Розмір шрифту: +
1 minute reading time (236 words)

Чи потрібен нам зараз ринок землі?

    Що затіває влада з сільгоспземлею

 

Не виключено, що задекларована владою нова тимчасова  заборона на продаж сільгоспугідь  виявиться лише прикриттям для швидкого, після виборів, розпродажу.

 

Депутати прийняли в першому читанні законопроект, який, за офіційною версією влади, повинен продовжити мораторій на ринок землі сільськогосподарського призначення. Але в той же день Рада призначила членів наглядової ради Земельного банку за своєю квотою. До чого, питається, такий поспіх? Адже лідер парламентських регіоналів Олександр Єфремов запевняє: мовляв, введення ринку сільгоспземель справа аж ніяк не найближчого майбутнього. Втім, текст так званого законопроекту про мораторій слова Єфремова ні як не підтверджує.

Проектом N11315 пропонується внести зміни до Земельного кодексу. За чинною редакцією, сільгоспземлі не можна продавати до прийняття закону "Про ринок земель" і до завершення мораторію на продаж. Мораторій, як правило, продовжується щороку на один рік і в даний час діє до 1 січня 2013-го.

Запропоновані зміни передбачають, що ринок сільгоспземель може відкритися після прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Власне, мораторій продовжувати не планується. Більш того, навіть фраза "не раніше 1 січня 2013" щодо дозволу продажу з тексту забирається.

Опозиція заявила свій протест проти прийняття змін до Земельного кодексу в цілому, і вони були схвалені тільки в першому читанні. Втім, це може затягнути процес легалізації ринку сільгоспземель хіба що на один пленарний тиждень. Тепер м'яч на половині поля українських селян. Своїм голосуванням на виборах власники паїв продемонструють, чи готові вони до продажу землі і кому вони довіряють організацію цього процесу.

 

Чи треба нам, біометричні паспорти?
Знайдіть кнопку.
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 03 травня 2024

0
репостів
0
репостів