Версія для друку
Розділ Суспільство

Шепетівський ексдепутат оскаржує своє звільнення з військового вишу

Автор 17 березня 2021, 14:20

У Рівному в окружному адмінсуді 16-го березня почалось засідання у справі за позовом генерал-майора Олександра Турінського. Після авіакатастрофи літака Ан-26 у вересні 2020-го його відсторонили від керівництва Харківським національним університетом Повітряних сил імені Івана Кожедуба, а потім звільнили. Це рішення Міноборони позивач хоче скасувати, повідомляє Суспільне.

Засідання у цій справі – підготовче, тобто те, що передує розгляду справи по суті.

На суд у Рівному прибули представники відповідача, тобто Міністерства оборони. Представників університету, який долучили як третю сторону, немає, із закладу надійшло клопотання про розгляд без їхньої участі.

Самого позивача на засіданні немає, однак, є його представник. У суді стало відомо, що справу розглядають на Рівненщині, адже Олександр Турінський прописаний в місті Острог.

"По підсудності він має право, згідно Кодексу адміністративного судочинства, звертатися в Рівненський окружний адміністративний суд. Ми визнаємо недійсним, незаконним наказ, яким притягнуто до дисциплінарної відповідальності Турінського. Всі інші коментарі в стадії підготовчого судового засідання я не буду коментувати", – каже представниця позивача Оксана Добродій.

Представники відповідача – Міністерства оборони України, подали клопотання, щоб справу розглядала колегія суддів. Суддя Наталія Друзенко його задовольнила. Дату наступного засідання поки не призначили.

За словами представника Міноборони Кирила Ганкевича, наказ про звільнення – законний.

"Непоодинокі розслідування, інспекції, комісії зазначили про те, що все-таки є певна вина посадових осіб і наслідком цієї вини є події, які відбулися. Тобто не забезпечена безпека навчальних польотів. Мова йде про оскарження наказу, яким накладено дисциплінарне стягнення – звільнення у зв'язку із службовою невідповідністю", – каже т.в.о. директора департаменту Міністерства оборони Кирило Ганкевич.

Після авіакатастрофи під Чугуєвом, у жовтні 2020-го Турінського відсторонили від посади, а в січні 2021-го звільнили.

У навчальному закладі, зі слів речника, із таким рішенням не погоджуються.

"Усі підтримують керівника і сподіваються на його повернення до роботи. Він взірець для наслідування, він бойовий генерал, який своїми діями підтвердив те, що він патріот своєї країни. На жаль, ми усі розуміємо, що недофінансування усі ці роки конкретно Повітряних сил призвело до цієї трагедії. А визначити конкретну особу — генерала, начальника, що він винен — я вважаю, це неправильно", – зазначив речник Харківського національного університету Повітряних сил Олег Кошовий.

Нагадаємо, 6 травня 2019 року начальником університету (на той час Міністр оборони України) Степан Полторак призначив Олександра Турінського. На посаді ректора генерал-майор пробув 1,5 роки.

Довідково. Турінський Олександр Васильович - генерал-майор (з жовтня 2017) Збройних сил України, військовий зв'язківець, 76-й окремий полк зв'язку і управління. Брав участь у боях за Донецький аеропорт, керував зведеним загоном «Вінниця». За особисту мужність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові, зразкове виконання військового обов'язку відзначений — нагороджений 15 вересня 2015 року — орденом Богдана Хмельницького III ступеня. У 2010 році обирався місцевим депутатом до Шепетівської місцевої ради.

Останнє редагування 17 березня 2021, 15:09