Розмір шрифту: +
4 minutes reading time (701 words)

Росія розвалиться на ті ж ханства і князівства, з яких починала складатися - автор «Країни Моксель» - Володимир Білінський, уродженець Дунаєвець, проживає в Києві.

Українець, який з дитинства чує російську мову, згодом тягнеться до російського, як до свого рідного. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів історик Володимир Білінський.

Чому українці так багато говорять про росіян?

- Ми з ними були пов'язані в складі Російської імперії і  Радянського Союзу. У Львівській чи Волинській областях більше говорять про Польщу. Митрополія завжди намагалася знищити прошарок інтелігенції – носія української мови і культури, нав'язуючи місцевому народу свою мову і культуру. Український народ тричі породжував свою інтелігенцію. Перший - у часи Київської Русі. В 14-16 століттях поляки намагалися окатоличити українську еліту. Останній здався князь Василь Острозький. Його старший син Януш був уже католиком, а меншого Олександра, який був православним, поляки отруїли. Тоді здавалося, що народ більше не здатний народити нову еліту. Однак отримув  козацтво, тодішніх полковників та гетьманів. Тоді росіяни русифікували їх. Нав'язали свою мову, культуру, побут. Третій раз еліту сколихнув Тарас Шевченко в кінці 19 - на початку 20 століття. Її винищила більшовицька влада.

Олександр Солженіцин розвінчав російський месіанізм  стверджуючи, що росіяни найбільше постраждали від комунізму.

- Він свідомо, яким би не був демократом, пропагував російську ідею та шовінізм. У своєму творі "Як нам облаштувати Росію" він зазначав, що переважна більшість українських і казахських областей повинна увійти в нову Росію. Хоча в 1944-1945 рр. він як би став демократом. Солженіцин сам  заварив кашу нацьковуваши народи, а розсьорбувати її доводилося населенню.

Можливо, твердження, що росіяни шовіністи - це стереотип?

- Росіянин ніколи не відповість вам українською, навіть якщо знає мову. Навпаки, захоче, щоб ви перейшли на його мову. Бо вважає себе господарем. Не тому, що він поганий, так його виховали.

Чому ж тоді багато україномовних, які приїжджають до Києва, переходять на російську?

- Це не українці, а халуї. У них в крові сидить раб. Вони не розуміють, що рідна мова це та, якою розмовляли батьки, нею можна звертатися до Бога. Так виховувала імперія наших людей. Українцям в столиці здається, що завдяки російській він стане "міським". Імперії вже немає. Але Мойсеєві довелося водити людей по пустелі 40 років, щоб вибити з них рабство. Там  вони не мали ні з ким контакту. Нинішнє покоління українців мислить так само, як їхні батьки в радянський час.

Як це змінити?

- Потрібно мати свою національну гордість, не приносити шкоди іншій людині. Радянська влада виховувала людей таким чином: ти ні про що не думай, квартиру, роботу, освіту тобі держава дасть. Дітей з трьох років забирали в садочки, щоб виховувати їх по-своєму. А батько з матір'ю повинні були ходити на роботу. Ви не уявляєте, яким я колись був патріотом Радянського Союзу.

Як ви ставитеся до російськомовних українців?

- Таких немає. Є носії або української культури, або російської. Українець, який з дитинства чує російську мову, згодом тягнеться до російської, як до своєї рідної. Я не можу  змиритисяся з людьми, які на чужій землі насаджують свою точку зору, свою мову. Не подобається тобі українська? Їдь в Росію і живи там в повній душевній гармонії. А насаджувати господарям будинку свою точку зору - неправильно. Ми ж росіян не повчаємо як їм жити і на якій мові говорити!

А що, Росія зараз така ж небезпечна для українців, як за часів Російської імперії чи СРСР?

- Треба розділяти російський народ і російську владу. Люди там такі ж, як і наші. Їх влада представляє для нас небезпеку до тих пір, поки не зміниться її світогляд. Російські політики ще хочуть відродити Російську імперію. Без імперських амбіцій Росія не зможе існувати в такому вигляді, як зараз. Якщо в Росії відняти історичні міфи, від неї залишиться тільки Московське князівство. Москва, Твер, Рязянь були окремими улусами Золотої орди. У 1290-1294 і 1312-1320 роках її столиця Мохши-Наровчат знаходилася по-середині чотирикутника Москва-Липецьк-Пенза-Горький. Це "исконно руская земля", яка була частиною Золотої орди. Коли на початку 16 століття вона розвалювалася, Москва відокремилася в окреме князівство.

Росія продовжувач традицій "Золотої Орди"?

- Безсумніву. Там діють ті ж закони і правила.

Які саме?

- Я начальник – ти дурень. Це стовідсотково ординська традиція. Гнути голову перед сильним. Вчора я слухав промову Обами. Він сказав, що кожна людина - творіння Боже. І не важливо, що одна з них є президентом, а інша - двірником. Всі вони - багатство Америки. В Росії жоден президент такого не скаже. Тому її доля визначена. Вона розвалиться на ті ж держави, ханства і князівства, з яких колись починала складатися.

Тавра та ярлики різних національностей
Чи варто вірити суркам?
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Понеділок, 06 травня 2024

0
репостів
0
репостів