Як овочі та фрукти виглядали в давнину

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
07 бер. 2016 14:41 #105752 від Dj Os

Сьогодні тривають запеклі суперечки про допустимість вживання в їжу рослин, які були модифіковані із застосуванням ГМО-технологій ... Однак мало хто замислюється про те, що більшість наших сьогоднішніх овочів і фруктів вже піддалися помітних змін на генетичному рівні. Століттями селекціонери працювали над тим, щоб вирощувані ними плоди отримали настільки бажані якості, відбираючи найвдаліші екземпляри для розмноження. Тільки подивіться, якими вони були раніше!

дикий кавун

Цей натюрморт авторства Джованні Верстати, написаний в 1645 - 1672 роках, зображує досить дивний кавун. Сьогодні ми навряд чи будемо їсти такий плід - з дуже вже товстою кіркою і пухкої м'якоттю, повної пустот ... Зауважте, що кісточки кавуна цілком чорні, тобто це зразок стиглого плода, поданого до столу в XV столітті.

сучасний кавун

З тих пір хлібороби встигли довести кавуни до звичних нам плодів - соковитих і яскраво-червоних на розрізі, з тоненькою часто скоринкою.

дикий банан

Вперше банани почали окультурювати в незапам'ятні часи на території сучасної Папуа - Новій Гвінеї і в Південно-Східній Азії. Сім-десять тисяч років тому це були два диких виду, плоди яких не відрізнялися солодкістю, зате мали тверді кісточки.

сучасний банан

Селекція привела до появи найпоширеніших сьогодні жовтих солодких, ароматних плодів, шкірка яких легко знімається, а насіння нелегко навіть виявити.

Втім, на ринках Азії можна побачити безліч сортів найрізноманітніших бананів на любителя: мініатюрних, червоних, зелених, десертних, для смаження і для запікання ...

дикий баклажан


Найдавніші баклажани були різнокольоровими невеликими плодами різних форм. Загальною їх рисою були помітні шипи біля ніжки, що захищають дозрілий баклажанчікі від замаху ...

сучасний баклажан

Довгий шлях селекціонерів привів до появи на прилавках великих фіолетових баклажанів, довгастої форми і без всяких шипів!

Втім, на Близькому Сході - наприклад, в Єгипті, - і в наші дні з задоволенням вирощують круглі баклажани.

Дика морква

Вперше так звичну нам морквину почали вирощувати в Х столітті. Овочівники Персії та Малої Азії взялися за цю рослину з тонкими кореневищами біло-фіолетового відтінку, які давали урожай тільки раз в два роки.

сучасна морква

Згодом вони стали набувати все більш жовте забарвлення, ставали товщі і соковитіше - і тепер ми щоосені бачимо в продажу свіжі і солодкі помаранчеві морквини!

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
07 бер. 2016 14:41 #105753 від Dj Os
Дика кукурудза

А самий, можливо, вражаючий приклад успіхів селекції - це різниця між нинішньою кукурудзою і її предком. Ще в сьомому тисячолітті до нашої ери американські хлібороби взялися за рослина під назвою теосінте. Це були такі жалюгідні "колоски" зі смаком зразок сушеної картоплі ...

сучасна кукурудза

Сьогодні з кукурудзи готується багато видів різних ласощів. Звичні нам жовті качани легко чистяться, а їх великі зерна в 3-4 рази калорийнее своїх попередників. "Ривок" в кукурудзяної селекції припав на період після XV століття, коли за її вирощування взялися переселенці з Європи.
Ці користувачі подякували: Старик Хотабыч

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.074 секунд
0
репостів
0
репостів