Розділ Спорт

Відбулись змагання з техніки пішохідного туризму у закритих приміщеннях

Автор Швець Н.В. 02 березня 2015, 00:41
Вкотре у стінах спортивної зали Великорешнівського НВК урочисто лунав Гімн України. Школярі з міст Славута, Шепетівка, Хмельницький та деяких сіл Шепетівського району, рівняючись на Прапор, стояли на лінійці відкриття ІІ відкритого Кубку Шепетівського району з техніки пішохідного туризму у закритих приміщеннях. Учасники змагань і тренери знову і знову «прокручували» в голові стратегію і тактику команд, відшліфовуючи кожен крок і кожну дію.
Однаково хвилювалися і гості, і господарі змагань. Прозвучали слова привітань від директора школи Космини А.О., сільського голови Космини В.П., президента туристично-оздоровчого клубу «Меридіан» Варави В.М., методиста Шепетівського РМК Кривінчук О.А., головного тренера клубу «Меридіан» Яворського В.М. та головного судді Швеця В.В. Кожен із виступаючих бажав юним туристам перемог, звершень та підкорення туристичних вершин.

Та було дещо, що відрізняло ці туристичні змагання від усіх, раніше проведених. Учні, судді та тренери присвятили медалі, кубки та призи людям, яких ми називаємо героями нашого часу – воїнам-інтернаціоналістам та учасникам АТО. Власне тому ІІ відкритий Кубок Шепетівського району з техніки пішохідного туризму у закритих приміщеннях і отримав назву Кубок пам’яті воїнів-інтернаціоналістів та учасників АТО. Хвилиною мовчання пом’янули Героїв Небесної Сотні, а слова «Слава Україні!» стали офіційним гаслом змагань.

Дехто із скептиків, прочитавши цю статтю, відразу ж заявив би: «Зараз не час, щоб змагатися!» . Але, цитуючи слова головного тренера та одного із організаторів змагань Яворського В.М., скажемо: «Навчання і виховання дітей – процес безперервний, він не припиняється і не залежить від політичної ситуації. Наше завдання, як вихователів і педагогів – виховати емоційностійкого і фізично витривалого патріота, гідного в майбутньому захищати Батьківщину. Тож якщо змагання – один із шляхів досягнення цієї мети, ми просто зобов’язані їх провести».

Кожен із двох змагальних днів був чітко спланований і продуманий до деталей. Після урочистої лінійки, яка відбулася 20 лютого, розпочалися змагання «Особисто-командна смуга перешкод» (начальник дистанції Вежичанін Р.О.), під час проходження якої, команди долали етапи різної складності від спуску і підйому по схилу до підйому по вертикальних перилах, навісних переправ, траверсів скельних ділянок. У кожному із кіл відсіювалися слабші, тому у фінал вийшли по два учасники серед хлопців і дівчат старшої і молодшої вікової групи. В підсумку переможцем став Ерзак Юрій (клуб «Меридіан» с. Городище, старша група) та Янчукевич Любов (клуб «Меридіан» с. Городище, старша група). Гідно захищали честь свого клубу й працю тренера Опалінська Марина та Заремба Олександр, які посіли відповідно ІІ місця. Почесні треті місця здобули Семенюк Максим з міста Шепетівка та Мальцева Анна (клуб «Меридіан» с. Городище).

Не менш напруженою була боротьба за першість серед спортсменів молодшої вікової групи. До останнього боролися за перемогу і здобули її Куц Анастасія та Ворощук Роман з м.Славута. З мінімальним відривом другі місця вибороли Вежичаніна Яна (клуб «Меридіан») та Лукянчук Іван з м. Славута. Увірвалися в трійку й Ерзак Надія («Меридіан») та Коваль Володимир («Горизонт-1»).

Перший змагальний день ознаменувався не лише напруженою боротьбою, але й змістовним дозвіллям, яке організували господарі змагань. Учні дивилися цікаві фільми в імпровізованому кінотеатрі шкільної їдальні, співали під акорди гітари, грали у теніс. Особливо активні та непосидючі учасники змагань влаштували турнір з міні-футболу. Та головне - відбулося активне знайомство між школярами: хтось знайшов нових друзів, хтось однодумців, хтось, можливо, й закохався.

