Розділ Події

У нашому місті презентували ГО «Шепетівська спілка учасників бойових дій в зоні АТО»

Автор 22 червня 2015, 22:52
У неділю. 21 червня ц. р. в сесійній залі райдержадміністрації було людно: учасники АТО, матері та члени родин героїв, які віддали життя за майбутнє нашої країни, члени родин воїнів, які сьогодні знаходяться на Сході, запрошені – депутати міської та районної рад, представник народного депутата України, керівники району, громадських організацій прийшли на презентацію нової міськрайонної Громадської організації «Шепетівська спілка учасників бойових дій в зоні АТО». Її створення ініціював учасник АТО Костянтин Михальчук.
До речі, він перший з шепетівчан став на захист рубежів нашої країни. Воював в 95 аєромобільній бригаді, згодом розвідником у 8 полку спецпризначення, що дислокується  у Хмельницькому.

Після ротації Костя повернувся до мирного життя, працює. На передовій його замінив батько – Іван Петрович.

Варто зазначити, що при трьох хвилях мобілізації Полонсько-Шепетівським райвійськкоматом призвано сотні чоловік, які беруть участь у антитерористичній операції.

З перших днів протистояння на Донбасі до райвійськкомату прийшли десятки шепетівчан -добровольців. І сьогодні в районі та місті також багато громадян, які добровільно йдуть служити до Збройних Сил України.

В місті є досить патріотів, які вірять, що спільно ми переможемо тероризм всередині держави і дамо гідну відсіч агресії зовні. Мало того, вони все роблять для того, щоб наблизити цей час.

Спілкуючись з побратимами та членами їх родин Костянтин зрозумів, що потрібно об’єднувати зусилля і допомагати один одному. У Костянтина виникла ідея створити громадську організацію – Спілку учасників бойових дій, котрі побували в зоні АТО.

Україна охоплена війною. Справжньою. Реальною. Нехай її називають неоголошеною, але майже рік ми не можемо спати спокійно: знову гинуть найкращі українці, цвіт нації. Серед них – наші земляки, які не задумуючись пішли боронити кордони держави.

Десятки шепетівчан воюють на Донбасі. Там наші  сини, брати, чоловіки, кохані. Деякі з них отримали поранення в боях іперебувають у військових шпиталях. Інші попали в полон до ворога. Всім їм, як ніколи, потрібні наша увага, добре слово, підтримка.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять шепетівчан –військовослужбовців, бійців Національної гвардії та добровольців, усіх загиблих у війні на сході України.

Костянтин Михальчук розповів про Спілку та завдання, які ставлять перед собою її учасники.

Настоятель Свято-Миколаївського храму, протоієрей Української православної церкви Київського патріархату Василь Гетьман акцентував увагу на тому, що для нашої країни настав тяжкий і відповідальний час. Кожного дня, щогодини Україна завдяки мужнім чоловікам-воїнам, серед яких і наші славні шепетівчани, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими і здоровими якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин, дітей.

Наталія Стасюк, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету, депутат міської ради була ведучою цього заходу: «Події останніх місяців об'єднали нас, пробудили в кожного почуття щирого й глибокого патріотизму, відчуття причетності до загальнодержавних справ. Боротьба за перемогу стала всенародним рухом. І слова «Слава Україні - Героям слава» наразі набули особливого значення, вони адресовані тим, хто зі зброєю в руках захищає східний кордон нашої Батьківщини».

Наталя Василівна запросила до слова керуючого справами районної ради Миколу Петровича Капелюха, який розповів про роботу влади щодо підтримки учасників бойових дій та їх родин. Зокрема, довів до відома присутніх, що 27 березня ц.р. прийнято рішення сесії районної ради №1/35-2015 «Про затвердження районної комплексної програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в Антитерористичній операції та членів їх сімей, які проживають в Шепетівському районі».

Є у світі одне слово, перед яким усі народи низько схиляють голови. Це слово -«Мати». Сотні матерів звичайних українських хлопців сьогодні об'єднані спільною бідою та гордістю за своїх синів. І немає щирішої молитви за материнську. Лише материнська любов не знає кордонів страху, сумнівів та розрахунків. Солдатські матері Шепетівщини, які втратили у цій війні своїх синів, об’єдналися в ГО «Берегиня мати», яку очолила Кирилевич Наталія Анатоліївна, мати Максима Коваля.

Представник народного депутата України Романа Мацоли Любов Борозенна надала практичну допомогу у створенні цієї громадської організації, всіляко підтримує матерів та допомагає у вирішенні різноманітних проблем.

На зібранні були присутні наші мужні земляки, які стали на захист країни. Учасник АТО Пасенюк Віталій розповів, що кожен з них ясно усвідомлював, що може загинути в будь-яку секунду, але йшов в бій, захищаючи свій дім, свою родину.

Наші воїни там в зоні АТО мають підтримку, яку їм надають волонтери-земляки. Від жителів Шепетівщини через представників Самооборони вони отримували одяг, харчі і ліки. Волонтер Сергій Кокорін розповів, як кожен при бажанні може реально допомогти воїнам.

