Розділ Бізнес

У громад хочуть забрати акцизний податок

Автор 17 вересня 2019, 15:25

Міністерство фінансів України довело до місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування лист, в якому рекомендовано при плануванні дохідної частини місцевого бюджету на 2020 рік та прогнозу на 2021 - 2022 роки в частині податкових і неподаткових надходжень та інших доходів керуватися змінами та особливостями бюджетної та фіскальної політики. Зокрема 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального тепер будуть зараховувати не до бюджетів місцевого самоврядування, а до дорожнього фонду. Внаслідок цього бюджети міст не дорахуються десятки мільйонів гривень.

Наші сусіди славутчани, вже забили на сплох, адже некомпенсовані державою втрати бюджету міста Славути за рік складуть орієнтовно 9 мільйонів гривень. Міський голова м. Славута Василь Сидор звернувся до депутата Верховної Ради України від 190 округу Олексія Жмеренецького.

Виконавчий комітет Славутської міської ради та всі жителі міста обурені та категорично проти вилучення даних коштів з нашого бюджету. Ми вважаємо, що доцільно і справедливо направити на ремонт та будівництво доріг місцевого значення частину коштів, які надходять до державного бюджету України у вигляді акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) та акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), зокрема нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного. Причому доцільно повернутися до попередньої моделі автоматичного зарахування до місцевих бюджетів належної громадам частини такого акцизу, а не чекати по півроку постанови Кабінету Міністрів України щодо визначення відповідної цим бюджетам частки. Адже саме з метою децентралізації на користувачів палива накладено додатковий фінансовий тягар! На практиці ж виявляється, що процес централізації фінансових ресурсів в одній кишені держави продовжується, а місцеві громади будуть змушені стояти з протягнутою рукою до вищих органів державної влади.

Ми щиро сподівалися, що нова влада припинить знущання з самого принципу самоврядування. За тим що в порушення статей 142, 143 Конституції України та статей 61, 67 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” без забезпечення відповідних дохідних джерел або надання компенсацій з державного бюджету України протягом 2016-2017 років передано повноваження по фінансуванню з місцевих бюджетів вагомої частини суто державних видаткових повноважень, самі найвагоміші з яких:

  • заробітна плата і нарахування на заробітну плату технічного персоналу, оплата за спожиті енергоносії, медикаменти, харчування дітей та інше утримання загальноосвітніх закладів;
  • оплата за спожиті енергоносії, дофінансування заробітної плати, харчування, медикаментів та іншого утримання медичних закладів;
  • компенсація за пільговий проїзд, пільги з послуг зв'язку та інші пільги, тощо.

З бюджету міста Славути на такі видатки за 2016-2018 роки витрачено понад 86 мільйонів гривень, а план на 2019 рік складає 49 мільйонів гривень (без потреби на монетизацію пільгового проїзду). Зазначені витрати становлять аж 29,6% від усіх власних надходжень нашого бюджету.

Підсумовуючи вище викладене наголошуємо на тому, що чергове навантаження на місцеві бюджети остаточно призведе до проїдання усіх ресурсів (лише поточних видатків), занепаду і руйнуванню інфраструктури, погіршенню й без того важкого економічного стану та інвестиційного клімату адміністративно-територіальних одиниць України. Такі дії Уряду та Верховної ради України просто неприпустимі. Не можна увесь час перекладати на плечі місцевих громад свої повноваження або забирати доходні джерела місцевих бюджетів. Основний Закон України повинен нарешті запрацювати у нашій державі.

Тому звертаємося до Вас, як представника нашої громади у законодавчому органі, з проханням ініціювати внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування до місцевих бюджетів акцизного податку з продажу в Україні пального. Крім того просимо Вас відстояти бюджетну норму з приводу повернення механізму, який діяв ще на початку введення такого податку, тобто зарахування 5% вартості пального безпосередньо в бюджети адміністративно - територіальних одиниць України, а Проект Державного бюджету України на 2020 рік та прогноз на 2021-2022 роки має бути доопрацьований Урядом з врахуванням цих змін.

Останнє редагування 27 липня 2023, 12:41
0
репостів
0
репостів