Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (611 words)

На замітку кавоманам

 

Довгі полиці з різнокольоровими пакетами кави на всі смаки і аромати радують різноманітністю асортименту та значно ускладнюють вибір покупців. На що потрібно звернути увагу вибираючи каву? Перший вибір - між розчинною і меленою або кава в зернах.

Далі йде торгова марка, сорт, смакові характеристики і ціна. Вибираємо каву грамотно.

Розчинна кава - концентрат порошку або гранул, отриманий зі смажених зерен кавового дерева. На ринку існують такі види кави в трьох основних різновидах: порошкова, гранульована і сублімована, тобто виморожена. Для приготування всіх трьох видів зерна спочатку обсмажують, потім подрібнюють, обробляють гарячою водою,  напій, що вийшов, висушують, перетворюючи в гранули, порошок або сублімат. Розчинна кава - більше допінг, чим напій для гурманів, що дозволяє швидко отримати дозу кофеїну.

Мелену каву отримують шляхом обсмажування і перемелювання зерен кавового дерева. У продаж надходить мелена кава або смажені зерна, які потрібно перед вживанням розмолоти за допомогою кавомолки. Експерти вважають, що найбільш насичений ароматний і смачна кава виходить з натуральних свіжо мелених зерен.

Спосіб приготування кави так само впливає на вибір сорту і помелу. Якщо для варіння кави застосовується  гейзерна кавоварка, кава повинна бути подрібнена в пил. Якщо ж використовується фільтраційна кавоварка або експрес-машина - потрібна кава середнього або великого помелу.

Всі сорти кави відносяться до двох основних біологічних видів: арабіка і  робуста. Іноді виробники кладуть в упаковку тільки один вид кави, у цьому випадку пишуть на етикетці «100% арабіка». Проте частіше змішують два види у різних пропорціях: напис «еспрессо» означає, що всередині пачки купаж з арабіки та робусти у співвідношенні 50/50, 60/40 або 70/30. У арабіці менше кофеїну, вона дає напою багатий аромат, насичений смак і легку кислинку. Робуста міцніша, гіркувата, в ній більше кофеїну.

На що варто звернути увагу?

Ніколи не купуйте кави в придорожніх кафе або у вуличних кіосках, ризик нарватися на підробку і фальсифікат дуже великий. Краще всього звернутися за допомогою у виборі до менеджера спеціалізованого магазину, де можна отримати фахову консультацію та провести дегустацію напою.

Купуючи мелену каву або обсмажені зерна, обов'язково зверніть увагу на дату обжарювання і термін придатності. Краща кава - обсмажена в день помелу, оскільки не скрізь існують такі послуги, свій вибір варто зупинити на каву самого свіжого помелу.

Органолептично легко можна відрізнити зернову каву гарної якості від нижчих сортів: колір і аромат зерен повинні викликати захват і апетит.

Ціна має значення: високоякісна кава, розчинна, мелена і в зернах, не може коштувати дешево. Якщо є фінансова можливість, краще віддати перевагу самій дорогій каві. Цікавий факт: чим більше зерна кави підсмажені, тим менше в них залишається кислоти, тим нижча ціна.

Якщо купуєте каву в упаковці, зверніть увагу на її цілісність і уважно прочитайте етикетку. На ній неодмінно є інформація про країну-виробника,про самого виробника, ступеня помелу і сорт кави. Якщо ваш вибір впав на користь вітчизняної кави, вибирайте продукт з ГОСТом  преміум або вищого сорту - цей знак дасть гарантію того, що зерна добре змолоті і рівномірно просмажені.

Краще всього зберігає свої властивості мелена кава у вакумному брикеті. Велика пачка не зможе зберегти всю каву від «старіння», тому вигідніше купувати продукт в невеликих пачках. Сильний аромат і відсутність згірклого запаху - ознаки свіжого продукту.

Хорошу розчинну каву ніколи не упаковують в пластикову банку, тільки в скло або жерсть. Мелена кава продається в вакуумних або м'яких пакетах та скляних банках.

Яка кава краща?

Немає однозначної відповіді на це питання: у кожної людини своє власне поняття про сукупність смаку, аромату, користі. Краща кава та, яка подобається особисто вам. Новий підозрілий кавовий порошок можна перевірити на якість в домашніх умовах: чайну ложку кави потрібно опустити в склянку з холодною водою. Чиста кава буде триматися на поверхні, домішки згодом осядуть на дно.

Кава - найпопулярніший у світі напій. Щоб насолоджуватися смаком свіжої ароматної кави, потрібно купувати цілі обсмажені зерна, молоти їх і відразу варити.

Скільки років вашим вухам?
Весільний портал extrasvadba.ru!
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Неділя, 28 квітня 2024

0
репостів
0
репостів