Усі учасники почували себе затишно й комфортно в стінах школи, за що окрема подяка директору Космині А.О. та вчительському колективу Великорешнівського НВК. Важкими видались ці два дні технічному персоналу, адже на їхні плечі лягала велика відповідальність за здоров’я школярів: сумлінно працювали прибиральниці, кочегари, сторожі.

Другий змагальний день пройшов під гаслом «Разом до кінця!», адже доля команди в цілому залежала від кожного її члена зокрема. Дистанція «Командна смуга перешкод»(начальник дистанції Вітвіцький С.В.) це не лише досконала техніка і майстерність подолання етапів, це вміння працювати у команді, чути і розуміти один одного. Саме на цій дистанції злагоджена дія учасників і капітана – запорука успіху. Такого успіху досягла команда «Меридіан 1» (старша група, тренер В.Яворський), посівши беззаперечне І місце. Друге місце у запеклій боротьбі дісталося команді із м. Славута, ІІІ – команді «Едельвейс» (м. Хмельницький). Серед команд молодшої групи першість виборола команда Славута 2, друге місце - винятково дівчача команди «Меридіан 2» із с.Городище, третє місце залишили за собою господарі змагань – «Горизонт 1» (с. Велика Решнівка, тренер Швець В.В.). Звичайно, не усі стали призерами, однак команди «Екстрім» (Мокіївці, тренер Швець А.В.), с. Пліщин (тренер Салова Т.В.), «Горизонт-2» (тренер Швець В.В.) та м. Шепетівки (тренер Комкар В.С.) показали справжню незламність духу і фізичну витривалість.

Тож у підсумку, перше загальнокомандне місце серед команд старшої вікової групи виборов «Меридіан-1», друге – Славута-1, третє – «Едельвейс» (Хмельницький). Переможцями змагань серед команд молодшої вікової групи стали: Славута 2 (І місце), «Меридіан-2» (с. Городище, ІІ місце), «Горизонт -1» (Великорешнівський НВК, ІІІ місце).

Однією із найбільш яскравих миттєвостей змагань став конкурс «Збирання і розбирання автомата АК», проведений гостями із Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану Гуриновичем О.В.. Завдяки їм, школярі змогли на власні очі побачити зброю, відчути її важкість у руках, спробувати свої сили під час збирання і розбирання автомата. Як не дивно, але в цьому конкурсі перше місце посіла дівчинка – Дитинчук Світлана, яка й повезла з собою до с. Пліщина «Кубок афганців». Варто сказати, що саме завдяки спонсорській підтримці голови Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану Окорського В.М. було закуплено медалі, грамоти та кубки для нагородження переможців, за що організатори змагань безмежно вдячні.

Справедливо відмітити участь управління освіти Шепетівської РДА начальника Грабельнікову Н.М. та завідуючу сектором з питань молоді і спорту Ільчук Л.С., які зробили усе необхідне для проведення змагань на високому рівні.

В межах Хмельницької області існує 2 спортивні зали, де можна проводити туристичні змагання в закритих приміщеннях: на базі спеціалізованої школи №29 м.Хмельницький (клуб «Штурм») та у нас на Шепетівщині – на базі Великорешнівського НВК (клуб «Горизонт»). Саме завдяки любові до своєї справи та жаги до перемог і звершень, керівникам туристських гуртків ГШСЗ: тренеру клубу «Меридіан» Яворському В.М. та вчителю фізичної культури Великорешнівського НВК Швецю В.В. вдалося зробити неможливе - мінімально затративши кошти та максимально приклавши зусиль, вони облаштували прекрасний спортивний зал, займатися в якому – мрія кожного туриста.

Закінчилися змагання. Кубки і медалі «діждалися» своїх переможців. Перед від’їздом 60 дитячих та 20 дорослих рук залишили свої відбитки на Прапорі України, який вже завтра разом із побажаннями миру відправиться в зону АТО, аби й там знали, що знаходячись далеко від лінії вогню, ми щиро вболіваємо за кожного українського солдата і віримо, що перемога буде за нами. Слава Україні!
0
репостів
0
репостів