Розділ Бізнес

Шепетівка посіла 83 місце у рейтингу прозорості міст України

Автор 04 грудня 2018, 07:27

Уже другий рік поспіль українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International оприлюднює рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Нещодавно організація оновила цей рейтинг.

Команда експертів виміряла прозорість за 91 критерієм, усі вони разом охоплюють 13 сфер. Серед них інформація про роботу органів місцевої влади, розподіл фінансів, соціальні послуги, закупівлі, житлова політика, бюджетування та контракти тощо.

Отож згідно оновленого рейтингу Шепетівка посіла 83 місце. Високо були оцінені можливість доступу громадян на засідання міської ради та комісій, відкритість бюджету, виділення фінансів та прозорість кадрових призначень. А от щодо інших показників пасемо задніх. Найбільш закриті для людей сфери міського життя, згідного з рейтингом, пов’язані з житлом, роботою комунальних підприємств та соціальних установ.

За даними Transparency International, як правило, громада українських міст нічого не знає про розподіл житла, онлайн-черги на ремонти приміщень та будинків відсутні.

У міськрадах, наприклад, не зовсім розуміють, чому треба створювати електронні послуги запису дитини в дитсадок чи школу. Чи електронну чергу ремонту будинку, щоб людина зайшла на сайт і побачила, коли відремонтують її будинок, і як ця черга рухається, – говорить Катерина Цибенко. – Вони кажуть, що такої вимоги нема в законодавстві. Так, це правда, але це найкраща практика. Так буде краще для громадян і для самої місцевої адміністрації, бо їм буде менше роботи з запитами від громадян. Вони не будуть так багато запитів слати.

Рейтинг прозорості муніципалітетів, укладений Transparency International Україна разом з Інститутом Політичної Освіти, оцінює прозорість, кількість проактивно наданої інформації громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість по відношенню до громадян, коли вони хочуть знати інформацію.

Останнє редагування 04 грудня 2018, 03:51
0
репостів
0
репостів