Ведуча Наталя Стасюк наголосила, що нинішній складний час став певною мірою лакмусовим папірцем, випробуванням для всіх. Суспільство зрозуміло силу єднання, силу патріотизму. В Україні виросла свідома молодь, яка готова жертвувати життям в ім’я перемоги. Молоді хлопці забувають про страх, про небезпеку, вони, незалежно від віку й роду занять, готові воювати з ворогом. Одна з таких молодих, запальних, готових на самопожертву яскравих особистостей - Ганна Федорчук, керівник Молодіжної громадської ради при відділі молоді, сім’ї та спорту виконкому міської ради. Щойно завершено збір допомоги для батальону «Айдар», який зініціювала Молодіжна громадська рада. Зібрано засоби гігієни, продукти харчування та інші необхідні речі. До збору активно долучилися релігійні конфесії міста.

Ганна розповіла про волонтерську діяльність молоді міста і додала, що сьогодні нам треба гуртуватися, допомагати один одному та нашому війську. Будьмо мужніми, збережемо Україну – збережемо себе.

Матір Валентина Драчука, що загинув в зоні АТО, Людмила емоційно розповіла про те, як другий місяць оббиває пороги владних кабінетів, і ніяк не може зрушити з місця питання виділення земельної ділянки. Ще вона поділилася наболілим щодо проблем з погашенням валютного кредиту, який взяла у свій час родина сина на побудову будинку. На сьогодні є загроза дружині загиблого та двом неповнолітнім дітям залишитися без житла.

Голова Шепетівської Спілки ветеранів Афганістана Валерій Окорський привітав побратимів зі створенням Спілки, і попередив про труднощі з якими доведеться зіткнутися її учасникам. Він зупинився на проблемах, які роками не вирішуються в місті. Так, з 14 ветеранів, які перебували на квартирному обліку протягом чверть століття жоден не отримав квартири. Не варто надіятися на допомогу щодо медичної та психологічної реабілітації колишніх воїнів – це питання не вирішувалося в ті часи і сьогодні немає надії, що воно буде вирішено належним чином.

До слова запросили Ларису Бабкіну, матір двох синів офіцерів, учасників АТО, яка активно допомагала у вирішенні організаційних питань при створенні Спілки. Лариса Володимирівна ще сама нещодавно шукала кошти на придбання синам бронежилетів та келарових касок і щиро вдячна небайдужим людям, що прийшли на допомогу і проявили милосердя. Вона закликала учасників зібрання єднатися для вирішення спільних проблем.

Далі Наталя Стасюк розповіла, що сьогодні музей ім. М.Островського став центром, який об’єднав учасників АТО, їх родини та родини загиблих. Працівники музею проводять велику кропітку роботу по проведенню різноманітних заходів. Це і організація фотовиставки про АТО, де експонуються фото учасників бойових дій. Створено постійно діючі стенди, експозиції, в тому числі щодо участі у бойових діях представників Шепетівщини. В експозиції розміщено спорядження та особисті речі бійців і загиблих військовослужбовців. Велику роботу проводить старший науковий працівник музею Лідія Юхимович. А далі Лідія Денисівна розповіла про заходи, що проводяться в музеї, і закликала учасників АТО продовжити співпрацю.

«Дорогі наші захисники, ми хочемо, щоб в ці хвилини хоч на хвильку вас залишили спогади війни, - звернулася Наталя Стасюк до присутніх в залі - Ми дуже хочемо вас підтримати, підбадьорити і подарувати музичний дарунок - невеличкий концерт».

Учасників бойових дій прийшли привітати:
  • літературно-мистецька студія «Доля», керівник Віра Кухарук;
  • дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце» яке діє при Судилківському Будинку культури, музичний керівник Анатолій Огарєв;
  • вокальний колектив «Джерело» Велико-Медведівського сільського клубу, завклубом Шудрак Юлія.

Керівник літературно-мистецької студії «Доля» Віра Кухарук розповіла про те, що поети першими відгукуються на всі події, що відбуваються в країні. Вона презентувала присутнім поетичні збірки «Трави пахнуть кров’ю», «Два покоління – дві війни», «Воїнам світла» та власну «Моїй душі відтяли крила» та прочитала вірші.

Олена Миклащук (Іськова) дружина Андрія Миклащука, який знаходиться в зоні АТО, теж прочитала власні вірші. Наступним виступив Сергій Доскач і прочитав два вірші присвячені захисникам. Він народився в Норільську (батька у свій час було репресовано разом з багатьма жителями села на Тернопільщині).

З невеличкою концертною програмою виступив вокальний колектив «Джерело».

Надзвичайно порадував присутніх дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце».

Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про учасників бойових дій в зоні АТО писатимуть книги, зніматимуть кінофільми на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов´язку. Саме на прикладах наших героїчних захисників виховуватиметься не одне покоління українців, бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої із терористами, російськими найманцями протиставили їм свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.

Нам потрібно подбати про гідне пошанування пам'яті загиблих, проявити повагу та шану до їх самопожертви. Не забувати про уважне та дбайливе ставлення до родин загиблих. Використовувати прикладу героїзму для патріотичного виховання молоді через заклади культури. Увічнювати пам'ять через встановлення пам'ятних знаків і монументів.

На завершення хочу нагадати читачам слова В’ячеслава Чорновола, який казав: «Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелось гірко любити – втративши». Рахую, що ці слова близькі кожному з нас.

Саме на учасників АТО покладають велику надію прості громадяни. Щира вдячність їм за мужність, важку працю по захисту рубежів нашої країни, за все те, що вони роблять задля нашого спокою. Миру всім і благополуччя!
Фотозвіт Віри Кухарук
Останнє редагування 03 липня 2015, 12:48

Відео

0
репостів
0
репостів