Розмір шрифту: +
3 minutes reading time (605 words)

Молоко. "Що дитині - користь,то дорослому - шкода"

Найпершою їжею новонародженого немовляти є материнське молоко, і тільки воно! Але тільки людина - єдиний з усіх ссавців продовжує вживати в їжу молоко не тільки в ранньому дитинстві, а й протягом усього життя.

Чому ж тварини, ставши дорослими, не п'ють молока, а ми продовжуємо це робити? Чому одні люди п'ють молоко з величезним задоволенням, а інші його на дух не переносять? Чого насправді в молоці більше - користі чи шкоди для нашого організму?

Вважається, що в половині літра молока міститься весь необхідний людині набір поживних речовин на цілий день. Всі компоненти молока добре збалансовані та легко засвоюються нашим організмом.

При перетравленні молока в шлунку проходять процеси бродіння, якщо молоко закип'ятити, то бродіння не буде.

При кип'ятінні молока руйнуються багато активних речовин, зокрема вітамін С, альбумін і глобулін, що значною мірою зменшує його корисні властивості.

Добова доза вживання молока для дорослої людини становить 250-400 мл.

Шкідливість молока

Звичайно, користь материнського молока для немовляти важко переоцінити. Адже з ним він отримує весь необхідний комплекс речовин для успішного росту та розвитку організму.

Але чи таке корисне молоко для дорослої людини?

У будь-якому молоці ссавців, так само як і в жіночому молоці, міститься білок - казеїн. Тільки от у кожної тварини і у людини він інший та суттєво відрізняється між собою. У казеїну різних видів молока різний набір амінокислот, який ідеально підходить саме цій тварині і не збігається з іншими.

Казеїн перетравлюється в шлунку новонародженого за рахунок спеціального ферменту - реніну, який також міститься в молоці і виробляється материнським організмом. Ренін різних видів молока  відрізняється між собою, тому ренін коров'ячого або козячого молока не такий, як у людини.

Людський організм не в змозі повністю переварити казеїн чужого йому молока. У цьому якраз і криється основна проблема засвоюваності нашим організмом молока. А тому не переварений організмом казеїн, немов клей, обволікає всю внутрішню поверхню тонкого і товстого кишківника людини, перешкоджаючи тим самим нормальному всмоктуванню корисних компонентів з їжі, порушує обмін речовин і призводить до погіршення травлення всього організму.

Ще одна проблема, пов'язана з вживанням в їжу молока дорослою людиною, - це вуглевод, що міститься в ньому - галактоза, яка є різновидом цукрів. Енергія, що надходить з нею в організм дитини та дозволяє йому швидко розвиватися, здатна засвоїтися лише дитячим організмом. Доросла людина позбавлений такої можливості, а тому неперероблена галактоза відкладається в різних місцях нашого тіла: під шкірою, в області очей, на суглобах і так далі. Ці процеси призводять до захворювань очей, і зокрема - до катаракти, хвороб суглобів та шлунково-кишкового тракту, інших органів та систем нашого організму. Причиною такого неприємного для нас банального целюліту також є незасвоєна галактоза.

Ще багато сотень років тому великий Авіценна так писав про молоко: «Найкращим молоком є те молоко, яке п'є дитина з жіночих грудей. Молоко будь-якої тварини, вагітність якої коротша або довша людської, - погане! »

Коров'яче молоко - найпотужніший алерген. Адже, поїдаючи траву, корова разом з нею з'їдає і всі ті отруйні «сюрпризи», які дарує нам жахлива екологія. Всі ці канцерогени, нагромадившись в траві, переходять потім в молоко і в кінцевому рахунку потрапляють в наш організм у вигляді сміття, завдаючи непоправної шкоди здоров'ю людей.

Вживання в їжу свіжого молока може завдати шкоди при різного роду захворюваннях шлунка. Гази, що виділяються в процесі бродіння при перетравленні молока, розпирають шлунок і викликають біль. Роздутий шлунок тисне на серце, а в результаті - відчуття дискомфорту, тяжкість та болі в області серцевого м'яза. Тому при хворобах шлунку таін. органів травлення молоко з їжі потрібно категорично виключити.

Виходячи з усього сказаного вище, будь-якій розсудливій дорослій людині ( підкреслимо - дорослому, а не дитині) слід добре задуматися над питанням включення у свій харчовий раціон свіжого молока. Тим більше необхідно враховувати цей момент людям, що страждають тими чи іншими хронічними захворюваннями.
Шепетівка у Вікіпедії: Вікі любить пам'ятки
Почему нельзя есть жаренное
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Неділя, 12 травня 2024

0
репостів
0
репостів