Хоча військові експерти, аналітики кажуть, що вона, Третя світова війна, уже почалася. Адже, зазвичай, бере початок з локальних воєн. Онде в Україні триває уже рік і сім місяців, на Кавказі — між Азербайджаном і Вірменією за Нагірний Карабах. Терор на Близькому Сході…

Сьомого жовтня, вранці, терористи ХАМАС віроломно вторглися до Ізраї­лю, випустили 2200 ракет по території краї­ни. Хоча ця країна і захищена так званим «залізним куполом», однак є значні руйнування. Понад 900 загиблих, підтверджено смерть двох українок, декого розшукують. Понад 150 осіб взято у заручники. Звірства терористів шокували світ.
У полон брали дітей і стариків, навіть на інвалідних візках. Знімали відео із сценами знущання, а також фіксували кадри кривавої розправи над людьми.
В країні запровадили воєнний стан. До війська покликали резервістів. Крім того, багато є і добровольців. Напад ХАМАСу об’єднав ізраїльтян.
Військові віддали наказ про повну облогу сектора Гази. Припинили постачання продовольства, води, палива та інших товарів для 2,3 мільйона палестинців, які проживають на території, підконтрольній ХАМАС. Серед них, до речі, є і українці. Як повідомили у МЗС України, 150 наших співвітчизників не можуть покинути сетор Гази.
Ізраїльська армія оголосила про перехід до повного знищення терористів, завдає нищівні удари авіацією по їхніх військових об’єктах. Прем’єр-міністр Ізраїлю Б.Нетаньяху заявив, що країну очікує тривала війна: «Ворог хотів війни — він її отримає. Тож авіаудари — це лише початок».
Україна підтримує народ Ізраїлю. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. А Президент США Джо Байден відразу оголосив про виділення 8 мільярдів доларів для захисту і оборони країни, постачання необхідного озброєння. Та й загалом країни Євросоюзу також на боці Ізраї­лю. Чого не скажеш про мусульманський світ. Зокрема, припускають, що за вторг­ненням терористів стоїть Іран. Можливо, і росія причетна до цього. Саме їй вигідно відвернути увагу наших партнерів від війни в Україні, аби зупинити контрнаступ ЗСУ.
Рашисти радіють, що на перших шпальтах світової преси — війна в Ізраїлі. У той же час союзники України, зокрема США, офіційно заявляють, що й надалі підтримуватимуть український народ у боротьбі з російським агресором. Хоча увага до України таки спадає. Онде у Словаччині перемогу на виборах здобула проросійська партія. Чого варта й сусідка-Угорщина, яка відкрито підтримує росію.
Сьогодні, у вівторок, був запланований виступ Президента В.Зеленського у румунському парламенті під час його візиту до Румунії. Але він був скасований через несприйняття України проросійськими депутатами.
Те, що відбувається у ці дні в Ізраїлі, в Україні уже триває 594 дні. Хіба можна забути про звірства рашистів у Бучі, Ірпені, Бородянці? А ще — про криваві удари по Дніпру, Херсону, Харкову, Краматорську, інших містах і селах, усьому прикордонню.
Окупанти вчиняють терор щодня. П’ятого жовтня, в обідню пору, ракетою «Іскандер» завдали удару по магазину-кафе, де якраз зібралися на поминальний обід мешканці села Гроза на Харківщині.
Родина загиблого ще торік односельця, військовослужбовця Андрія Козиря, який був похований у Дніпрі, вирішила перепоховати його на рідній землі. Вшанувати пам’ять Героя прийшла майже половина з числа тих, хто нині мешкає у селі. І ось це кафе стало братською могилою для цілих родин, для сім’ї Андрія Козиря. Серед вбитих — і староста села, і дитина.
Не можна забути отих кадрів, на яких запаковані тіла невинних мирних людей. Уже ідентифіковано 53 особи. Втім остаточні цифри загиблих невідомі, бо досі не ідентифіковані частини тіл. Є також заяви про безвісти зниклих.
Зате кремлівські пропагандисти на чолі з путіним і далі розповідають, що їхня армія б’є лише по військових об’єктах. А пред­­­- с­тавник росії у Радбезі ООН небензя у своєму виступі заявив, що теракт у селі Гроза — «законна ціль». Переконував, що там відбувалося поховання одного націоналіста і було багато українських неонаціоналістів, яких знищили. Брешуть на увесь світ. Прик­ро, що їм дехто і вірить.
А сутність тероризму однакова всюди. Це смерть, руйнування і беззаконня.
Зважаючи на реалії сьогодення, очевидно війна у нас швидко не закінчиться. Хоча усі сподівалися, що цей рік стане переможним.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні потрібно готуватися до тривалої війни з росією.
А посадовець Міноборони ФРН загалом припускає, що воєнні дії в Україні можуть тривати ще до 2032 року. Бо, незважаючи на санкції, економіка росії спроможна забезпечувати свою армію ще досить довго. У них вдосталь фінансів, людських ресурсів. Та й військово-промисловий комплекс поставлений на воєнні рейки. Виробляють безпілотники, снаряди, крилаті ракети, танки.
Зауважимо, що Іран і КНДР також підтримують орків озброєнням. Лише у вересні рашисти випустили по Україні 500 безпілотників-камікадзе.
А у нас цього свого не вистачає. Своє виробництво здебільшого ще не налагоджене. А західні партнери зволікають з постачанням далекобійних ракет, винищувачів F-16, модернізованої важкої техніки.
З наближенням холодів росія знову обстрілюватиме і наноситиме удари по стратегічних енергооб’єктах. Отож зима буде нелегкою і в тилу, і на фронті. Щомиті маємо пам’ятати, що найважче нашим незламним захисникам. Тому потрібно і надалі допомагати усім, чим можемо. Кожен метр звільненої землі від окупантів политий кров’ю.
Віримо у ЗСУ. Все буде Україна!
Світлана МОРОЗ.