Розділ Бізнес

Як продавати й купувати в інтернеті безпечно

Автор Оксана Венгеровська 02 березня 2015, 16:15

Намагаючись заощадити на покупці необхідних товарів, українці все частіше звертаються до дошок оголошень. Однак користуючись послугами таких сервісів, необхідно пам’ятати про особисту фінансову безпеку.

Ріст популярності онлайн-дошок оголошень, приваблює шахраїв, готових нажитися на довірливих користувачах. Один із сервісів оголошень підготував для читачів рекомендації, як купувати й продавати в інтернеті безпечно, що робити, якщо ви стали жертвою шахрая, а також розповів про найбільш поширені схеми махінацій.

Загальні рекомендації продавцям і покупцям

1.      Здійснюйте угоди купівлі-продажу у своєму місті при особистій зустрічі. Покупець у цьому випадку впевниться в тому, що товар йому підходить (за зовнішнім виглядом, функціональністю тощо). Продавець же зможе на місці отримати оплату за свій товар.

2.      Ні в якому разі й нікому не передавайте свою конфіденційну інформацію: дату народження, пін-код і CVV-код банківських карток, sms-коди підтвердження та інше.

3.      До здійснення угоди зберігайте всі докази взаємодії: e-mail переписку, sms-повідомлення, журнал дзвінків, чеки про оплату тощо.

Рекомендації покупцям

1.      Уважно вивчіть оголошення, яке вас зацікавило. Купуючи в приватної особи, дійсно можна заощадити, однак занадто низька ціна повинна викликати в покупця підозру. Зверніть увагу на відповідність тексту фотографіям, уточніть при листуванні з продавцем всю цікаву вам інформацію.

2.      Якщо продавець знаходиться в іншому місті, попросіть відправити товар службою доставки з можливість післяплати. Вам доведеться трохи переплатити (якщо за доставку платить отримувач), зате буде можливість подивитися на товар перед ти, як віддати за нього гроші. Пам’ятайте, ви маєте повне право розпакувати товар й оглянути його перед ти, як відправляти гроші.

3.      Наполегливо рекомендуємо НЕ надсилати передоплату на банківську картку продавця, якого ви не знаєте. Якщо продавець виявиться шахраєм, повернути кошти буде вкрай важко.

4.      Ні в якому разі не пересилайте гроші за кордон. Ніколи не здійснюйте оплату через Western Union та інші анонімні платіжні системи.

Рекомендації продавцям

1.      Якщо в товару є дефекти, обов’язково напишіть про них в оголошенні й продемонструйте на фото. При зустрічі з покупцем переконайтеся, що покупець обізнаний про недоліки. Це убезпечить вас від можливих претензій після здійснення угоди.

2.      Якщо покупець перераховує кошти вам на банківську картку, пам’ятайте, що для транзакції достатньо лише номера картки. Мати інформацію про прізвище, ім’я та по батькові власника картки покупцю не обов’язково. Зарахування коштів на картку відбувається без участі співробітника банку. Тому якщо вам телефонує нібито представник банку, який здійснює транзакцію, це знак того, що діють шахраї.

3.      Ні в якому разі не передавайте свою особисту інформацію (дата народження), конфіденційну інформацію по банківській картці (пін-код CVV-код, слова-паролі), коди, котрі приходять як підтвердження в sms-повідомленнях. 

Що робити, якщо ви стали жертвою шахрая?

Коли людина усвідомила, що постраждала від дій шахрая, вона, звісно, хоче знайти злодія й повернути свої гроші. Нерідко поступають звернення з проханням знайти чи допомогти знайти шахрая. Своє помешкання ви можете убезпечити за допомогою  датчиків відкриття, але що робити з онлайн-сегментом? Будь-який сервіс оголошень не може цього зробити – злочинців шукають правоохоронні органи. Тільки за запитом міліції сервіси надають персональні дані користувачів. Ми рекомендуємо обов’язково звертатися до правоохоронних органів, надаючи їм всі свідчення в якості сканів переписки, sms-повідомлень, чеків про оплату товару тощо. Користувач також може надати ці дані в службу підтримки, котра заблокує шахрая, але знайти його зможе тільки міліція. 

Поширені схеми шахрайства

Страждає покупець

1.      Користувач знаходить оголошення з цікавим для нього товаром на ресурсі OLX. Продавець просить зробити передоплату на картку банку. Покупець переводить гроші й чекає зворотнього зв’язку. Продавець на зв’язок не виходить. Покупець телефонує за вказаним номером, але абонент уже недоступний. Покупець пише e-mail повідомлення, але вони повертаються. Шахрай-продавець зникає.

Як попередити: не висилати передоплату (якою б малою вона не була) незнайомому продавцю.

2.      Користувачі домовляються про доставку з послугою післяплати. Покупець забирає посилку, приносить додому, розпаковує, а там, замість нового ноутбуку – фанерна дошка. З продавцем покупець більше зв’язатися не може.

Як попередити: обов’язково розпакувати й перевірити вміст посилки перед тим, як віддавати гроші. Ви маєте повне право не забирати посилку, якщо її вміст не відповідає обіцяному.

Страждає продавець

1.      Учасники домовилися про те, що покупець перерахує продавцю кошти на банківську картку. Продавець повідомляє покупцю номер картки, покупець також знає номер телефону та ім’я продавця. Через деякий час продавцю телефонує співробітник банку, котрий повідомляє, що намагається зарахувати кошти на картку, однак не вистачає певної інформації.. Працівник банку просить повідомити дату народження, а також підійти до банкомату й виконати декілька дій, згідно з продиктованими телефоном інструкціями. У результаті з картки зникають усі кошти.

Як попередити: не повідомляти ніяку інформацію покупцю, окрім номера картки. Пам’ятати, що зарахування коштів на картку відбувається автоматично й не потребує участі працівників банку. Якщо вам телефонує з цього питання нібито «співробітник банку» - будьте певні, що діє шахрай. Якщо продавець користується онлайн платіжною системою, не можна розголошувати коди підтвердження та паролі, що надходять в smsна особистий номер телефону.

На жаль, шахраї були і будуть. І з часом вони, напевне, будуть знаходити нові способи, як заробити на довірливих людях. Потрібно пам’ятати про це, бути уважними й думати про свою фінансову безпеку.

Останнє редагування 25 серпня 2018, 16:58
0
репостів
0
репостів