініканський монастир. Храм відкрили в 1660 році. Будівництво проводилося за рахунок магната Павла-Кшиштофа Сенюти, який тоді володів селищем. Пізніше будівля була зруйнована.

Костел відновили в 1789 році. Монастир існував до 1859 року.

У 1869 році храм перебудували в православну церкву, яка діяла до 1935 року. У радянський період будівля виконувала різні функції: в’язниця, клуб, бібліотека, відділення міліції, друкарня.

У 1991 році костел надали католикам селища. У частині монастиря облаштовано дитячий будинок, у якому вихованням дітей займаються черниці згромадження Сестер Бенедиктинок Місіонерок.

Костел розташований на узвишші. Це найвищий будинок. На храмі встановлено дві вежі, які колись служили дзвіницями. На стінах є залишки штукатурки. Фасад прикрашають невеликі вікна і двері, на баштах встановлені хрести.

0
репостів
0
репостів