Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 19 серпня 2022 року

Автор 19 серпня 2022, 09:39
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 19 серпня 2022 року Фото: Alina Smutko

Розпочалася сто сімдесят сьома доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 19 серпня.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без змін. Ворог обстріляв із артилерії населений пункт Павлівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Золочів, Протопопівка, Соснівка, Коробочкине, Шестакове, Мілова, Дуванка, Гусарівка та Прудянка.

Завдав ударів з літаків і вертольотів біля Явірського, Старого Салтова, Леб’яжого та Залимана.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів в районах неподалік Дібрівного, Довгенького, Вірнопілля, Сулигівки, Чепіля, Мазанівки та Богородичного.

Ворог намагався вести штурмові дії на напрямках Барабашівка – Карнаухівка, Сулигівка – Дібрівне, Сулигівка – Нова Дмитрівка.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Сіверська, Роздолівки, Григорівки, Сидорового та Пришиба.

На Бахмутському напрямку вогневий вплив із танків, ствольної та реактивної артилерії відзначено в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Берестове, Веселе, Зайцеве, Яковлівка, Кодема, Спірне, Івано-Дарʼївка, Білогорівка та Залізне. Окупанти завдали ударів літаками штурмової авіації у районі Соледара.

Противник вів наступальні бої у напрямках Спірне – Виїмка, Стряпівка – Соледар, Володимирівка – Соледар, Клинове – Бахмут, Вершина – Кодема. На зазначених напрямках підрозділи противника успіху не мали та відійшли.

Тривають бої на напрямку Покровське – Бахмутське.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Пісків, Опитного, Первомайського, Невельського, Новобахмутівки та Нетайлового.

Ворог завдав авіаударів неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки та Павлівки.

Веде штурмові дії в напрямку Лозове – Первомайське, бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони населених пунктів Павлівка, Володимирівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новомихайлівка, Пречистівка та Золота Нива.

На Запорізькому напрямку ворог задіяв для ураження танки та артилерію поблизу Шевченко, Чарівного, Преображенки, Залізничного, Гуляйполя, Новосілки, Степового, Времівки та Дорожнянки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжив обстріли наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії бойового зіткнення. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Миколаївське.

В акваторіях Чорного та Азовського морів на бойовому чергуванні перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Одещині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині. 

Чернігівщина

За минулу добу – три обстріли прикордонних територій у Новгород-Сіверському районі. Без жертв та руйнувань.

Сумщина

Вчора росіяни здійснили сім обстрілів трьох громад. Зафіксовано 93 прильоти. Без жертв, але є руйнування. Внаслідок обстрілу Білопільської громади зі ствольної артилерії пошкоджено нежилий будинок та приміщення школи.

В Миропільській громаді з 14.20 був обстріл з 120 мм міномету − 15 прильотів. Продовжився обстріл о 17:30. За результатами обстрілу пошкоджено цивільну інфраструктуру. Сьогодні з 6:00 ранку розпочався мінометний обстріл Білопільської громади. Наслідки уточнюються.

Дніпропетровщина

Російські війська обстріляли три райони. У Криворізькому ударили по двох громадах – Апостолівській та Зеленодольській: у Апостолівській загинув чоловік, у Зеленодольській без постраждалих. В обох громадах є руйнування житла. У Синельниківському районі з РСЗВ «Торнадо С» обстріляли Межівську громаду. Поранено дитину. Пошкоджені кілька будинків.

У Нікополі обстріляли центр міста. Пошкоджені до 20 багатоповерхівок, вісім магазинів, кілька установ та ліцей. Люди не постраждали.

Харківщина

О 4:38 окупанти ракетами обстріляли Харків. Є влучання в Індустріальному, Київському, Основ‘янському районах. За попередніми даними одна жінка загинула. Одна з ракет влучила в корпус освітнього закладу. Також є влучання у землю, промисловий об‘єкт та приватний житловий будинок. Попередньо постраждалих немає.

В області протягом доби із артилерії обстрілювали Чугуївський, Харківський, Богодухівський райони. Є влучання в житлові будинки, господарчі споруди. У Золочевській громаді – горіло приміщення клубу, бібліотека та пшениця у полі. У Печенігах через обстріл постраждав чоловік.

Луганщина

Упродовж 18 серпня відбито вісім атак ворога. Більшість із них була спрямована на Бахмутський напрямок. Штурм організовують, у тому числі, із сіл та міст Луганщини. У вісьмох населених пунктах росіяни залучали авіацію. Лише за минулу ніч 16 разів використовували ствольну та реактивну артилерії, спрямовуючи удари по населених пунктах і укріпленнях наших військових.

Донеччина

П’ять загиблих і 10 поранених цивільних за добу. Обстріли – артилерія, міномети, танки, авіаудар «НУРС», РСЗВ «Ураган». Обстріляні Залізне, Зеленопілля, Авдіївка, м. Торецьк, Максимільянівка, Дружба, Миколаївка, Пришиб, Бахмут, Озарянівка, Олександропіль. Пошкоджено три багатоповерхівки, дев'ять приватних житлових будинків, гараж, три цивільні автомобілі, один службовий автомобіль, магазин.

Близько 5:00 ранку обстріл Краматорська. Частково пошкоджена будівля Краматорського технологічного технікуму. Обстріли Авдіївки, Мар'їнки, Очеретинської і Святогірської громади, зокрема селищ Тетянівка і Пришиб. Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває.

Миколаївщина

Вчора у Миколаєві було вкотре атаковано об’єкти портової інфраструктури. Постраждалих немає. Близько 04:00 місто зазнало обстрілів ракетами типу С-300. Три ракети знову влучили в ЧНУ імені П.Могили, пошкоджено навколишні будинки. Попередньо, одна людина отримали поранення. Також в іншому районі міста пошкоджено підприємство. Постраждалих немає.

У Миколаївському районі вдень – ворожі обстріли в с. Галицинове Галицинівської громади. В результаті влучання касетних боєприпасів РСЗВ «Смерч» пошкоджено кілька житлових будинків, зруйновано будівлю пожежної частини та знищено пожежний автомобіль. Три людини отримали поранення. 

У Баштанському районі минулої доби були обстріли Широківської громади. Також громада зазнала обстрілів з 22:00 до 04:00. Влучання були за межами населених пунктів. Постраждалих немає. Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Херсонщина

Протягом доби бойові дії тривали практично на всій території Херсонщини. На деокупованих територіях знайшли протипіхотні осколкові міни (ПОМ-2), від яких можна постраждати, не зачепивши її. У багатьох громадах області багато замінованих територій, напружена ситуація залишається у селах, які межують з сусідніми регіонами та через які йде річка Інгулець.

Жителі області продовжують демонструвати свої проукраїнські погляди. Росіяни змушені завозити молодь з інших регіонів для замальовування української символіки в окупованому Херсоні. Більше двох з половиною місяців жителі області без українського зв’язку, Інтернету та телебачення.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 44 700 (+400) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1899 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4195 (+16) од,
  • артилерійських систем – 1016 (+6) од,
  • РСЗВ – 266 (+1) од,
  • засобів ППО – 141 (+5) од,
  • літаків – 234 од,
  • гелікоптерів – 197 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 795 (+2) од,
  • крилатих ракет – 190 од,
  • кораблів / катерів – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3130 (+69) од,
  • спеціальної техніки – 94 (+1) од.

Віримо у ЗСУ! Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

0
репостів
0
репостів