Розділ Спорт

Джумбера Нішніанідзе відспівали на стадіоні «Локомотив»

Автор 04 квітня 2013, 19:43

Прощальна панахида за президентом футбольної команди «Темп» Джумбером Нішніанідзе відбулася на території стадіону «Локомотив».

— У 90-х шепетівський стадіон був один з найкращих в Україні саме завдяки Джумберу Григоровичу,  — розповів колишній футболіст Анатолій Черняк. — Він створив футбольну команду, яка увійшла у вищу лігу незалежної України. А починали ми з першості області, де перемогли. Здобуте перше місце на змаганнях колективів України дало право грати у всесоюзній другій лізі. Вигравши кубок України, увійшли у вищу.

Джумбер Нішніанідзе забезпечував спортсменів заробітною платою, допомагав з квартирами та автомобілями. За його сприяння на базі школи-пансіону відкрили спеціалізовані футбольні класи. Він хотів щоб рівень був не гірше чим чемпионат Италии.

— Джумбер Нішніанідзе сам був дуже відданим футболу,  — додав колишній гравець «Темпа» Євген Рибак.  — А ще займався благодійністю.

Про ті часи, коли на шепетівському футбольному полі грали найкращі команди України  — «Шахтар», київське «Динамо», «Дніпро» — ще й досі вболівальники згадують з ностальгією. Стадіон не вміщував усіх, хто бажав побачити матчі. Трибуни були переповнені.

— Протягом трьох років, коли «Темп» був у десятці найкращих українських клубів,  — пригадав вболівальник Зіновій Фрейліхман,  — матчі радували вболівальників не тільки Шепетівки, але й районів області, причому не тільки Хмельницької. Шепетівська друкарня постійно до матчів друкувала програмки та рекламні афіші. У ті часи відомих тренерів та гравців провінційні вболівальники змогли побачити «вживу». Серед зірок футболу, які побували в Шепетівці,  — Сабо, Гаврилов, Ткаченко, Шевченко, Ребров, Леоненко та інші.

Селянам Білокриниччя, Судилкова, Хутора, Серединець президент «Темпу» допоміг побудувати церкви.

— За часів керування Джумбера Григоровича наш колектив трохи пожив,  — пригадав колишній директор цегельного заводу Василь Караван.  — Якщо маляри-штукатури «Міжколгоспбуду» отримували 170 крб, то наші — 700 радянських карбованців.

Народився Джумбер Нішніа-нідзе у грузинському селі Зеда Ецерн 10 листопада 1948 року. Помер 28 березня в Криму від цукрового діабету.

Останнє редагування 08 січня 2019, 00:44
0
репостів
0
репостів