Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 5 червня 2022 року

Автор 05 червня 2022, 08:56
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 5 червня 2022 року Фото: Juan Carlos

Розпочалася сто друга доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави, зокрема у Києві.

На Волинському та Поліському напрямках зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. До 11 червня 2022 року продовжено терміни проведення перевірки бойової готовності підрозділів збройних сил республіки білорусь. У рамках зазначених заходів у Брестській області проведено контрольно-тактичне заняття з підрозділами однієї з бригад сил спеціальних операцій збройних сил республіки білорусь. Відпрацьовані питання дій підрозділів у міських умовах, а також подолання водної перешкоди.

На Сіверському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли об’єктів інфраструктури у районах населених пунктів Старикове та Катеринівка Сумської області, а також населеного пункту Кам’янська Слобода Чернігівська області.

Для уточнення розташування позицій наших військ ворог провів повітряну розвідку БпЛА у визначених районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону. Противник не припиняє вогневе ураження позицій наших військ поблизу міста Харкова.

Російські окупанти застосували фосфорні боєприпаси у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку угруповання противника завершили перегрупування військ. Визначені підрозділи ведуть наступ у напрямках Довгеньке – Долина та Бражківка – Вірнопілля.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ та блокування основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог веде наступ у напрямку Святогірська, намагається витіснити наші війська на правий берег річки Сіверський Донець.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти, за підтримки артилерії, ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, контролюють східну частину міста. Крім того, з метою захоплення панівних висот, противник намагається вести наступ у напрямку Ниркове – Миколаївка.

На Бахмутському напрямку, для доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат ворог перекинув понад 20 одиниць озброєння та військової техніки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснюють вогневе ураження переднього краю оборони та тилових районів наших військ, з метою сковування наших підрозділів та недопущення їх перегрупування.

На Південнобузькому напрямку, в очікуванні наступальних дій наших військ, у визначеному районі противник провів мінування узбережжя річки Інгулець.

Ворог розгорнув на Миколаївському напрямку до двох реактивних та двох батарей ствольної артилерії. Також намагався відновити свої втрачені позиції на напрямку Сухого Ставка й Лозового. Зазнав значних втрат та відійшов.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито п’ять атак ворога, знищено три танки, чотири артилерійські системи, одинадцять бойових броньованих машин, двадцять шість одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони збили бойовий вертоліт Ка-52 та два БПлА типу “Орлан-10”.

Зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил на Східному напрямку знищили ворожий літак, імовірно Су-34 та БпЛА типу “Форпост” на Південному напрямку.

Засобами протиповітряної оборони Військово-Морських Сил було уражено чотири крилатих ракети “Калібр”.

У підсумку, за попередню добу, підрозділи Сил оборони знищили дев’ять повітряних цілей противника.

Крім того, винищувальна авіація Повітряних Сил продовжує патрулювання повітряного простору нашої Держави, ударна авіація небезуспішно надає вогневу підтримку підрозділам наших військ на Східному напрямку та в інших визначених операційних районах.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Ніч минула відносно спокійно на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та Полтавщині. 

Київська область: ніч пройшла спокійно. Зранку силами ППО збита ракета над Обухівським районом. Жертв та руйнацій немає. Інформація уточнюється. В Києві зранку — вибухи у Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Станом на 8.00 жертв у результаті ракетних ударів по об’єктах інфраструктури немає. Одну постраждалу особу госпіталізували. Працюють відповідні служби.

На Дніпропетровщині практично всю ніч — повітряні тривоги. Артилерійський обстріл Зеленодольськоі громади. Поцілили по двох селах. Є руйнування житлових будинків. Попередньо, без постраждалих.

Харківщина: Харків - ніч з тривогами, але без обстрілів. Вночі обстрілів зазнали Близнюки.
Протягом минулої доби ворог обстрілював населені пункти Харківського та Чугуївського районів.

Внаслідок обстрілу села Циркуни в Харківському районі зруйновані житлові будинки, господарчі споруди, сталися пожежі.

У м. Чугуїв поранення отримала 1 особа. В селах Коробочкине та Чкаловське — двоє поранених. Ще двоє — в смт Малинівка.

Луганщина: ситуація в області залишається вкрай важкою. Зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню росіяни 4 червня обстріляли Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Устинівку, Врубівку та Тошківку.

Авіаційні удари вертольотами Ка-52 нанесені в районах Гірського і Мирної Долини, літаками Су-25 — по Устинівці. Ракетного удару із комплексу «Точка-У» завдано по Лисичанську.

Значні руйнування в Гірському, де пошкоджено 13 будинків. У Лисичанську — п’ять, а також відділення Укрпошти та будівля відділу поліції. У Сєвєродонецьку після артилерійського обстрілу пошкоджено приміщення цеху на території об’єднання «Азот».

Одна людина загинула, двоє поранених цивільних.

Донеччина: ситуація стабільно складна.

Протягом доби – 15 обстрілів, застосовувалася стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, РСЗВ «Смерч», "Точка У", РСЗВ «Град»; два авіаудари.

Обстріляні Бахмут, Авдіївка, с. Новоселівка 1, с. Первомайське, Святогірськ, смт. Гостре, с. Нетайлове, с. Первомайське, Константинівка, с. Хрестище, с. Времівка, Соледар, Краматорськ, Дружківка.

Пошкоджено 9 житлових будинків (у т.ч. 2 багатоповерхівки), корпуси дитячого табору, приміщення комунального та промислового підприємства.

Загинуло 8 цивільних осіб, 11 — поранено.

Миколаївщина: вчора у другій половині дня — обстріли будівлі с. Стара Богданівка Радсадівської громади. Постраждалих немає.

Сьогодні з 4.50 год. внаслідок обстрілів міста Очакова є поранені, пошкодження будинків, в деяких районах міста відсутнє світло.

Баштанський район: тривають обстріли у Березнегуватській громаді.

Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Вдень і вночі були обстріли у Широківській громаді. Обстріли були переважно поза межами населених пунктів. За попередньою інформацією, потерпілих і пошкоджень немає.

Херсонщина: окупаційна влада відкрила у Херсоні філію «єдиної росіі», де збирають дані жителів міста та проводять свої наради, шостий день відсутній мобільний та інтернет зв’язок.

Стабільно критична ситуація у Нововоронцовській, Великоолександрівській, Калинівській, Високопільській громадах. В цілому на території Бериславського району йдуть важкі бої, знищено багато будинків, доріг, мостів. Також окупанти продовжують блокувати рух між окупованими селами.

Загальні втрати ворога за час вторгнення в Україну:

  • особового складу 31150 (+100) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1381 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3392 (+13) од,
  • артилерійських систем– 686 (+6) од,
  • РСЗВ ‒ 207 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 95 (+0) од,
  • літаків ‒ 210 (+0) од,
  • гелікоптерів – 175 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 548 (+8),
  • крилаті ракети ‒ 122 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 2360 (+23) од,
  • спеціальна техніка ‒ 53 (+1).

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 05 червня 2022, 09:33
0
репостів
0
репостів