Версія для друку

Вже наступного тижня шепетівським медикам обіцяють погасити заборгованість за 3 місяці

Автор Любов Гончарук 03 грудня 2018, 21:26
Вже наступного тижня шепетівським медикам обіцяють погасити заборгованість за 3 місяці Фото Дмитра Шпака

Сьогодні, 3 грудня, понад три десятки медичних працівників Шепетівської ЦРЛ о 12 годині зібралися у залі засідань Шепетівської міської ради, аби дізнатися, коли ж нарешті їм виплатять заробітну плату. Адже не платять медикам вже понад 3 місяці. Організатором зборів виступила місцева активістка Олександра Фрідріх, розмістивши відповідне оголошення у соціальній мережі. Відтак, запрошували на розмову очільників як міста, так і району.

Однак, офіційні запрошення головам не надсилали. Аргументували це тим, що бракувало коштів на папір.

Вже під час зборів у міській раді люди обурювалися, адже не мають грошей на найнеобхідніше: аби оплатити комунальні послуги, купити продукти та одяг.

— Ми отримали зарплату лише за серпень, — обурюються працівники ЦРЛ.

— Мені не зрозуміло, але тут має бути якесь кримінальне провадження, якщо є заборгованість більше місяця, — говорить секретар міської ради Микола Кикоть.

Відтак, в ході обговорень ситуації, що склалася, керівництво міської ради запевнило, що зі свого боку профінансували медичну галузь у повному обсязі.

— Ми в 2017-му році перерахували всю державну субвенцію, яка прийшла на кожного мешканця, — 35 млн 812 тисяч. Така субвенція дається рівними частинами помісячно й міська рада відразу автоматично їх перераховує на районну, а та, в свою чергу, зараховує та перекидає на центральну районну лікарню, — говорить голова Шепетівської міської ради Михайло Полодюк. 

Зі слів очільника міста, на сьогоднішній день із міської ради перерахували більше 27 мільйонів державної субвенції, таким чином розрахувалися в повному обсязі за надані медичні послуги.

— Ми дали ще більше 300 тисяч на медикаменти додатково. Це все, що ми могли дати, резерв на сьогоднішній день вичерпався, — сказав Михайло Іванович.

В ході обговорення «гарячого» питання шепетівчанка Олександра Фрідріх сказала:

— Люди такі залякані, що вони вже третій місяць десь комусь на зупинках говорять, що сидять без грошей, але бояться одну єдину людину — керівника свого. Також люди говорять про звільнення. Звільняли всіх, хто незадоволений… Звичайно, зараз всі такі, але якщо вони про це говорили вголос, то їх звільняли… не знаю, на скільки це правда. 

— Це правда, — хором відповіли медики.

Відтак, не отримавши відповідь на питання, коли ж отримають заробітну плату, люди гуртом пішли шукати правди в районну раду. Втім, на виході з установи вони зустріли депутата Хмельницької обласної ради Миколу Дячука. Запитавши, з якого приводу масове зібрання, спробував прояснити ситуацію, та запевнив, що це питання під контролем голови ОДА Вадима Лозового. 

— 27 листопада було розпорядження голови обласної державної адміністрації про виділення коштів на Шепетівську ЦРЛ у сумі 10 млн 788 тисяч гривень. Що це за кошти?.. З таких областей як Донецька та Луганська перенаправлені субвенції в державний бюджет, а звідти в обласний… Із 69 мільйонів гривень субвенції, які виділено Президентом на Хмельницьку область, левова доля дісталася саме Шепетівці. Завтра о 12-ій годині відбудеться засідання бюджетної комісії, відповідно, кошти цього тижня будуть виділені, і заборгованість по заробітній платі буде погашено, — запевнив Микола Дячук. 

Однак, люди почали обурюватися, чому ситуацію, що склалася, керівництво лікарні жодного разу не пояснило своїм працівникам. 

— Жодного разу за весь цей час, коли люди не отримують зарплату, керівник не зробила загальні збори, аби кожній медсестрі, санітарці пояснити ситуацію. Вона говорила тому, кому вважала за потрібне. Це повага керівника до персоналу? — знову запитувала Олександра Фрідріх.

— На скільки я розумію, в кожному відділенні є керівник… — розпочав Микола Дячук. 

— Який каже «працюйте, а ні, то на ваше місце 15 чоловік»… — перервали його на півслові працівники терапевтичного відділення.

Оскільки медики отримали відповіді не на всі питання, то все ж таки вирішили зустрітися із очільниками району. Також запропонували Миколі Дячуку приєднатися до їхньої делегації та рушили до адмінбудівлі райради. 

У районній раді про ситуацію із заборгованістю по виплаті заробітної плати розповів і Петро Дзяворук, провівши екскурс в історію. Відтак, нагадав, що в трав­ні 2015 ро­ку, коли уряд «скинув» Вузлову лікарню, район­на ра­да да­ла по­год­ження на прий­нят­тя ме­дич­но­го зак­ла­ду у влас­ність те­ри­то­рі­аль­них гро­мад Ше­пе­тів­щи­ни. Також зменшився бюджет і через ство­ре­ння трьох ОТГ, внаслідок чого знач­но змен­ши­ли­ся над­ходжен­ня до міс­це­во­го бюд­же­ту, ос­кіль­ки те­пер во­ни зо­се­ред­жу­ють­ся на міс­цях. А район нараховує лише шість сільських рад. До того ж, держава фінансує медичну галузь лише на відсотків 60, а решта повинна надходити з місцевих бюджетів. Саме тому і склалася така надзвичайно болюча обстановка. Відтак, він підтвердив інформацію, що кошти вже були виділені минулого тижня. Однак, аби отримати їх, варто пройти всі бюрократичні моменти. 

— Згідно розпорядження, нам на погашення заборгованості виділили найбільшу суму в області — 10 мільйонів 788 тисячі гривень. Наразі потрібно пройти певну процедуру, — сказав голова райради Петро Дзяворук.

— Нам виділили гроші: їх вистачить, аби погасити заборгованість? — запитали медичні працівники. 

— Вистачить! — запевнив Петро Дзяворук.

Також медиків цікавило питання, чи включені в загальну суму заборгованості кошти, які повинні були виплатити на оздоровлення. Як повідомив Петро Дзяворук для «День за днем» вже після зустрічі, «оздоровчі» працівникам медичної галузі таки виплатять. 

Втім, сьогоднішній візит медиків привів у здивування голову райдержадміністрації Романа Підопригору. Адже близько двох тижнів тому він із очільником райради розповідав у лікарні, що кошти незабаром будуть.

— Трохи більше тижня ми були в лікарні. І сьогодні теж там були й пояснювали, що протягом тижня ці кошти надійдуть, оскільки є розпорядження. Однак, дехто вирішив заробити на цьому «дивіденди», показавши, що лише після такого масового зібрання виплатили зарплату. Це моє особисте бачення, — сказав Роман Підопригора.

Вже завтра бюджетна обласна комісія у Хмельницькому повинна прийняти відповідне рішення по передачі коштів у районний бюджет на фінансування медичної сфери. Відтак, у районі зроблять все можливе, аби ці гроші якнайшвидше потрапили за призначенням.

— Якщо пройде засідання бюджетної комісії в області, то вже о 15-ій годині відповідна комісія засідатиме у нас в районі й до кінця дня гроші вже підуть у казначейство, — резюмував Петро Францович. — Думаю, що до кінця тижня кошти будуть у районі, а з понеділка підуть вам на зарплату.

Останнє редагування 10 липня 2019, 00:18