Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (454 words)

Тибетський погляд на виховання дітей

 
 
- Ніяких принижень і тілесних покарань . Єдина причина , по якій б'ють дітей - вони не можуть дати здачі.
 
 - Перший період -діти до 5 років. З дитиною потрібно поводитися "як з царем" . Забороняти нічого не можна , тільки відволікати. Якщо вона робить щось небезпечне , то зробити перелякане обличчя та видати переляканий звук. Дитина таку мову розуміє прекрасно . У цей час закладається активність , допитливість , інтерес до життя. Дитина ще нездатна вибудовувати довгі логічні ланцюжки . Наприклад , вона розбила дорогу вазу . Вона не розуміє , що для покупки такої вази потрібно багато працювати , заробити грошей. Покарання вона сприйме як придушення з позиції сили. Ви навчите її не бити вази , а підкорятися тому , хто сильніший. Воно Вам треба ?
 
- Другий період з 5 до 10 . У цей час з дитиною потрібно поводитися «як з рабом ». Ставити перед ним завдання і вимагати їх виконання . Можна карати за невиконання (але не фізично ). У цей час активно розвивається інтелект . Дитина повинна навчитися прогнозувати реакцію людей на її вчинки , викликати позитивне ставлення до себе і уникати негативного прояву. У цей час не бійтеся навантажувати дитину знаннями .
 
- Третій період з 10 до 15. Як виховувати дитину в цей період? Як з нею поводитися ? Як з рівним . Не на рівних , а саме « як з рівним » , так як Ви все одно маєте більше досвіду і знань. Радьтеся з нею з усіх важливих питань , надавайте і заохочуйте самостійність . Свою волю нав'язуйте в « оксамитових рукавичках » в процесі обговорення , підказками , порадами . Якщо Вам щось не подобається , то акцентуйте її увагу на негативних наслідках , уникаючи прямих заборон. У цей час формується самостійність і незалежність мислення .
 
- Останній період з 15 років. Ставтеся до неї з повагою. Виховувати дитину вже пізно , і Вам залишається тільки пожинати плоди своєї праці
 
Які ж наслідки може викликати недотримання цих правил?
 
- Якщо придушувати дитину до 5 років , то Ви придушите її життєву активність , інтерес до життя , інтелект . Привчите її бездумно і звично підкорятися грубій силі . Зробите з неї легку жертву для всякого роду негідників.
 
- Якщо Ви будете продовжувати сюсюкатись з нею після 5 , то дитина виросте інфантильною , нездатною до праці і взагалі до всяких зусиль.
 
- Якщо Ви будете опікати дитину як маленьку після 10 , то вона виросте невпевненою , буде залежною від більш самостійних друзів , які не завжди будуть впливати позитивно.
 
- Якщо Ви не будете поважати дитину після 15 , то вона Вам цього не пробачить і піде назавжди за першої можливості.
Чергова гарнюща фотокнига
Крапля любові
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Вівторок, 07 травня 2024

0
репостів
0
репостів