На Шепетівщині п'яний мопедист збив двох п'яних пішоходів

Автор 10 березня 2023, 11:17

7 жовтня 2022 року у селі Варварівка Шепетівського району чоловік на мопеді, в стані алкогольного сп`яніння, збив двох людей. Полонський районний суд розбирався в обставинах ДТП та днями ухвалив вирок.

Як вдалось з'ясувати, місцевий житель керував мопедом марки «Viper» з несправною гальмівною системою переднього колеса, не маючи посвідчення водія на право керування транспортним засобом, та перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, рухався зі швидкістю 35 км/год. по вул. Земнухова в напрямку вул. Кошового села Варварівка Шепетівського району Хмельницької області.

На ділянці вказаної дороги, яка розташована біля будинку № 34 обвинувачений допустив наїзд на двох пішоходів, які перебували на проїжджій частині дороги.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди (далі ДТП), потерпілі отримали такі тілесні ушкодження: 

  • перший чоловік - у вигляді закритого перелому нижньої щелепи зліва та скальпованої рани підборіддя зліва, що відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що спричинили тривалий розлад здоров`я, а також садна лобної ділянки голови зліва, що за своїм характером відноситься до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості;
  • другий чоловік - у вигляді подвійного перелому малогомілкової кістки лівої гомілки, що відноситься до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що спричинили тривалий розлад здоров`я.

Під час судового розгляду обвинувачений свою вину визнав повністю та пояснив, що у вищевказаний вище час та місці керував мопедом, попередньо вживши алкоголь. Була вже темна пора доби, він рухався зі швидкістю 30-35 км/год., та приблизно за 20 м побачив на проїзній частині дороги двох чоловіків, які йшли нерівною ходою у попутному напрямку, про те одразу не вжив заходів до зупинки мопеда, а вирішив здійснити об`їзд, та коли майже порівнявся, потерпілі змістились ліворуч на зустрічну смугу руху по якій він в цей час їхав, а тому змушений був різко загальмувати, внаслідок чого задню частину мопеда закинуло праворуч, яка й вдарила одного із потерпілих, котрі після цього обидва впали на дорогу та отримали тілесні ушкодження. В послідуючому ним повністю були сплачені кошти необхідні для лікування потерпілих, а також відшкодована моральна шкода.

Перший потерпілий  повідомив суду, що 07.10.2022 року він приїхав в с. Коханівка до свого брата з яким вжили 0,5 л горілки, та після цього йшли нестійкою ходою разом по дорозі ближче до середини проїзної частини, при цьому він знаходився ліворуч, коли позаду почув звук різкого гальмування після чого відбувся удар мопедом в його ліву ногу, від чого став падати та потягнув за собою брата, котрий також впав на дорогу. В результаті цієї дорожньо-транспортної пригоди він та брат зазнали згаданих вище тілесних ушкоджень, після чого лікувались, при цьому обвинувачений надавав всі необхідні для цього кошти, сплатив також моральну шкоду, стан здоров`я на теперішній час відновився, просив суворо не карати .

Другий потерпілий  пояснив, що після вживання з братом спиртного, вони обоє йшли по середині дороги. Пам`ятає, що впав на дорожнє покриття і втратив свідомість, до якої прийшов в лікарні. Кошти на лікування платив обвинувачений, який відшкодував для нього також моральну шкоду, стан здоров`я відновився, а тому просив обрати для обвинуваченого покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Обоє потерпілих визнали, що вони як пішоходи також порушили Правила дорожнього руху, оскільки перед ДТП рухались не по узбіччі, а по середині проїзної частини нестійкою ходою, в темну пору доби були без світлоповертальних елементів.

24.02.2023 року потерпілі та обвинувачений подали суду угоду про примирення, згідно якої обвинувачений беззаперечно визнав свою вину, у вчиненні інкримінованого йому злочині, щиро розкаявся в скоєному.

Сторони угоди погодились, що для обвинуваченого за ч.1 ст.286-1 КК України слід призначити покарання із застосуванням положень ч.1 ст. 69 КК України у виді громадських робіт на строк 240 годин, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

Під час судового провадження потерпілі, обвинувачений та його захисник підтримали умови укладеної між ними угоди про примирення і просили суд затвердити її.

Прокурор заперечив можливість затвердження угоди про примирення із мотивів, що її сторонами узгоджено надто м`яке покарання, та на його думку слід обрати покарання за ч.1 ст. 286-1 КК України у виді реального позбавлення волі.

Заслухавши учасників кримінального провадження, дослідивши його матеріали, суд ухвалив:

  • Затвердити угоду про примирення, укладену між потерпілими  та обвинуваченим.
  • Визнати обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України та призначити для нього покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у виді громадських робіт на строк 240 (двісті сорок) годин з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 (три) роки.
  • Стягнути  на користь держави 7550 ( сім тисяч п`ятсот п`ятдесят) грн. 88 коп. процесуальних витрат пов`язаних із залученням у кримінальному провадженні експертів.
  • Речові докази: мопед марки «Viper» повернути власнику.
  • Скасувати арешт накладений на зазначений мопед ухвалою слідчого судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 12.10.2022 року.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду через Полонський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.

Останнє редагування 10 березня 2023, 11:22
0
репостів
0
репостів